Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre roz de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre roz de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

09.06.2014  

Până la această fabulă Tatiana a ignorat rozul. Parizienii însă adoră această culoare. Este energizantă. Promiţătoare. Vie. O culoare cuprinsă într-o floare şi într-un gest.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Astăzi Sofia a găsit o tufă de trandafiri. Mai întâi şi-a împlântat în ea obrajii cu tot cu nas, a mirost-o şi a zâmbit mulţumită.

Apoi s-a uitat prin părţi, ştiind că face o rautate, a rupt două flori şi a alergat repede spre mine. Pe cea mai mare şi mai roz a pus-o imediat în gură. Pe a doua a împins-o în gura mea şi mi-a spus foarte serios „Miam!”.

Ne-am întins pe iarbă cu faţa în sus, urmarind norii şi rugumând trandafiri. Acest gust de roz crud m-a încălzit şi m-a făcut cumva efemeră, ca o esenţă. Mi-a părut rău că toţi aceşti ani am ignorat rozul. Mi s-a părut mereu o culoare superficială, fără personalitate. O culoare nenaturală.

Parizienii însă o adoră.

Ei o cunosc de mici, respirându-o odată cu aerul dulce, care se scurge din cerul roz aruncat de-asupra oraşului ca o eşarfa. Un cer independent de restul lumii, cum nu am mai întâlnit nicăieri. 

Apoi o îndrăgesc mâncând acadele şi macaroons, bon-bon-uri şi sorbete, glace-uri şi biscuiţi. Roz şi parfumate… Dulci nebunii cu gust de copilărie, consumată pe trotinete şi caruseluri zglobii.  

Tinereţea la Paris se lasă cu vise roz, iubiri roz, simţuri roz… Rozul se poartă firesc în buze, în inimi, în priviri, în nări. E un roz energizant. Promiţător. Viu. Un roz care trece repede, ah, atât de repede… Prea repede…

Dar, totuşi, nu dispare. Continuă în şampanie şi vinuri rose, în aniversări mai mici sau mai mari, în strângeri de mână, în împliniri, în speranţe. În diamante oferite sau primite, în perle de toate mărimile, în aur şi parfumuri fine… roz, roz, roz…

A fost bun trandafirul Sofiei. Pentru că a fost de la ea. 

Ea este visul meu roz, împlinit, rugumat.

Cel mai roz vis din lumea cea mai roz.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.