Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre bucăţi de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre bucăţi de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

15.09.2014  

Noua fabulă modernă a Tatianei este despre Iulia. Care este simţită. Şi deşteaptă. Şi bună. Şi care ia de la viaţă doar cât are nevoie. Şi chiar mai puţin. Însă împărţind la toţi din jur.

Votează: 5.0/5 (10 Voturi )

Una, două, trei. Patru, să fie. Bucăţile mari de zahăr brun se îneacă stângaci în cafeaua mea. Iulia se uită la mine înţelegător. Ştiu ce gândeşte. Dar nu spune. Iulia este simţită. Şi deşteaptă. Şi bună. Dar nu agasant de simţită, deşteaptă şi bună. Atât cât să o crezi. Iulia scrie, dar trebuia să se facă preot. Şi să scoată la iveală păcatele oamenilor, la o cafea cu patru bucăţi de zahăr. 

Dulcele din cafeaua mea nu este întâmplător. Eu am astfel de perioade nesătule. Când vreau mult, mare, scump. Gustos şi lucios. Repede şi tot. Hapsân şi acum. În astfel de perioade nimic nu mă mai încape. Străzile sunt înguste, maşina mică, eu bătrână. Vacanţele scurte, iar serviciul lung. Atunci îmi pare că sunt din nou la cantina şcolii unde se dau brânzoaice, iar eu vreau încă o porţie. A treia. Şi nu-mi pasă dacă mă va durea burta. Şi nici dacă restul copiilor nu au mâncat. Îmi iau farfuria şi, molfăind brânzoaica, mă duc să mai cer de la viaţă. Încă o porţie. Încă o bucată.

Iulia, pe de altă parte, nu cere. Ea - dă. Tot câte o bucată. La toţi. Mai întâi cancerul a venit şi i-a cerut un sân. Şi i-a dat. Apoi, ca să împace acel gol şi-a tăiat o bucată din spate. Şi i-a dat. Când a rămas fără serviciu - un loc în care şi-a lăsat sufletul cu chirie – iar a dat de la ea. Şi parcă nu mai avea de dat. Dar boala a revenit. Hapsână. Nesimţită. Şi iar a cerut. Încă o porţie, încă o bucată. Iar Iulia a zâmbit. A împins brânzoaica şi a spus:

- Ia-o, hai ia-o şi pe asta.

Şi iat-o, cum stă în faţa mea, senină. Bună. Veselă. Nespus de frumoasă. Dintr-o bucată. Bând ceai verde, curat, fără dulce. Luând de la viaţă doar cât are nevoie. Şi chiar mai puţin. Cu farfuria mai mereu goală. Însă împărţind la toţi din jur. 

Câte o bucată.

Din ea.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.