Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre înălţimi de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre înălţimi de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

13.06.2014  

Voicu este model la Paris și lucrează pentru Givenchy. Mai înainte a lucrat pentru Vuitton și Gaultier. Iar în această fabulă modernă Tatiana Ţîbuleac l-a surprins în momentele în care, sub mormanul de reuşite şi bani, acest tânăr moldovean rămâne scund. Şi modest. Şi de treabă.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Întotdeauna m-am ferit de oamenii înalți. Pentru că au un motiv în plus să te privească de sus. Dacă mai sunt și frumoși – aceștia sunt de speriat. Sunt ca niște rămășițe vii de statui, care ne amintesc de faptul că au fost și lumi mai reușite. 

Voicu e înalt și frumos. Nu frumos, așa, pe gustul meu. Frumos-frumos, pe toate gusturile.

Voicu este model la Paris și lucrează pentru Givenchy. Mai înainte a lucrat pentru Vuitton, iar și mai înainte - pentru Gaultier.

Dacă toate acestea nu vă spun nimic, iată o variantă mai simplă… Dacă îl iei la braț pe Voicu și mergi cu el pe o stadă din Paris, agale și privindu-l, te pierzi. Caldarâmul se transformă în covor roșu, dughenele de pe margini – în fotografi, iar tu – în Monica Bellucci. Mă rog, Monica poate fi înlocuită cu o altă femeie care vă place tare, dar ideea e aceeași. Voicu te năucește… 

Acestea fiind spuse, trebuie să vă mai spun că frumusețea lui Voicu îmi este total indiferentă. Îmi place de el pentru cu totul altceva. 

Pentru că de la înălţimea lui ameţitoare, Voicu te priveşte în ochi. Şi pentru că, sub mormanul de reuşite şi bani, acest tânăr moldovean a rămas un scund. Şi un modest. Şi un de treabă. Şi în acele momente Voicu, acest Voicu, dispare. 

Atunci eu văd un băieţel bucălat, senin, în pantalonaşi scurţi, alergând pe imaşuri după păpădii şi alintându-şi fălcile cu mere zemoase. Mai văd şi o bunică, profesoară, care îl învaţă să vorbească corect româneşte, să cânte şi să coase. Nişte părinţi care, luându-l pe Voicu şi întreaga gospodărie în braţe, şi-au mutat viaţa la Braşov. Pentru mai bine. Şi munţii – acei mulţi care l-au vrăjit, l-au furat şi i-au ridicat toate visele de copil pe culmi. Munţii - pe care îi poartă dăltuiţi în inimă oriunde s-ar afla. 

- De ce îţi plac munţii atât de tare?, îl intreb.

- Pentru că îmi place să mă uit în sus, îmi răspunde. 

Şi atunci am înţeles. Înălţimile sunt frumoase nu pentru că sunt inalte. Ci pentru că ne fac să privim în sus.

Oricât de jos ne-am afla.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.