Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre praf de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre praf de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

24.06.2014  

În această nouă fabulă modernă Tatiana Ţîbuleac speră că cel puțin copiii ei nu vor crește niște sălbatici „și vor împinge scaunele cu rotile spre lumi mai bune”.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

În parcul de lângă casa mea sunt mulți copii. De toate culorile, de toate mărimile. Mai săraci, mai bogați. Mai cuminți, mai obraznici. Mie îmi place diversitatea. Ea te pune la loc și, dacă ești prost, te învață minte. 

Eu încă mai învăț...

Sper că cel puțin copiii mei nu vor crește niște sălbatici. Că nu vor face glume rasiste, că nu vor bate copiii mai întunecați, nu vor râde pe seama celor cu ochii înguști și nu vor zice, nici măcar la beție, că evreii trebuie duși în lagăre de concentrare. Că-i vor ajuta pe orbi să traverseze strada și vor împinge scaunele cu rotile spre lumi mai bune, dacă va trebui. Răutatea, ca și bunătatea, se învață odată cu ștersul mucilor.

Printre toți acești copii este unul – Adelin. E bijuteria parcului și raza lui de soare. Adelin este fiul unor români pe care viața i-a adus la Paris mai mult de nevoie. El s-a născut cu o boala gravă, iar în România medicii nu i-au promis zile. Atunci părinții, lăsând în urmă toată viața lor, s-au mutat aici pentru a o salva pe a lui. 

Timp de un an, Adelin a fost internat în spital. Chimoterapia l-a lasat fără puteri, iar pe părinți - fără lacrimi. Seară de seară, pe un scaun vitreg, somnul lui a fost vegheat când de mamă, când de tată, când de frate, când de mătușă. Iar când toți ei nu mai puteau, bunicii din România, luându-și urgent haine de schimb și rugile nerugate, veneau să preia schimbul. 

Și Adelin a supraviețuit. Medicii l-au declarat un succes al medicinei și l-au lăsat să meargă acasă. Calvarul lui însă nu s-a oprit aici. Adelin, la cei patru ani ai săi, continuă să mănânce prin sondă. Are nevoie de mască care să-i protejeze sistemul imunitar slăbit. Obosește repede. Este firav.

Dar trăiește!!!

Atunci când se simte bine, el vine în parc cu mașina lui roșie, stârnind praful de pe pietriș și zâmbetele tuturor. Și, în acele momente, se pare că tot răul de pe lume, toate fricile, toate durerile copiilor și părinților din lumea întreagă se fac și ele, praf…

În acele momente Adelin încetează să mai fie un băiețel român, chinuit de boală. El este promisiunea vie că totul va fi bine. La toți. El este răspunsul la toate rugile părinților care au copii bolnavi. El este ruga însăși. 

- Totul este în mâinile lui Dumnezeu, - răspunde mama lui zâmbind, atunci când este întrebată cum se mai simte Adelin.

Iar noi, restul mamelor, restul copiilor, parcul, orașul, lumea din lume știm: totul va fi bine cu Adelin. Totul trebuie să fie bine.

Pentru că răul este doar praf.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.