Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Lansarea cărţii „SPERANȚA ȘI DESTINUL UNUI CRONICAR”

Lansarea cărţii „SPERANȚA ȘI DESTINUL UNUI CRONICAR” imprimare

26.02.2018  

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea biobibliografiei „SPERANȚA ȘI DESTINUL UNUI CRONICAR. NICOLAE ROIBU-PROZATOR ȘI PUBLICIST” și al volumului său de proză și publicistică „DREPTUL LA NUMELE TĂU”.

Evenimentul va avea loc la 28 februarie 2018, ora 14.00, Sala de conferințe „Alexe Rău", blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A"). 

În bibliografie sunt incluse toate publicațiile protagonistului în revistele „Moldova", „Femeia Moldovei", „Limba Română", „Viața Basarabiei: serie nouă", în ziarele „Tinerimea Moldovei", „Literatura și arta", „Moldova suverană" etc. Biobibliografia conține 5291 de descrieri bibliografice, 441 de reportaje arhivate, 43 de titluri de emisiuni literare incluse în „Fonoteca de Aur a Radioului Național". Lucrarea este destinată diverselor categorii de beneficiari: oameni de creație, cercetători științifici, lucrători în domeniul culturii,, scriitori, bibliotecari, studenți etc., tuturor celor interesați de creația și activitatea lui Nicolae Roibu, Omul pentru care promovarea culturii este o prioritate.

La eveniment vor participa scriitori, actori, interpreți, ziariști, bibliotecari.

Nicolae Roibu, supranumit „ cronicar al vieții culturale, cu sensibilitate și receptivitate de seismograf", s-a născut la 5 ianuarie 1958, în s. Mândâc, r-nul Dondușeni. A studiat la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. Activează în calitate de redactor la Radio Moldova (1980-1990), la revista „Glasul Națiunii", la cotidianele naționale „Flux" și „Timpul". Din iulie 2013 este reporter la Agenția Informațională de Stat MOLDPRES.

A debutat în literatură cu povestirea „Mama"(1977). Editorial debutează în 1987, cu volumul de nuvele și povestiri „Calea spre nume". În 1991 editează culegerea de publicistică literară „Focul din verb", fiind una dintre primele cărți tipărite în grafia latină. Urmează cărțile „Primăvara demnității noastre", „Cei care au fost...", „Să vă spun ce s-a-ntâmplat", „Cei care sunt...", „Să vă spun ce-am mai aflat..., „Spovedanii de Vineri", „Lumini și umbre-n ceas de taină", „Artiști și țărani", „Nevoia de oameni", „Speranță și destin", „Insectarul vesel".

„ Nicolae Roibu, anunțat ca un prozator de talent, „...este iute de picior, îi merge mintea tot cu o iuțeală de invidiat și se află ...în chiar miezul activității culturale" (acad. Mihai Cimpoi).

"Nicolae Roibu...publicist original, inedit, inconfundabil" (Anatol Ciocanu).

„ ...Dacă vreți să înțelegeți cine este Roibu, imaginați-vă publicistica noastră fără el și o să observați ce gaură mare o să rămână în lipsa lui" (Andrei Strâmbeanu) .

Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (din 1985), al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1993), al Uniunii Scriitorilor din România (din 1994).

A fost distins cu medalia „Meritul Civic", ordinul „Gloria Muncii", este deținătorul multiplelor premii și diplomelor de merit.

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.