Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre firimituri de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre firimituri de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

19.08.2014  

„Cum e oare să creşti pescăruşi în loc de găini?”, se întreabă în noua sa fabulă modernă Tatiana Ţîbuleac.

Votează: 5.0/5 (9 Voturi )

Era seară și Esther hrănea pescărușii. Exact așa cum hrănesc femeile noastre găinile prin curți. Eu o priveam de pe o stâncă şi mă gândeam cum e oare să creşti pescăruşi în loc de găini? Să ai în jur apă, în loc de pământ? 

Esther avea o paporniță plină cu pâine, pe care o arunca în mare. Pâinea se încăpăţâna să cadă în apă imediat. Înţeleasă cu vântul, care o lua pe sus, zbura un pic şi abia apoi cădea în gura păsărior nesăţioase.

-  Numai nu înflori povestea - mi-a spus Esther când, peste câteva zile, i-am spus că vreau să scriu despre ea. Mai bine nu scrie deloc, sau primeşti bani pentru asta?

I-am spus că nu primesc. Mi-a zis atunci, de ce mai scriu, dacă tot nu sunt bună… Asta ne-a apropiat. 

Am minţit-o când i-am spus că nu știu nimic despre ea. De fapt, cu o seară înainte, cei doi englezi la care stam în vacanţă, mi-au arătat-o. Mi-au spus că e un pic nebună, dar nu e de mirare. Toţi din jurul ei au părăsit-o. Părinţii au murit. Soţul a plecat la alta. Fiul s-a dus într-o zi în mare şi nu s-a mai întors. E rea şi rece, au spus gazdele mele. Trăieşte în vagonul ei, ca un sihastru. Mănâncă poame, ca o sălbătăciune. Poartă aceleaşi haine. 

Esther însă e om. Trupul ei, e drept, nu prea are valoare. Dacă ar fi să o vândă cineva pe bucăţi – nu ar câştiga prea mult. Pielea ei de femeie, tăbăcită de vânt şi aer sărat, e doar un pretext care o ţine laolaltă. Ochii, împânziţi de deziluzii, nu mai strălucesc. Mâinile, pline de zgârâieturi şi noduri, sunt dureroase. Picioarele – prea umblate şi obosite de cărări care nu au dus nicăieri. 

Totuşi, Inima ei, stoarsă de bucurii, trăieşte. 

În fiecare dimineaţă şi în fiecare seară, Esther o simte. Atunci ea îşi ia paporniţa şi se duce pe malul stâncii. De acolo, marea în care a plecat fiul ei într-o dimineaţă se vede ca în palmă. De acolo, dacă ar fi să îl vadă cum vine, îl va vedea cel mai bine… 

Şi ca să îi arate mării că nu-i poarta pică, Esther îi aruncă pâine. Mii de firimituri, în fiecare zi, ca un tribut. Pâine în schimbul veştilor.

Aceste firimituri ale lui Esther mi-au rămas în minte. 

Ca o dovadă că viaţa noastră se descompune în bătaia sorţii, ca o pâine uscată. 

Ca o mărturie că orice destin este o adunătură.

De firimituri.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.