Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre vitregii de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre vitregii de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

19.06.2014  

Tatiana Ţîbuleac a scris o nouă fabulă. Despre vitregii. „Pentru că oameni vitregi nu există. Există doar inimi vitrege”.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Căsătoria mi-a adus, printre altele, și un fiu vitreg. Făcut pe vremuri din dragoste și crescut de fosta soție pe un alt continent, el m-a făcut mamă înainte de a-i naște pe cei doi copii ai mei. Ne-am cunoscut pe când avea 6 ani și era un boț cu moț. American, cu drepturi, dar fără obligații, a apărut în viața mea destul de brutal. Nu puteam însă să-l ignor. Îi iubeam tatăl.

- Eu nu sunt obligat să fac nimic din ce-mi spui tu, mi-a spus la prima întălnire. Tu ești doar mama mea vitregă.

Și eram. M-am uitat la el, cum se uita la mine, cum mă uit la el. Era pregătit pentru orice. Era important și știa asta. Eu, pe de altă parte, nu eram încă atât de importantă. Deși, poate eram. Dar dacă nu…?

L-aș fi putut distruge într-o secundă.  Cu o vorbă, cu un gest, cu răceală. Cu vitregie. Până la urmă era doar un căcăcios de copil. Au fost și mai grei pe care îi pusesem la punct. M-am uitat însă la bărbatul meu și i-am văzut fața. Era atât de tristă, încât mi-a venit să-l cuprind, să-l încălzesc, să-i promit, să-i jur că totul va fi bine. La el, la noi, în casă, în lume, pe glob. Să-i spun că nu s-a inventat încă durerea pe care să nu o putem îndura.

- Ai perfecta dreptate, i-am spus. Noi doi nu trebuie să fim prieteni. Să încercăm să nu fim măcar dușmani.

Au trecut sapte ani de atunci. Cu de toate. Dar, mai ales, cu răbdare. 

Acum fiul meu vitreg nu îmi mai este deloc vitreg. Fiecare bunătate, fiecare gest investit pe vremuri în acel copil bulversat – a dat roade. Acum, când este cu un cap mai înalt decăt mine, îmi este prieten. Râdem, cântăm, facem front comun împotriva lui taică-său, ne facem confidențe și planuri. Acum când vine să ne vadă în vacanțe are mereu un cadou pentru mine, un fleac, o bomboană, o vorbă bună. Nu mai vine la tata. Vine la noi. Dar, mai ales, vine la soră, la frate. La familie. 

M-am gândit de multe ori ce s-ar fi întâmplat dacă atunci, la prima noastră întâlnire, mi-ar fi sărit țandăra. Dacă l-aș fi pus la punct, așa cum merita. Dacă m-aș fi comportat ca o mamă vitregă…

Astăzi, la o plimbare prin Paris, l-am întrebat ce planuri are pentru studii. Unde vrea sa meargă, vrea oare să vină în Europa?

- Nu este exclus, mi-a spus. Totuși, după ce o să muriți voi, adulții, eu voi fi fratele mai mare. 

Pentru că oameni vitregi nu există. Există doar inimi vitrege.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.