Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  „Mărțișor de acasă” pentru moldovenii din Grecia

„Mărțișor de acasă” pentru moldovenii din Grecia imprimare

14.03.2018  

La data de 11 martie 2018, la Atena, în Grecia, s-a desfășurat Programul „Mărțișor de acasă”, organizat pentru diasporă de către Guvernului Republicii Moldova prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă, Clubul UNESCO din Pireu și Insule și Uniunea de prietenie moldo-elenă Alexandros Ipsilantis, anunță BRD într-un comunicat de presă.

Evenimentul „Mărțișor de acasă" a reunit aproximativ 400 de persoane, membri ai diasporei, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Atena și ai autorităților elene, reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai BRD, reprezentanți ai Organizației Internaționale pentru Migrație, Misiunea în Moldova.

Programul artistic a fost susținut de către trupa Alex Calancea Band, care a creat o atmosferă de sărbătoare deosebită, având un repertoriu selectat special pentru diasporă. Concertul a constituit un bun prilej pentru promovarea culturii, tradițiilor și a imaginii pozitive a Republicii Moldova în Republica Elenă prin intermediul „Mărțișorului", fiind apreciat la cel mai înalt nivel de către moldovenii din diasporă.

Mărțișor de acasă în Grecia

Reprezentanții BRD Ghenadie Slobodeniuc, Șef-adjunct al BRD, și Victoria Eșanu-Gavriliță, consultant principal, BRD au fost alături de comunitatea moldovenilor din Grecia pentru a le aduce un mesaj de felicitare din numele Guvernului Republicii Moldova cu prilejul sosirii primăverii. De asemenea, reprezentanții BRD au avut consultări cu membrii diasporei prezenți la eveniment pentru a identifica care sunt problemele cu care se confruntă în Grecia și i-a îndemnat să aplice la Programul guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub. Astfel, cetățenilor noștri le-au fost distribuite materiale informaționale privind activitatea BRD pentru ca ulterior, în dependență de necesitate, să poată apela la BRD în vederea soluționării anumitor situații.

În discuțiile cu conaționalii noștri din diasporă, reprezentanții BRD au încercat să afle care a fost impactul desfășurării Programului „Mărțișor de acasă". Astfel, câțiva cetățeni de-ai noștri aflați în Grecia au afirmat următoarele:

Eliza Colțu: „Suntem mulțumiți că a fost organizat un astfel de spectacol frumos pentru diasporă. Consider că este normal să se desfășoare astfel de concerte pentru că ne amintesc de casă".

Tatiana Palamarciuc: „În primul rând ne-am odihnit. Ne-am adus aminte de cântecele și de cultura noastră. Ar fi binevenit să mai fie organizate astfel de evenimente în diasporă pentru că ne simțim ca acasă".

Alexandra Cuznețov: „În general concertul mi-a reamintit de anii din copilărie. Cântecele care au fost interpretate sunt melodii cu care am crescut noi, părinții și copiii noștri. Mă bucur de alegerea acestei trupe de artiști profesioniști care au dat o nouă viață melodiilor de altădată. Am primi o plăcere deosebită să particip la acest concert deosebit. Mulțumim tuturor organizatorilor".

Veaceslav Schimbov, Președinte al Asociației moldo-elenă „Orfeu": „Îmi pare bine că a fost organizat acest concert pentru cetățenii noștri din Grecia, eveniment care contribuie la consolidarea diasporei. Ne dorim în viitor o colaborare și mai fructuoasă dintre diasporă și Republica Moldova. Și, vreau să menționez că foarte curând voi reveni acasă".

Totodată, aflându-se în vizită de lucru în Grecia, reprezentanții BRD au avut consultări cu reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Grecia și cu liderii Asociațiilor din diasporă. În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte legate de cetățenii noștri din diasporă, precum integrarea acestora în țara de reședință, implicarea BRD în desfășurarea mai multor activități în diasporă, inițierea unor campanii de informare peste hotare privind situația din Republica Moldova etc.

Pe lângă multitudinea de propuneri și întrebări adresate reprezentanților BRD, președintele Uniunii de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis", Svetlana Lisagor Vergis a menționat că a planificat să desfășoare noi proiecte pentru diaspora Republicii Moldova din Grecia, solicitând susținere din partea BRD. De asemenea, Lisagor Vergis a mai notat că ar fi util de realizat noi proiecte pentru copiii din diasporă.

Mărțișor de acasă în Grecia Mărțișor de acasă în Grecia Mărțișor de acasă în Grecia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.