Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare, de Valentina Eșanu, la Librăria din Centru a Editurii CARTIER | 28 iunie 2018

Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare, de Valentina Eșanu, la Librăria din Centru a Editurii CARTIER | 28 iunie 2018 imprimare

25.06.2018  

Joi, 28 iunie 2018, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare, de Valentina Eșanu, apărut la Editura CARTIER în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc.

Lansarea volumului Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare, de Valentina Eșanu, apărut la Editura CARTIER, de pe 28 iunie 2018, va fi însoțită de o sesiune de autografe.

Preț promoțional în ziua lansării.

Cartea a apărut cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Alături de autor vor participa:

Acad. Andrei Eșanu, istoric

Acad. Valeriu Pasat, istoric

Demir Dragnev, membru corespondent al AȘM

Andrei Țurcanu, scriitor

Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier

Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare,  de Valentina Eșanu (Cartier istoric). legată, 448 pag. Preț: Preț:49RON/228MDL

„În ultimele decenii s-au efectuat ample cercetări privind domnia lui Ştefan cel Mare și Sfânt, fiind vorba atât de marele voievod, cât și de politica sa internă şi externă, de programele sale politice, culturale şi ecleziastice. De cele mai multe ori în istoriografia românească în centrul atenției investigațiilor dedicate acestei perioade s-a aflat personalitatea lui Ștefan cel Mare cu capacitatea sa ieșită din comun de a examina și de a lua decizii, de a acționa în multitudinea de situații și probleme, care i le-a pus în față viața, istoria cu multiplele lor fațete în condiții de pace, de război și multe alte împrejurări și activități. Cu toate acestea continuă să rămână neelucidate un şir de aspecte privitoare la această epocă, în special, în cele ce ţin de personalităţile din anturajul direct al voievodului şi al curţii sale. Scoatem în evidență aceste din urmă aspecte, deoarece voievodul a putut să se manifeste din plin, pe cele mai diverse planuri, nu numai datorită calităţilor sale personale, dar şi prin contribuţia şi activitatea unui anumit cerc de mari bărbaţi ai Țării Moldovei, care s-au format şi s-au manifestat în calitate de înalţi demnitari de stat, de comandanţi militari, oameni de cultură şi care, prin efortul lor conjugat de susţinători ai lui Ştefan cel Mare, au dat acea strălucire epocii, ecoul căreia se face simţit până în zilele noastre". (Valentina Eșanu)

VALENTINA  EȘANU (n. 1960) este specialist în domeniul istoriei me­dievale a românilor. Licențiată a Universității de Stat din Chișinău, Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie (1981), doctor în istorie (2015). Din 1981 activează la Academia de Științe a Moldovei, în cadrul Bibliotecii acesteia, apoi la Institutul de Geofizică, iar din 1994, la Institutul de Istorie.

Este autoarea a 250 de lucrări științifice, în mare parte în colaborare, dedicate istoriei culturii scrise și epocii lui Ștefan cel Mare și Sfânt (1457-1504), lui Dimitrie Cantemir și operei sale științifice, istoriei ecleziastice ș.a., printre care: Moldova medievală. Structuri executive, militare şi ecleziastice (Chișinău, 2001); Mănăstirea Căpriana, sec. XV-XX (Chișinău, 2003); „Descrierea Moldovei" de Dimitrie Cantemir în cultura europeană (Chișinău, 2004); Epoca lui Ştefan cel Mare. Oameni, destine, fapte (București, 2004); Bogdan al II-lea şi Maria-Oltea, părinții lui Ştefan cel Mare (Chişinău, 2007); Dimitrie Cantemir, Descrierea stării de odinioară şi de astăzi a Moldovei (București, 2007); Dinastia Cantemireştilor (sec. XVII-XVIII) (Chișinău, 2008); Mănăstirea Voroneţ. Istorie, cultură, spiritualitate (Chişinău, 2010); Neamul Cantemireştilor. Bibliografie (Chişinău, 2010); Moştenirea culturală a Cantemireştilor (Chişinău, 2010); Mănăstiri și schituri din Republica Moldova (Chişinău, 2013); Dimitrie Cantemir, Cuvânt panegiricesc de laudă Marelui Mucenic Dimitrie din Tesalonic (1719) (Iași, 2017); Viața și faptele Mitropolitului Grigorie Roşca (1478-1570) (Iași, 2017); Dimitrie Cantemir. Despre numele Moldaviei: în vechime şi azi • Istoria moldo-vlachică • Viaţa lui Constantin Cantemir • Descrierea stării Moldaviei: în vechime şi azi (București, 2017).

Pentru contribuția sa științifică i s-a acordat Premiul Academiei de Științe a Moldovei (2004) și a fost decorată cu medalia „Meritul Civic" (2010). Este membru de onoare al Institutului de Studii Sud-Est-Europene al Academiei Române (2014).

Mari demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare, de Valentina Eșanu (Cartier istoric). Legată, 448 pag. Preț:49RON/228MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În Cartier istoric au mai apărut:

Dificila Unire, de Alberto Basciani

Bandiții, de Eric Hobsbawm

Despre istorie,  de Eric Hobsbawm

Popoarele, statele și frica, de Barry Buzan

Republica Moldova: un stat în căutarea națiunii,  de Matei Cazacu și Nicolas Trifon

Toți oamenii Kremlinului, de Mihail Zâgar

 În curând:

Biserica ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească, de Valeriu Pasat

Mereu nerostita istorie a luptelor românilor, de Călin Hentea

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.