Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Festivalul Castanului. Idee pentru promovare orașului Ungheni

Festivalul Castanului. Idee pentru promovare orașului Ungheni imprimare

24.08.2016  

Moldova are una dintre cele mai mari alee de castani din Europa şi se află în oraşul Ungheni. Marin Bodrug vine cu ideea de a lansa consultări publice privind organizarea unui festival al castanului, care ar promova turismul, bucatele din castan, meșterii populari și oamenii talentați.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

În ultima perioadă, în Republica Moldova se implementează strategia de promovarea a localităților și atragerea turiștilor prin diferite Festivaluri. Exemplu ne poate servi:
Bostaniada – Lozova; Festivalul Cartofului – Briceni; Festivalul Strugurilor – Cimișlia; Festivalul La plăcinte – Năpădeni, Ungheni; Must Fest – Cricova, Gustar – Orheiul Vechi, etc.

Orașul Ungheni are pe teritoriul său câteva obiective turistice de importanță națională: Podul Eiffel, Calea ferată cu ecartament dublu pe tot teritoriul orașului, una din primele locomotive care circula pe traseul Chișinău – Ungheni, Râul Prut, Aleea de Castani, etc. Totuși, după părerea mea, ce mai cunoscută rămâne Aleea de Caștani, care cuprinde în jur de 2000 de castani, amplasați pe ambele părți a străzii principale a orașului.

În acest caz, vin cu idea de a lansa consultări publice de către Administrația Publică din Ungheni, referitor la organizarea anuală a unui Festival, și anume Festivalul Castanilor (titlu poate fi revizuit) care ar promova turismul în orașul nostru. Referitor la perioada de organizare, am identificat 2 momente:

1. Primăvara, atunci când toată Alea de Castani este în floare

2. Toamna, când Castanii au deja roade.

O eventuală promovare / descriere a Festivalului:

Festivalul Castanilor/Castanului/Aleea de Castani este un festival etno-botanico-gastronomic care are loc în comuna or. Ungheni, care se organizează anual, în (perioada de organizare). În cadrul acestuia se sărbătorește frumusețea Aleei de Castani și roada de castan. Festivalul promovează turismul, bucatele din castan și cele tradiționale, valorile social-culturale și natura urbană. În cadrul festivalului se mai organizează expoziții și concursuri, cum ar fi: cei mai ciudați castani, cel mai mare castan, cel mai mic castan, cea mai neobișnuită utilizare a castanilor (fruct), etc.

La iarmaroc se permit articole și bucate de calitate înaltă care pot fi acceptate pentru expoziție și comercializare; nu sunt permise mâncăruri cu conținut ridicat de zahăr, sare, grăsimi. Se expun și se comercializează o gamă vastă de produse autohtone: legume, fructe, instrumente și articole din lemn, produse textile și de vestimentație, articole hand-made etc. Meșterii populari prezintă sesiuni de master-class în domenii ca olăritul, sculptură în lemn, împletitul răchitei, broderie etc.

Deci, idea este oficial lansată, deja depinde de interesul autorităților de a prelua ideea și de a o implementa în practică cu ajutorul cetățenilor. Eu cred în succesul viitorului Festival, un festival al castanilor în cel mai frumos oraș de pe terra – Ungheni.

Sursă: Marin BODRUG

Aleea de Castani
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.