Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Studenții UTM, implicaţi în programul de construire a unui sistem de reciclare a plasticului

Studenții UTM, implicaţi în programul de construire a unui sistem de reciclare a plasticului imprimare

04.10.2017  

În campusul UTM la Rîșcani va fi construit un mini-sistem de reciclare a sticlelor de plastic, iar studenții vor avea ocazia să testeze ideilor lor de afacere cu plastic reciclat. Programul de 2 luni este organizat de Atelier 99, ONG și primul Makerspace din Moldova, cu suportul SlovakAid și Universitatea Tehnică a Moldovei.

În campusul UTM la Rîșcani va fi construit un mini-sistem de reciclare a sticlelor de plastic. Iar studenții vor avea ocazia să testeze ideilor lor de afacere cu plastic reciclat.

Atelier 99, primul Makerspace din Moldova, susținuți de SlovakAid și Universitatea Tehnică a Moldovei, organizează un program de 2 luni pentru a reduce cantitatea de plastic din campusul UTM. Programul este dedicat studenților de la specializările tehnice, design, arte decorative și oricine pasionat de dezvoltare de produs și dezvoltare sustenabilă.

Programul are 5 componente:

1.       Instruiri despre reciclare, tehnologia de producere a ambalajelor și produselor din plastic;

2.       Asamblarea utilajelor de reciclare a plasticului;

3.       Vizite la uzinele de reciclare și companiile producătoare de produse din plastic;

4.       Școala de Toamnă „ChishiNO WASTE" pentru a genera și testa modele de business cu plastic reciclat, organizat împreună cu PNUD Moldova; Link aici.

5.       Concurs de design de obiect din plastic reciclat.

 Despre proiect:

Ca și în cazul oricărui material care poate fi reciclat - plasticul trebuie să fie colectat și reintrodus în ciclul industrial. În același timp, reciclarea este văzută ca o soluție industrială, costisitoare și această soluție este ignorată ca o opțiune pentru comunități mici. Dar odată cu dezvoltarea mișcării Make și democratizării fabricării, au început să fie dezvoltate proiecte open-source de sisteme de reciclare, proiectate pentru comunități mici. Unul din cele mai de succes proiecte cu o comunitate intenațională de dezvoltatori este „Precious Plastic". Proiectul dat are ca bază replicarea sistemului „Precious plastic" și implicarea studenților în construirea acestuia.

Acest program este organizat cu sprijinul SlovakAid, Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Ambasada Slovaciei, USAID - Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Sida - Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, UTM - Universitatea Tehnică din Moldova și Tekwill.

Proiectul intenționează să construiască un sistem din patru utilaje pentru comunități mici, care să încurajeze soluționarea probleme de poluare cu plastic la nivel local, în comunități mici - un cartier, campus universitar, localitate.

Toate detaliile despre dățile evenimentelor pentru fiecare din componente vor apărea pe pagina de Facebook Atelier 99 - https://www.facebook.com/atelier99.org/, iar pentru detalii puteți contacta organizatorii la emailul hello@atelier99.org.

Pentru a participa la program, vă puteți înregistra în formular: https://goo.gl/forms/tKgEm6uo0W2G1VtZ2  - până la 15 octombrie.

 

 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.