Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, la Librăria din Centru | 27 septembrie 2018

Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, la Librăria din Centru | 27 septembrie 2018 imprimare

24.09.2018  

Joi, 27 septembrie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea albumului Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, apărut la Editura Cartier în colecția C(art)ier, coordonată de Vitalie Coroban. Cartea a apărut cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Lansarea albumului Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, apărut la Editura Cartier, va fi urmată de o sesiune de autografe.

Preț promoțional în ziua lansării.

Alături de autori vor participa:

Maria Șleahtițchi, scriitoare

Oleg Efrim, avocat

Maria Mocanu, folcloristă

Alexandru Barbov, jurnalist, food blogger

Cobză, voce și voie bună: Suzana Popescu

Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier

Vinul serii: Gitana Winery

„Caldă, sentimentală, dar nemiloasă cu sine, bogată, dar fără să-și valorifice propriile bogății, pierdută mereu între termenii cotropit și eliberat, nostalgică, dar lipsită de memorie, conservatoare, dar gata oricând să îmbrățișeze ce e venit de aiurea ca fiind superior, mândră de propria istorie, dar adesea fără să-și cunoască numele propriilor străbunici, Moldova a ajuns să aibă o identitate atât de multiplo-multiplicată, încât pare că nu o mai are deloc. Trăiește în același timp și în secolul XXI, și în Evul Mediu, se rupe, fără să se hotărască vreodată, între Est și Vest, sărbătorește două Crăciunuri, deschide șampania de revelion la diferite ore, pune pe același piedestal de mâncare tradițională „de la mămuca" și sarmalele, și salata „olivie". Și dacă acceptăm, într-un sfârșit, că ăștia suntem, chiar dacă nu ne place cum suntem, hai măcar să încercăm să ne cunoaștem, să înțelegem ce culoare și ce hram poartă acest „cum". Acesta e simplul mesaj al cărții pe care binevoiți să o țineți în mâini. E o oglindă sentimentală în care sperăm să vă placă să priviți. Veți găsi aici locuri demne de văzut, de simțit și de redescoperit, oameni simpli, demni de a fi băgați în seamă, dar și bucătari școliți cu mult respect pentru tot ce e adevărat. Veți găsi cherdele, larzănci, oi coapte în propria piele, alivenci, plăcinte cu frunze de sfeclă, covrigei opăriți, jamboane, scordolele, iahnii, vânat, chiselițe, cuțcuț, borșuri seci cu hațmațuchi și drehliță, plăcinte cu ou crud, ghiozlemele, ghevreci, cnișuri, kiur, cozonaci și babe, toate stropite generos cu vinuri de soi, brăgi, cireșate, țuici transpirate, de la caz la caz. Arome, aburi dulci, gusturi uitate, extrase din hornuri afumate de țărani, dar și din parfumatele caiete ale unor boierese refugiate prudent prin alte țări. De gătit primăvara, de gătit vara ori iarna, de post și de câșlegi. De adus aminte, de pomenit bunicii și de visat. Modeste, dar și luxuriante mâncăruri moldovenești, dar și ucrainești, și bulgărești, și evreiești, și țigănești, și găgăuze, c-ar fi păcat să ne prefacem că nu ne fierbem de secole în unul și același ceaun." (Angela Brașoveanu)

Angela Brașoveanu este una dintre cele mai originale jurnaliste din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, a editat mai multe reviste: Cartier-magazin, Revista cărților, Capitala-magazin, Punkt, remarcabile prin concept, stil, ironie și lipsa de teme tabu.  A organizat, în 2006, Clubul hedoniștilor, primul club de degustări de vin din țară, care adună atât profesioniști ai domeniului, cât și amatori ce vor să cunoască mai mult. Din 2017 realizează emisiunea Egoist la TV8. Călătoriile, artele, oamenii,  gastronomia și vinul au interesat-o întotdeauna, a scris despre toate, și, cu îngăduința stelelor, va mai scrie. (brașoveanu.com)

Roman Rybaleov este unul dintre cei mai buni fotografi din Republica Moldova. Absolvent al Academiei de Fotografie din Moscova, are mai multe premii naționale și internaționale, a fost numit în repetate rânduri, de către revistele locale, Fotograful Anului. Din 2009 a creat propria școală de fotografie (photoschool.md),  care are deja peste o mie de absolvenți.  Este pasionat de oameni și călătorii. A organizat, împreună cu școala, zeci de phototrip-uri atât prin Republica Moldova, cât și în diferite colțuri ale lumii, de unde au revenit întotdeauna cu capturi demne de reviste internaționale. (rybaleov.com)

Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, (C(art)ier). Legată, supracopertă, 364 pag. Preț:99RON/439MDL

Puteți procura cartea și online, oriunde ai fi, pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În C(art)ier  au mai apărut:

Un veac de istorie în imagini. Ciuciuleni, de Mariana Pagu 

Lumea lui Zaharia, fotografii de Zaharia Cușnir

Chișinăul nostru necunoscut, de Iurie Colesnic

În curând:

Arta tradițională, de Varvara Buzilă

Album Eugeniu Ureche

Album de război, de Nicolae Pojoga

Basarabia necunoscută (în 3 volume), de Iurie Colesnic

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.