Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre sinceritate de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre sinceritate de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

02.07.2014  

În această nouă fabulă modernă, Tatiana Ţîbuleac vorbește despre moarte, morminte și cimitirele care o calmează. „Viața încă are multe de învățat de la moarte”, scrie Tatiana în fabulă.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Cimitirele mă calmează. Nu în sensul că sunt isterică și mă duc să caut vreun mormânt ca să-mi treacă. Vorbesc de cimitire, în genere. Mormintele dreptunghiulare, crucile, liniștea de acolo. Toate orgoliile și medaliile pământești reduse la țărână. Toate avuțiile și pretențiile încăpute într-o groapă. Toate zgârceniile și reținerile rânjind din pamântul gratuit.  

Toate îmi lasă un gust acut de viață.

Oricât am încerca noi, viii, să mârșăvim liniștea lor cu flori sintetice sau cruci opulente, cu tot felul de demonstrații târzii de dragoste, răscumpărări și mite sentimentale -  morții rămân a fi cei mai vii oameni care s-au născut vreodată. Pentru că sunt liberi.

Zilele trecute am aflat ca la Paris există un cimitir al animalelor de companie. Mi-am luat copiii și sotul și ne-am dus să îl vedem. Eu copiilor le spun de mici despre moarte. Moartea mi se pare chiar mai firească decât viața – pentru că este infinit mai lungă. Și mai corectă. Câți oameni abia la moarte își găsesc liniștea, dreptatea, onoarea, meritele, dragostea? 

Viața încă are multe de învățat de la moarte…

Cimitirul ne-a primit binevoitor. Ne-am plimbat printre mormintele câinilor, pisicilor, cailor. Ne-am amuzat de pietrele funerare în forme hazlii. Am citit atent inscripțiile de pe fiecare mormânt. Am găsit și acolo vedete: câini-actori sau eroi de război. Pisici care s-au remarcat printr-o viață deosebită. Cai magnifici. L-am găsit chiar și pe câinele Drac al Reginei Elisabeta a României. 

Eu habar nu aveam că a existat un astfel de câine. Îngrijitorul habar nu avea de România. 

M-am bucurat aprins pentru toți acești oameni care au avut ideea de a-și îngropa aici prietenii. Poate cei mai adevărați pe care i-au avut vreodată. Pentru că nu s-au crezut mai buni decât niște animale. Pentru că au considerat niște animale egale lor. Pentru că au dat un exemplu de omenie în această lume câinoasă. 

După vizită, care este destul de scurtă, ne-am așezat toți patru pe o bancă și am mâncat câte un croissant. Eram fericiți. Râdeam. Învățasem ceva.

Soțul m-a întrebat dacă vreau să fim îngropați alături. Alexandru m-a întrebat dacă poate să-și îngroape și el aici tigrul. Am răspuns „da” la ambele, chiar dacă una era, vădit, minciună. 

Și acea minciună a mea, nevinovată și copilăroasă, oricum se simțea viu în acel cimitir. 

Pentru că în jur era doar sinceritate.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.