Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre ruşine de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre ruşine de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

08.09.2014  

Noua fabulă modernă a Tatianei Țîbuleac este despre rușinoasa Victoria, care „mai mult lucrează. Că vrea să reușească, să spună și ea o silabă în arhitectura lumii. Să construiască vreodată un pod al ei peste Sena. Să întreacă cu o înălțime Turnul Eiffel”.

Votează: 5.0/5 (10 Voturi )

Victoria e rușinoasă. Asta mă face să o studiez ateeent-atent, ca pe o muscă sub lupă. Cine se mai rușinează în ziua de azi? Mai sunt poate, însă precis nu fetele independente, venite la Paris să învețe. Nu fetele care au devenit arhitecți la 22 de ani și care și-au deschis un birou propriu. Aici cu rușinica nu faci nimic. Nici macar pipi într-un loc public.

Ca să obții ceva la Paris e nevoie de nervi și tupeu. De clanț și rezistență. De minte și răbdare. Tocmai de asta, Victoria m-a intrigat. Și, drept consecință, ne-am întâlnit ca să mâncăm carne cu sânge într-un bistro din Paris. Adică eu mănânc, ea – se rușinează. 

Îmi place de ea tare. Cu părul strâns, cu bluză verde, cu ochi senini. Cu vorbă domoală și cu coatele lipite de trup. Ca o tânără profesoară, care a apărut în fața elevilor pentru prima dată. Dar nu, Victoria este arhitect. 

Ea are în cap nu caiete și dictări. Acest cap al ei cu gâță e plin cu pietre și ciment, schele și construcții. Gândurile Victoriei nu se îmbulzesc - ele sunt aranjate ordonat, ca pe un șevalet. Fară prostioare, fără dulcegării, fară cochetării. Acolo, în acel cap, e loc doar de proiecte. De anexe și planuri. De înălțimi îndrăznețe și curbe periculoase. Cu alte cuvinte, moldoveanca noastră care arată ca o păpădie, e cea mai bărbată femeie pe care am cunoscut-o vreodată. 

O întreb despre bărbați, iubire, măritat. Dacă reușește să bea din șampania Parisului? Îmi răspunde sfioasă că mai mult lucrează. Că vrea să reușească, să spună și ea o silabă in arhitectura lumii. Să construiască vreodată un pod al ei peste Sena. Să întreacă cu o înălțime Turnul Eiffel. 

- Să-i arăt lui tata, architect și el, că nu degeaba mi-a spus povești cu linii, când eram mică. 

Mergând cu Victoria pe stradă, simt cum Parisul o iubește. Cum monumentele îi zâmbesc. Clădirile îi fac din mână, podurile i se aștern moale sub picioare. Cum pietrele se îmbulzesc să-i apară frumoase, iar geamurile interesante. Cum tot acest oraș bătrân și orgolios o acceptă și o salută. 

Iar ea, pășește ferm și grăbit pe drumul pe care și l-a desenat cu propriile creioane. 

Rușinoasă.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.