Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre risipă de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre risipă de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

31.08.2014  

În noua fabulă modernă scrisă de Tatiana Ţîbuleac Jill era strângătoare, însă lumea o făcea zgârcită. Și mai zicea lumea că deja trebuie să fi adunat grămezi de bani, dar pentru ce, dacă tot nu trăiește omenește? Însă Tatiana a aflat despre Jill ceva în plus.

Votează: 5.0/5 (8 Voturi )

Cojile de ouă au fost depozitate grabnic într-un vas cu apă: pentru plante. Resturile de mâncare – la câini. Scheletele de pește - la pisici. Slăjitura de pâine cu unt și dulceață de la micul dejun Jill a mâncat-o repede, ștergându-și gura cu dosul palmei. Ceai și cafea nu a rămas. Cârnați nu a cerut nimeni. Totuși, lumea de azi nu se îndoapă dimineața.

- Oare asta o fi bună la ceva? – mă întrebă, arătând la grămada de zaț de cafea, rămasă în aparat. Arunc zilnic câte un kilogram, poate cuiva îi trebuie? Poate cineva ar cumpăra-o?

I-am spus, în glumă, că e bună pentru slăbit. Că la saloane de înfrumusețare femeile și-o pun pe coapse, pe burtă, ca să le scape de celulită. Credeam că va râde. Ideea însă i-a plăcut atât de tare, încât în vreo 10 minute mi-a dat de înțeles că are treabă. Puteam să jur că o să meargă direct la femeia din vale, care și-a deschis pe insulă o afacere cu masaj, pentru turiștii insulari. Să încerce să-i vândă zațul. Pentru că așa era Jill - strângătoare. 

Gurile, și nu neapărat doar cele rele, o făceau însă zgârcită. Spuneau că se hrănește cu resturile rămase de la clienți. Că adună de pe plajă sticlele înaintea gunoierilor. Că nu închide dugheana niciodată, nici chiar duminica. Nici chiar iarna. Nici pe furtună. Spuneau, urât, ca Jill mănâncă de sub ea. Că deja trebuie să fi adunat grămezi de bani, dar pentru ce, dacă tot nu trăiește omenește?

E drept că Jill nu este un om plăcut. E uscată și are dinții stricați. Vorbește repede și puțin, de parcă ar fi vrut să economisească și cuvintele. Orice temă ai fi apucat, oricum discuția revenea la bani. Eu am aflat despre ea de la gazda la care am stat în vacanță – o femeie care a cunoscut-o mai bine. Care, spre deosebire de restul lumii, știa și ceva în plus.

Niște fleacuri, e drept, dar totuși…

Jill nu a fost mereu singură. Și nici nu este, de fapt. Are doi copii, undeva prin Anglia, pe care îi întreține. Că dacă nu ea, cine? Ei vin rar pe insulă. Se cam rușinează cu o astfel de mamă zgârcită și stranie. 

Un fost soț, bolnav, căruia îi trimite bani. Că dacă nu ea, cine? 

Vreo șapte pisici și câțiva câini vagabonzi pe care îi hrănește, că dacă nu ea, cine?

În rest, da, Jill este o zgârcită. Nu face risipă de nimic. Nici o fărâmă de pâine, nici o picătură de apă, nici un zâmbet nu a fost irosit vreodată aiurea de Jill.

Poate doar sufletul. Poate doar viața.

Acestea însă nu costă bani. 

Și nu se pun la socoteală.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.