Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Primul Eco-Hackathon din Moldova

Primul Eco-Hackathon din Moldova imprimare

07.12.2016  

Eco-Hackathon este o competiție națională de soluții inovative care abordează problemele de mediu cu care ne confruntăm în Moldova și în special la Chișinău. Pe 4 decembrie a avut loc prezentarea ideilor și soluțiilor elaborate în primul Eco-Hackathon, eveniment organizat de Generator HUB și MEGA (Hai Moldova).

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

La competiția Eco-Hackathon au aplicat 43 de participanți cu 17 idei de proiecte și soluții. În urma prezentărilor, 4 idei au fost premiate și au primit resursele necesare din partea organizatorilor pentru implementarea proiectelor.

Eco-Hackathon

Una din inovațiile față de alte evenimente de acest gen, au fost cele 5 ateliere de lucru și discuții cu mentori din domeniu, ca pregătire pentru competiția de idei. Astfel participanții au aflat din experiența și cele mai bune practici ale unor organizații active ca OberlihtUrbaesta și MIEZ.

Eco-Hackathon

Unul dintre ideile câștigătioare, Wiki Loves Earth, propusă de Gheorghe Iordache, are scop să promoveze monumentele naturale din țară printr-un concurs de fotografii calitative. Cele mai bune fotografii urmează să fie încorporate chiar în Wikipedia și vor fi folosite pentru popularea articolelelor relevante.

Eco-Hackathon

Hai să reciclăm este o competiției de reciclare între liceele din toată țara. Câștigătorii ar primi premii sub formă de echipament sportiv performant, renovarea încăperilor școlii sau alte premii de care să beneficieze toți elevii acestor școli. Echipa din Râșcani deja a realizat acest concurs în Bălți și urmează să organizeze a doua ediție în Râșcani în viitorul apropiat.

Proiectul Less is more, al unei echipe de tineri arhitecți vine să dea o nouă viață pentru scuarul de pe str. Colina Pușkin. Echipa a identificat necesitățile comunității și a elaborat un plan care urmează să fie îmbunătățit și implementat.

O altă idee este Save the Christmas Tree. Eugenia Pasat vine cu propunerea de a aborda mai creativ decorarea orașului de sărbători. În loc să tăiem câte un brad în fiecare an, să avem un concurs prin care vor fi elaborate proiecte și concepte de către comunitățile de artiști, designeri și arhitecți, apoi aprobate de o comisie și propuse spre vot locuitorilor orașului.

Pe lângă ideile câștigătoare au mai fost idei originale ca: 

● Elaborarea unor stații verzi pentru opririle de microbuze;

 O platformă cu servicii ecologice sau cu un impact redus asupra mediului;

 Un serviciu ecologic de colectare a deșeurilor reciclabile de la persoane fizice și altele;

Organizatorii au încercat la maxim să păstreze evenimentul sustenabil, minimalist și creativ: au confecționat ecusoanele din hârtie reutilizată, în loc de pahare de unică folosință am avut căni de ceramică pe care participanții le-au refolosit pe tot parcursul evenimentului, iar certificatele de participare, după expirare pot fi decupate în brăduți de Crăciun.

Eco-Hackathon

Pentru a putea continua munca la implementarea ideilor, toate echipele au primit cadou abonamet pentru o lună la Generator HUB. Toată logistica evenimentului a fost generos susținută de Moore Stephens și Mixbook. Identitatea vizuală împreună cu toată frumusețea de pe cănuțe, ecusoane și diplome a fost rezultatul minților creative și talentate de la Casa Imago. Iar prezența online a fost asigurată frumos de GOsocial. Organizatorii concursului de colectare selectivă între licee au primit 20 000 MDL, iar pentru promovarea concursului de fotografie Wiki Loves Earth au fost alocați 10 000 MDL, toate datorită susținerii partenerului Kaufland. Tinerii arhitecți de la Less is More vor primi consultații de la arhitecți cu experiență și apoi vor fi angajați pentru a elabora proiectul final al parcului, iar pentru ideea cu salvarea brăduțului de Crăciun au fost alocate fonduri și resurse pentru organizarea următoarelor evenimente de lobby și planificare.


Eco-Hackathon Eco-Hackathon Eco-Hackathon Eco-Hackathon Eco-Hackathon Eco-Hackathon
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.