Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabula modernă despre atitudine de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabula modernă despre atitudine de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

15.02.2014  

O fabulă-mărturie.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Miercurea, pe la amiază, eu mă duc la hammam. Aburi, liniște, călduț. Îmi limpezesc capul și alte organe. De obicei, nu este nimeni. Adulții lucrează, tinerii învață, copiii nu merg la așa ceva. Stau singură și mă aburesc.

Ultima dată însă, trădare. O femeie între două vârste, căci în Franța nu poți fi nicodată sigură de vârsta unei femei, era deja în colțul meu. Ședea. 

Intru eu, dau bonjur și mă pregătesc de liniște. 

- Vorbiți rusa? – mă întreabă. 

- Da, dar….(nu sunt rusoaică, am vrut să zic). 

- Ah, Rusia, j’adore, superbă țară, zăpadă, ce mult vreau și eu zăpadă, noi aici nu mai avem zăpadă niciodată… Și ce frig e, mie îmi place frigul, să știți, îți dă energie, eu am fost odată acolo când eram tânără, la Sankt Petersburg, ce vacanță, nopți albe, caviar, și am băut, o, ce am mai băut… O nebunie! Și am vrut să rămân, dar nu am mai rămas, nu am avut curaj, dar trebuia, trebuia, unele lucruri trebuie făcute când le poți. Și am fost și la saună, aici iată nu este saună ca acolo, vă place sauna, nu? Voi acolo beți ceai cu miere și vă bateți cu mături de pin, nu de pin, cum se zice, de brad, nu, nu de brad, de tei, da, de tei, și aici ce faceți, vă place, nu e rău, nu, nu e rău, dar totuși Rusia, da, acolo e viață, adevărată, emoție, dar sigur vrei altceva, totuși, Franța, mai sigur, mai ușor. Ce cald e! O să ies, cred că… succese!

-

E greu să iai atitudine când ești doar în chiloți.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.