Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  „Dați totul la o parte ca să văd”, de Eugen Cioclea, la Librăria din Centru | 11 octombrie 2018

„Dați totul la o parte ca să văd”, de Eugen Cioclea, la Librăria din Centru | 11 octombrie 2018 imprimare

09.10.2018  

Joi, 11 octombrie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea antologiei „Dați totul la o parte ca să văd”, de Eugen Cioclea. Poeme alese de Em.Galaicu-Păun, cu imagini din filmul Eu, geniu Cioclea de Violeta Gorgos (OWH TV Studio), apărut la Editura Cartier în Cartier de colecție nr. 17, coordonată de Em.Galaic-Păun & Dorin Onofrei. Preț promoțional în ziua lansării.

Cu ocazia lansării antologiei „Dați totul la o parte ca să văd”, poetul Eugen Cioclea va fi evocat de către Vsevolod Ciornei, Lucia Ţurcanu, Mihai Fusu, Andrei Sochircă, Alexandru Pleşca și Laura Cioclea.

Moderator: Em.Galaicu-Păun

„În sfârșit, lui Eugen Cioclea i se poate face, prin intermediul acestei apariții, dreptate și în România, unde a fost prea multă vreme ignorat. Antologia, apărută în condiții grafice excepționale, vine după filmul Violetei Gorgos, Eu geniu Cioclea, care a avut premiera în 2018 la Chișinău și ar putea însoți cu folos cartea pentru descoperirea unuia dintre cei mai puternici poeți care au scris în românește după 1980.” (Claudiu Komartin)

Eugen Cioclea (pe numele de botez Iurie; 4 august 1948, s. Druţa, Râşcani – 8 octombrie 2013, Chişinău), poet şi eseist român, născut în familia lui Sergiu Cioclea, profesor de limba şi literatura română, şi Iulia Cioclea (n. Ghețu), învăţătoare. După absolvirea şcolii medii cu eminență (8 clase în satul Terebna, „unde şi-au mutat părinţii reşedinţa” (E.C.), + clasele a 9-a şi a 10-a în Zăbriceni), urmează Facultatea de Matematică a Universităţii de Stat din Moldova (1966–1967), iar în 1968-1971, Facultatea de Matematică a Universităţii „M.V. Lomonosov” din Moscova, unde este coleg (inclusiv de cameră) cu Anatoli Karpov, viitorul campion mondial la şah. În 1971, îşi ia un concediu academic, după care nu mai revine la facultate. „Ajuns prin grija lui Pavel Pelin la Cernăuţi” (E.C.), lucrează un an la un ziar de limbă română, „Zorile Bucovinei”; revenit la Moscova, este ghid-traducător la Comitetul pentru Sport al URSS, interpret în diferite instituţii („Inturist”, „Sputnik”, CAER), apoi muncitor şi ajustor de maşini-unelte cu programare automată („dădacă de roboţi, îi hrănesc cu linguriţa, le bag minţile în cap cu ajutorul unor cartele perforate, le dezvolt memoria”, cum va mărturisi poetul într-un interviu) la uzina „Speţstanok”, dar mai cu seamă – un stâlp de nădejde al boemei artistice. În tot acest timp, scrie versuri, fără a putea publica, poemele sale circulând în samizdat.

Abia odată cu perestroika lui Gorbaciov, poetul iese la rampă, iar prima publicaţie – ciclul de poeme apărut în numărul din 20 noiembrie 1986 al hebdomadarului „Literatura şi arta” – îi aduce şi prima punere la punct din partea autorităţilor comuniste din RSS Moldovenească, poemul său „Cina irodică” fiind discutat la CC al PC al RSSM. Debutul în volum cu Numitorul comun (Editura Literatura Artistică, 1988), cu o prezentare amplă de Eugen Lungu, constituie un adevărat triumf, confirmat la scurt timp de cea de-a doua carte, Alte dimensiuni (Editura Hyperion, 1991; Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova).

Revenit la începutul anilor ’90 la Chişinău, este redactor-şef la „Tineretul Moldovei” (1992–1997). În 2000, beneficiază de o bursă de creaţie a Fundaţiei Soros-Moldova. Un ultim volum original apare la Editura Cartier, în 2001, cu titlul Daţi totul la o parte ca să văd, într-un tiraj de 333 de exemplare, costând 111 $ bucata – de departe cea mai scumpă carte de poezie scoasă vreodată în Republica Moldova. Se stinge, în condiţii neelucidate până la capăt, pe 8 octombrie 2013, şi e găsit mort în casă abia peste câteva zile. Este înmormântat alături de părinţii săi, în cimitirul din satul Terebna.

Dați totul la o parte ca să văd, de Eugen Cioclea. Poeme alese de Em.Galaicu-Păun, cu imagini din filmul Eu, geniu Cioclea de Violeta Gorgos (OWH TV Studio), (Cartier de colecție nr.17). Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: Preț:24 RON/109MDL. Proiect editorial cofinanțat de AFCN. Volum recomandat de Poesis International.

Puteți procura cartea și online pe shop.cartier.md.

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md.

În Cartier de colecție au mai apărut:

Maeștrii unei arte muribunde, de Claudiu Komartin. Poeme alese 2010-2017 (Cartier de colecție nr.11)

Emil Brumaru. Eu, îngerul jonger. Poeme alese de Radu Vancu (nr.12)

Petre Stoica. Singurătatea noblețele ei. Poeme alese de Marius Chivu (nr.13)

A.E.Baconsky. cine n-a apucat să moară nu va mai fi. Poeme alese de Al.Cistelecan (nr.14)

Nichita Stănescu. Cuvintelor, necuvintelor. Poeme alese de Matei Vișniec (nr.15)

În curând:

Șerban Foarță. Mulțimea cu un singur element. Poeme alese de Robert Șerban (Cartier de colecție nr.16)

Grigore Vieru. Numele tău. Ediție jubiliară. Cu o prefață de Bogdan Crețu (Cartier de colecție nr.18)

Poeți ai Generației Războiului. O antologie de Claudiu Komartin (Cartier de colecție nr.19)

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.