Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Democrația sub asediu, volum coordonat de Armand Goșu și Alexandru Gussi, la Librăria din Centru

Democrația sub asediu, volum coordonat de Armand Goșu și Alexandru Gussi, la Librăria din Centru imprimare

18.06.2019  

Joi, 20 iunie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumelor Democrația sub asediu, volum coordonat de Armand Goșu și Alexandru Gussi, apărut la editura Corint.

Preț promoțional în ziua lansării.

Sesiune de autografe.

Alături de autor, Armand Goșu (București), vor participa:

Igor Munteanu, autorul textului despre Republica Moldova, diplomat, deputat

Vasile Botnaru, jurnalist

Virgil Pâslariuc, istoric

Iulian Fruntașu, scriitor

Moderator: Emilian Galaicu-Păun, scriitor

„Volumul – foarte inspirat publicat în seria de Istorie a Editurii Corint – este unul colectiv: coordonatorii proiectului editorial sunt Alexandru Gussi și Armand Goșu, doi dintre gânditorii politici cu nume și impact de la noi, și, în contabilitatea textelor care compun această carte, alături de cei doi, mai au contribuții (remarcabile) și Igor Munteanu, Mihai Maci, Stefano Bottoni, Octavian Manea, Dragoș C. Mateescu. 

Cu totul, în carte, sunt șapte studii ample. Câte unul este alocat peisajului politic și ideologic din Rusia, Turcia, România și Republica Moldova. Ungaria e țara care beneficiază în volum de două analize, făcute, firesc, din perspective eseistice distincte. În fine, un al șaptele texte nu are o țară anume ca referință geografică și politică, ci o temă cu o miză foarte importantă – Tranziția către Tradiție.

Pentru Republica Moldova, studiul lui Igor Munteanu este aplicat la această țară, lucrurile stau acum, de asemenea, foarte problematic. Cleptocrație pronunțată, sistem bazat pe rentă, presă cumpărată, justiție selectivă, stat capturat – toate acestea sunt teribile linii de forță care caracterizează o țară despre care rafinatul analist (și fost diplomat – în SUA, Canada, Mexic) care este Igor Munteanu apreciază că „niciodată în ultimele trei decenii nu a fost puterea politică de la Chișinău mai refractară ca în acest moment la valorile și principiile democrației de tip european“.

(Cristian Pătrășconiu, Revista 22, 4 iunie 2019)

ARMAND GOȘU predă din 2004 istoria politică și diplomatică a Rusiei și a URSS la Universitatea București. A fost corespondent la Moscova pentru BBC World Service, în anii 1995-1998 și 1999-2000. Din 2005 până în 2010 a fost redactor șef adjunct al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social și redactor șef timp de doi ani, 2013-2014.

 A publicat mai multe cărți, zeci de studii și sute de articole în țară și în străinătate. Cea mai recentă carte Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic a fost tipărită de Editura Curtea Veche, în 2016. A editat volume de studii și mai multe volume de documente, cel mai recent fiindIstoria comunismului din România. Vol. III. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975), apărut în 2016.

Cele mai recente articole publicate The Time of the Oligarch. Relations Between Romania and the Republic of Moldova (2009-2018) și Invalidating the rightfully elected mayor of Chișinău threatens the regime of oligarch Vladimir Plahotniuc, ambele în Studia politica. Romanian Political Science Review (2018).

ALEXANDRU GUSSI este doctor în științe politice al prestigiosului Institut de Științe Politice din Paris, cu o teză despre raportul partidelor politice românești cu trecutul comunist (2007), avându-l drept coordonator pe prof. Dominique Colas, la aceeași instituție obținând și masteratul (DEA, Analyse Comparée des Aires Politiques). Din 2001 predă la Universitatea București, Facultatea de Științe Politice. Între 2006 și 2011 a fost consilier de stat, apoi consilier în cadrul Administrației Prezidențiale. A publicat volumul intitulat La Roumanie face à son passé communiste. Mémoires et cultures politiques (2011). A contribuit, alături de alți autori, la elaborarea unor lucrări de sinteză, cum ar fi Justice, Memory and Redress in Romania. New Insights (2017), Remembrance, History, and Justice. Coming to Terms with Traumatic Pasts in Democratic Societies (2015). A colaborat cu articole la reviste de profil precum Studia Politica. Romanian Political Science ReviewEEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.