Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Eugeniu Ureche, de Petru Hadârcă, la Librăria din Centru!

Eugeniu Ureche, de Petru Hadârcă, la Librăria din Centru! imprimare

18.02.2019  

Miercuri, 20 februarie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea albumului Eugeniu Ureche, ediție îngrijită de Petru Hadârcă, apărut la Editura Cartier în colecția C(art)ier, coordonată de Vitalie Coroban. Cartea a apărut cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Preț promoțional în ziua lansării.

Vor participa:

Petru Hadârcă, directorl Teatrului National „Mihai Eminescu"

Vitalie Rusu, artist al poporului

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului National de Artă

Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier

„Admirație și fascinație. Cred că astfel pot fi descrise impresiile trăite de cei care l-au văzut sau l-au auzit măcar o dată pe Eugeniu Ureche jucând în scenă sau recitând un poem. Vocea, puternică și gravă, era inconfundabilă, fie că răsuna în teatru sau în difuzoarele radiourilor. Cuvintele parcă ieșeau direct din piept ca dintr-un clopot imens, al cărui dangăt nu putea fi neglijat, el răsuna uneori ca o chemare de luptă sau un îndemn la resemnare, răsuna în semn de alarmă sau de mângâiere, de durere sau de bucurie - glasul său era întotdeauna răscolitor. Și cuvintele, deși erau aceleași, cunoscute de fiecare, erau totuși rostite altfel, inconfundabil: rotunde, pline, de o muzicalitate neașteptată. Erau rostite românește.

(...)

„Tot ce am făcut, am făcut pentru liniștea sufletului meu" - a pictat: „revelațiile dimineților, melancoliile serilor, singurătățile de toamnă, toate mi-au intrat în pânze și m-au mângâiat...", se destăinuia peste ani artistul. Arta ca mângâiere, arta ca tăcere și liniște, arta creatoare și recuperatoare a unei lumi pe care ți-o poți doar imagina și trăi doar în teatru. Tot ce a pictat și modelat în arta plastică este o parte indisolubilă a teatrului și vieții sale de familie, între ele nu există hotare." (Petru Hadârcă)

EUGENIU URECHE s-a născut pe 20 martie 1917 în satul Hârtopul Mare, județul Orhei. 

A învățat la Liceul „B.P. Hasdeu" din Chișinău (1928-1934) și la Conservatorul „Unirea" din Chișinău (1934-1938).

A fost solist al Ansamblului de cântece și dansuri „Doina" al Filarmonicii (1942-1944), solist al Teatrului de Operă și Balet (1955-1959) și actor al trupei Teatrului muzical-dramatic „A.S. Pușkin" (1945-1979). A colaborat cu Radioul Național, studioul „Moldova-film", studioul „M. Gorki", studioul „А. Dovjenco". S-a manifestat ca actor dramatic, cântăreț de operetă, solist de operă, interpret de muzică populară, regizor, scenograf, pictor, sculptor, bijutier.

A interpretat și înregistrat la Radio Chișinău piese precum: Of, sărmana păsăreaFrunză verde de salcâmDragă mi-e lelița-n vieFrunză verde doi bujoriS-ar găti badea de nuntă ș.a. inclusiv creații clasice semnate de W.A. Mozart, G. Verdi, D. Fedov, V. Baronciuc ș.a. A interpretat rolurile Mefisto (Faust de Ch. Gounod), Ramfis (Aida) Sparafucile (Rigoletto de G. Verdi), Gremin (Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski), Karas (Zaporojanul de peste Dunăre de S. S. Gulak-Artemovski), Bonzo (Madame Butterfly de G. Puccini), Demonul (Demonul de A.G. Rubinstein), Atanas (Trembita de I. Miliutin) etc. A jucat în filmele „Leana",  studioul „M. Gorki" - preşedinte de colhoz (1955); „Andrieş", studioul „А. Dovjenco" de la Kiev, Strâmbă-Lemne (1955); „Melodii moldoveneşti", „Moldova-film",  atamanul Condrea (1955); „Răsăritul zbuciumat", „Moldova-film", moşierul (1984).

A decedat în 2005 la Chișinău.

Eugeniu Ureche ediție îngrijită de Petru Hadârcă, (C(art)ier). Brosată, 80 pag. Preț:39RON/169MDL

Puteți procura cartea și online, oriunde ați fi, pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În C(art)ier  au mai apărut:

Arta tradițională, de Varvara Buzilă

Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brasoveanu si Roman Rybaleov

Album Dumitru Fusu

Un veac de istorie în imagini. Ciuciuleni, de Mariana Pagu 

Lumea lui Zaharia, fotografii de Zaharia Cușnir

Chișinăul nostru necunoscut, de Iurie Colesnic

În curând:

Album de război, de Nicolae Pojoga

Basarabia necunoscută (în 3 volume), de Iurie Colesnic.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.