Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Forumul pentru consolidarea colaborării echipelor de cercetare francofone din Moldova v-a fi organizat în incinta Universităţii de Stat din Moldova

Forumul pentru consolidarea colaborării echipelor de cercetare francofone din Moldova v-a fi organizat în incinta Universităţii de Stat din Moldova imprimare

11.12.2017  

Agenția Universitară a Francofoniei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova organizează un forum pentru consolidarea colaborării echipelor de cercetare francofone din Moldova pe 12 decembrie 2017.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Agenția universitară a Francofoniei (AUF) vor organiza în data de 12 decembrie 2017 la ora 11.00 în sala 119,  Universitatea de Stat din Moldova (str. M. Kogălniceanu, 67, bloc 2, etaj 1) un forum pentru consolidarea colaborării echipelor de cercetare francofone în Europa Centrală și Orientală.

Forumul este organizat pentru a face bilanțul proiectelor de cercetare comune care s-au desfășurat ca urmare a Apelului la candidaturi lansat de către AUF și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în septembrie 2016. Apelul a avut drept obiective dezvoltarea infrastructurii de cercetare și întărirea capacităților echipelor de cercetare din cadrul instituțiilor de învățământ superior membre ale AUF în Republica Moldova și multiplicarea colaborărilor internaționale francofone în domeniul cercetării.

Astfel, au fost selecționate 5 proiecte internaționale care au fost coordonate de către cercetatori din cadrul Universității de Stat și Universității Tehnice din Moldova în colaborare cu cercetători din Canada, Franța, România. Proiectele au cuprins următoarele domenii: științe umaniste, aerodinamica, industria alimentară, fizica, tehnologii de imprimare.

În cadrul acestor proiecte suportul financiar de 32000 EUR adus de către AUF a contribuit la organizarea mobilităților de cercetare de scurtă durată (1-2 luni) în beneficiul cercetătorilor, directorilor de teze și doctoranzilor din cadrul universităților menționate mai sus.

 Acest apel s-a înscris în cadrul Memorandumului de înțelegere semnat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și AUF în decembrie 2015. Cercetarea științifică de calitate fiind o condiție evidentă pentru dezvoltarea societății, proiectele desfășurate în cadrul apelului au contribuit la dezvoltarea sistemului de cercetare din Moldova și au încurajat colaborarea inter-universitară în domeniul cercetării științifice.  

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o instituție cu dublu statut: asociație ce reunește peste 800 de universități de pe 5 continente și, în același timp, operator al Francofoniei instituționale pentru învățământul superior și cercetare.Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior care oferă studii de limbă franceză sau în limba franceză : programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru inserția profesională a tinerilor, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar. Răspunzând nevoilor definite de membrii săi, acțiunile AUF acoperă în prezent 104  țări.

 Pentru Europa centrală și de est, activitatea Agenției este coordonată de către Direcția regională de la București (DRECO), care a fost inaugurată în 1994. Această direcție cuprinde o rețea de 109 universități membre provenind din 24 de țări. DRECO numără 7 reprezentanțe în 6 țări ale regiunii, Reprezentanța de la Chișinău coordonând acțiunile AUF în Republica Moldova și Ukraina. 

 

Detalii:

 

Olesea Simion, Responsabil Comunicare

Telefon : 060664264 ; e-mail : olesea.simion@auf.org


 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.