Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Dumitru Fusu, artistul - legendă: 80 de ani de la naștere

Dumitru Fusu, artistul - legendă: 80 de ani de la naștere imprimare

26.03.2018  

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să participați la serata de comemorare consacrată actorului, regizorului, poetului DUMITRU FUSU (1938-2014) pe 2 aprilie, ora 16:00.

În program:

1. Recital din poezia lui Dumitru Fusu în interpretarea actorilor invitați.

2. Expoziție cu lucrări de grafică semnate de artistul Dumitru Fusu din colecția familiei Fusu (2-27 aprilie 2018 ).

3. Vizionare de fragmente din filmografia maestrului.

Moderatori: dr. Iulian Filip

                    acad. Mihai Cimpoi

Dumitru Fusu s-a născut la 29 martie 1938 în s. Parcova, r-nul Edineț. A absolvit Școala Teatrală „Boris Șciukin" din Moscova (1960), apoi Cursurile Superioare de Regie și Scenaristică (1979 ). A activat în calitate de actor la Teatrul „Luceafărul" din Chișinău; în 1968 a fondat pe lângă Filarmonica de Stat din Chișinău „Teatrul unui singur Actor".

În perioada 1979-1984 a fost regizor la studioul „Moldova-Film; din 1999 - organizator al Festivalului Internațional de Teatru „One Man Show". A predat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „G. Musicescu", a regizat spectacole la televiziunile și teatrele din republică.

Ca actor de cinema a debutat în filmul „Omul merge după soare" (1961). A mai interpretat roluri în filmele: „Călătorie în april", „Copiii și merele", „Când pleacă cocorii", „Gustul pâinii", „Dimitrie Cantemir", „Luceafărul" ș. a

Este regizor al mai multor documentare: „Sărbătoarea sufletului", „Șoseaua", „Constelația talentelor", „Parcova-435". S-a manifestat și ca pictor (portretist); a editat cărți de poezie.

Dumitru Fusu face parte din „Generația de aur" a teatrului din Republica Moldova. A fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu". Membru al Uniunii Cineaștilor; Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii.

Parteneri: Institutul de Filologie al AȘM, Muzeul Național de Artă a Moldovei

Partener media: Instituția Publică Națională a Audiovizualului Compania Teleradio Moldova.

Evenimentul va avea loc în cadrul Salonului de artă a BNRM  la 2 aprilie 2018, ora 16.00, Sala de conferințe „Alexe Rău", blocul I, (str. 31 August 1989, nr. 78 A).

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.