Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Forumul Național dedicat Femeilor cu dizabilități sub Genericul „Avem Abilități - Dorim Posibilități!”

Forumul Național dedicat Femeilor cu dizabilități sub Genericul „Avem Abilități - Dorim Posibilități!” imprimare

20.10.2017  

Forumul Național dedicat Femeilor cu dizabilități sub Genericul „Avem Abilități - Dorim Posibilități!",unde vor participa 40 femei cu dizabilități din întreaga țară, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului, care își doresc să se implice activ la dezvoltarea economică, socială și politică a țării.

CINE: Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova - „Abilități Europene Fără Limite" cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică", implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women Moldova) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare", sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

CE: Forumul Național dedicat Femeilor cu dizabilități sub Genericul „Avem Abilități - Dorim Posibilități!",unde vor participa 40 femei cu dizabilități din întreaga țară, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului, care își doresc să se implice activ la dezvoltarea economică, socială și politică a țării. 

CÂND: 23 octombrie 2017, între orele 10:00 - 12:00 

UNDE: SUMMIT EVENTS, Sala Roșie, str. Tighina, 49/3 

DE CE: În cadrul evenimentului, cele 40 femei cu dizabilități din întreaga țară,  inclusiv de pe malul stâng al Nistrului, pentru prima dată, își vor face vocea auzită în fața reprezentanților/-telor Guvernului, Parlamentului și partenerilor de dezvoltare din R. Moldova. Participantele își vor exprima îngrijorarea față de faptul că femeile și fetele cu dizabilități se confruntă cu discriminarea multiplă și că sunt excluse în toate domeniile vieții. De asemenea, vor discuta deschis despre participarea scăzută a femeilor cu dizabilități în viața politică și publică, precum și de invizibilitatea acestora în prevederile legale anti-discriminatorii și politicile legate de femei.  

Totodată, în cadrul evenimentului va fi lansată prima Rețea Națională a Femeilor cu Dizabilități, care întrunește peste 100 de membre.

Context: Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt 180 mii de persoane cu dizabilități, 49% din ele fiind femei. Femeile cu dizabilități se confruntă cu discriminare dublă atât din aspectul dizabilității, dar și pe criteriul de gen. Femeile cu dizabilități nu sunt protejate față de orice tip de violență, în special în cadrul instituțiilor rezidențiale, încetarea non-consensuală a unei sarcini pe motive de deficiențe este încă practicată și sunt discriminate în cazul unei sarcini și dacă încearcă să întemeieze o familie, dar și multe altele.

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.