Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Ziua vinurilor moldovenești în Portugalia

Ziua vinurilor moldovenești în Portugalia imprimare

22.11.2016  

În orașul Oeiras din Portugalia, la Palatul Marques de Pombal, construit în secolul al XVIII-lea, pe 18 noiembrie a avut loc Ziua Vinurilor Moldovenești în Portugalia, ediția a II-a (Dia dos Vinhos Moldavos em Portugal, II edicao). Evenimentul a fost organizat de soții Simion și Viorica Croitoru stabiliți de 16 ani în Portugalia, susținerea din partea municipiului Oeiras cu frăția Confraria de Carcavelos, colaborarea voluntară a Asociației „Miorița” și Asociația „EștiMoldova” din Spania. Scopul evenimentului a fost promovarea vinurilor moldovenești de calitate, precum și gastronomia națională în rândul portughezilor, dar și a diasporei Republicii Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

La eveniment dedicat vinurilor moldovenești în Portugalia au participat peste o sută de persoane -  oameni de afaceri care activează în domeniul agricol, vitivinol și comerț (import-export), agenți economici din diasporă, precum și Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Dumitru Socolan; Consilierul Ambasadei, Valeriu Osrafii; Președintele municipiului, Paulo Vistas, reprezentanți ai Administrației Publice Locale din Oeiras, bloggeri portughezi în domeniu. 
Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia
Delegația din Republica Moldova a fost constituită din trei reprezentanți, cu participarea Onorinei Șoric, consultant principal în cadrul BRD; Valentinei Casian, Primar de Strășeni (reprezentant al Administrației Publice Locale) și a lui Iacob Cerlat, reprezentant al Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni. 
Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia
Prezent la eveniment, Excelența Sa, Ambasadorul Dumitru Socolan a reiterat angajamentul Guvernului Republicii Moldova pentru consolidarea relațiilor bilaterale și intensificarea cooperării comercial-economice moldo-portugheze. Excelența Sa a subliniat importanța implicării reprezentanților diasporei în procesul de dezvoltare economică a țării-baștină, precum și necesitatea implicării active a acestora în evenimentele de promovare a obiceiurilor și tradițiilor naționale.
Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia
Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia
În cadrul discuțiilor cu oamenii de afaceri din diasporă, reprezentanta BRD a prezentat oportunitățile de implicare a acestora, prin cadrul programelor economice ale Guvernului Republicii Moldova și stabilirea de legături durabile de cooperare cu Guvernul (ex: Diaspora Business Forum, Programul de Granturi Diaspora Engagement Hub, Programul Pare 1+1); dar și testarea noilor concepte de implicare a diasporei în dezvoltarea durabilă a țării de origine prin intermediul economiilor și remitențelor (ex: Fondul de Investiții și Economii al Migranților).
Simion Croitoru: „... este foarte important să promovăm produsele moldovenești și prin intermediul diasporei, căci cu ajutorul conaționalilor noștri aflați peste hotare și cetățenii țării gazdă putem obține dublu rezultat”.
Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia
Sarmalele, plăcintele, „limba soacrei” și multe alte bucate tradiționale moldovenești gătite de Viorica Croitoru și-au găsit fanii printre oaspeții evenimentului, iar vinul moldovenesc al mai multor producători din Republica Moldova, prezentat de către Simion Croitoru, a fost înalt apreciat.
Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia
Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia
Ziua Vinurilor Moldovenești din Portugalia a fost organizată în cadrul programului Diaspora Engagement Hub al BRD, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).
Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia Ziua vinurilor moldovenesti in Portugalia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.