Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre maternitate de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre maternitate de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

14.07.2014  

Noua fabulă a Tatianei Țîbuleac este despre Lucia, Paris și maternitate. „Nu Parisul a fost visul ei cel mare”, ci maternitatea. „Maternitatea a copleșit-o”.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

Copilul dolofan continua să sugă de la mama sa, fară ca să-i pese că această femeie necunoscută îl privea cu lacrimi în ochi. În fond, de ce s-ar nelinişti? Face asta de peste 100 de ani, de când a fost pictat de acel domn nebun Renoir. Iar oameni din aceştia au tot trecut pe lângă el cu milioanele şi, totuşi, nu i s-a întâmplat nimic.

Aşa gândea micul grăsan din renumitul tablou Maternité expus la Musée d'Orsay din Paris, când Lucia - o simplă profesoară din Moldova - a înmărmurit în faţa lui. Dar, să le luăm pe rând.

După un copil pierdut în timpul foametei, tatăl Luciei, om dur și fără multă carte, s-a gândit că din fată va face om mare. Franceza! Anume această limbă exotică urma să-i aducă Luciei, în acele vremuri de răstriște, tot binele din lume: o profesie curată, bani, respect, mâncare. De aceea - franceza, franceza și iar franceza - i-a fost bolmojită Luciei înca de mică. Iar fetița nu s-a împotrivit… 

Docilă și sârguincioasă, ea a învățat mai întâi tot alfabetul. Apoi toate cântecele și poeziile din manual. A îndrăgit monumentele, tablourile, străzile și oamenii din Franța despre care a auzit. Vorbea corect. Scria fără greșeli. Cu alte cuvinte: mamzela Lucia știa ce are de facut. 

O toamnă a gasit-o studentă la facultate. Cea de franceza, desigur. Iar peste încă cinci ani, o altă toamnă, a prins-o în fața unor copii, la școală. Avea coc, rochie și pantofi. Era profesoară în toată legea.

Și Lucia a lucrat. A predat. I-a învățat pe copiii țăranilor limba franceză cum a știut mai bine. Le-a vorbit despre Franța  - Franța ei - cu ardoare, jind și sfială. Ca un om care iubește ceva pe care nu l-a vazut. 

Această pasiune a ei pentru tărâmul din conspecte l-a purtat cu ea mereu. 

În drumurile zilnice, înglodate și rele.

În rapoartele de sfârșit de an.

În visele ei de domnișoară, iar apoi și de femeie, mamă, cetățean sovietic.

În începutul nelipsit de lecție: „Bonjour les enfants!”

Și viața a ținut cu ea.

Peste mulți, mulți ani, Parisul a găsit-o. Fiica ei, profesoară și ea, ce-i drept de engleză, i l-a promis…

Lucia avea 63 de ani. Dar înca îl iubea!

La Paris, conspectele îngălbenite ale Luciei au prins viață! Moldoveanca a cucerit fiecare colț, fiecare scară, fiecare frumos. A dat mâna cu tablouri pe care le recenzase. S-a întâlnit cu străzi despre care corectase greșeli în caiete. A urcat pe turnul Eiffel, pe care, uneori, i se parea ca îl inventase. A mâncat croissanturi din faină fermecată. A băut ciocolată mai dulce decât orice magiun pe care l-a fiert vreodată. S-a lafăit în istorie și a cântat  „Sur le pont d’Avignon” alergând cu fiicele sale mari și frumoase peste podurile Senei. 

Iar la sfârșit de vizită a mers la Musée d'Orsay. Și a căutat tabloul ei preferat - Maternité de Renoir. Și a înlemnit. 

Ochii ei de femeie și de profesoară s-au umplut de lacrimi. 

Atunci a înțeles! Nu Parisul a fost visul ei cel mare. 

Doua fete - fiicele ei - o sorbeau din priviri. Iar ea era mama lor.

Maternitatea a copleșit-o.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.