Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Londra atestă un nou salt în nanotehnologii realizat cu participarea savanţilor din Republica Moldova

Londra atestă un nou salt în nanotehnologii realizat cu participarea savanţilor din Republica Moldova imprimare

11.05.2015  

Savanții din Republica Moldova au participat la realizarea unui nou salt în nanotehnologii. Coordonatorul echipei din Moldova, academicianul Ion Tighineanu, a venit cu unele detalii ce ţin de esenţa elaborării, înalt apreciată la Londra.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Printre cele mai ingenioase şase invenţii în domeniul nanotehnologiilor, selectate la nivel mondial de prestigiosul portal londonez NanotechWeb.org pe parcursul primei decade a lunii mai, se regăseşte un hibrid multifuncţional, elaborat în baza aerografitului şi particulelor din nitrură de galiu de o echipă internaţională cu participarea savanţilor de la AŞM, USM, UTM, Universitatea din Kiel şi Universitatea Tehnologică din Hamburg, Germania, precum şi de la Universitatea NSW din Sydnei, Australia. Printre autorii altor cinci invenţii selectate de portalul londonez sunt experţi din SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Slovenia, Ungaria, China şi Arabia Saudită.

Coordonatorul echipei din Moldova, academicianul Ion Tighineanu, a venit cu unele detalii ce ţin de esenţa elaborării, înalt apreciată la Londra. Potrivit savantului, aerografitul este constituit din microtuburi interconectate de grafit cu grosimea pereţilor de numai 15 nanometri, adică pereţii sunt formaţi din cca 30 de straturi uniatomare de carbon. Aceste microtuburi crează o arhitectură tridimensională ce se aseamănă cu arhitectura unui arbore. „Aerografitul reprezintă cel mai uşor material din lume, adică cu cea mai mică densitate. Rolul echipei din ţara noastră în elaborarea hibridului multifuncţional a fost foarte important şi a constat în creşterea unor nanoparticule din nitrură de galiu pe ramurile flexibile ale aerografitului sau, cu alte cuvinte, noi am reuşit să creăm „nano-muguri” din nitrură de galiu pe copacul din aerografit, inventând astfel un nou material compozit care îmbină proprietăţile ambelor substanţe constituente”, a remarcat academicianul Tighineanu.

Hibridul nou elaborat s-a dovedit a fi foarte flexibil, elastic, cu conductibilitate electrică pronunţată care poate fi majorată în mod dirijat prin comprimarea materialului. La eliminarea forţei de comprimare conductibilitatea electrică se restabileşte. Nano-mugurii din nitrură de galiu au o structură cristalină şi demonstrează o luminescenţă intensă la excitare optică sau electronică. 

Interesant este că nano-mugurii sunt fixaţi de ramurile de aerografit prin legături chimice, fapt ce împiedică aglomerarea sau clusterizarea lor, iar arhitectura spaţială a arborelui de aerografit se păstrează chiar şi la creşterea pe ramuri a unei cantităţi relativ mari de nano-muguri. Acest aspect, precizează academicianul, are o importanţă majoră în cazul utilizării hibridului menţionat în biomedicină, în particular la studierea impactului nanoparticulelor din nitrură de galiu asupra proceselor biologice din celulele vii.

NanotechWeb.org menţionează importanţa compozitului flexibil pentru utilizare în biomedicină, electronică, fotonică, industria senzorilor, actuatoarelor etc. Dr. Marcus Worsley, expert la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore din SUA, a apreciat înalt noua invenţie.

„Aportul echipei Tighineanu la diversificarea materialelor poroase şi extinderea funcţionalităţii lor este impresionant. Adesea materialele sintetizate în formă nanostructurată scot la iveală noi proprietăţi şi aplicaţii excitante, aşa că aştept cu nerăbdare noi date despre comportarea hibridului menţionat în diverse condiţii de utilizare”, a menţionat expertul american. Noua elaborare, descrisă recent în revista ştiinţifică „Scientific Reports”, este rezultatul unei colaborări eficiente dintre savanţi la scară internaţională. Ideea elaborării hibridului multifuncţional a apărut în urma discuţiilor dintre acad. Ion Tighineanu şi profesorul german Rainer Adelung, purtate doi ani în urmă în oraşul francez Grenoble în cadrul unei conferinţe internaţionale. Dupa cum a mărturisit academicianul Tighineanu, care a revenit recent din Barcelona, Spania, unde a participat la Conferinţa Internaţională „SPIE Nanotechnology”, în calitate de preşedinte al forului, se atestă un interes deosebit faţă de materialul hibrid multifuncţional, în contextul perspectivelor de utilizare în diverse domenii.

Alte detalii despre invenţie pot fi accesate la AICI

Eugenia Tofan, Centrul Media al AŞM

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.