Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  La La Play Ziua 3: tradiții și responsabilitate socială

La La Play Ziua 3: tradiții și responsabilitate socială imprimare

15.08.2019  

Pe 13 august, tinerii din Moldovan National Youth Orchestra au dat start aventurilor și au pornit la drum dis-de-dimineața. Astfel, a început cea de-a 3-a zi a expediției, La La Play Green World, cu genericul: „Vara nu dorm”. Echipa de exploratori a avut o zi plină de activități, au vizitat muzeul etnic al culturii găgăuze, au efectuat activități de salubrizare a unui spațiu împânzit de deșeuri și plastic din Ceadîr-Lunga și au cântat la unica fermă de cai din Moldova. Spre seară, au susținut un concert live în piața Lenin, în centrul orașului Ceadîr-Lunga, unde s-au adunat locatarii pentru a crea împreună un moment de neuitat.

Prima destinației a echipei matinale La La Play a fost Complexul etno-turistic ”Gagauz Sofrasi” din Congaz, unde gazda și fondatoarea acesteia, Ana Statova, a primit tinerii cu pâine caldă și cu inima deschisă. Pasiunea față de tradiții și cultura etnică locală a fost resimțită în fiecare element al locației, pentru decorarea căreia Ana a cutreierat satele din împrejurime și a adunat elementele tradiționale, direct de la bătrâni. Muzicienii au reușit să pășească pragul unor case construite după tehnicile străvechi, să cunoască obiceiurile și uneltele tradiționale, tipice acestei regiuni, dar și să guste din bucatele cu specific găgăuz.  

Cu multă dedicație, implicare și responsabilitate, membrii expediției muzicale alături de voluntarii din Ceadîr-Lunga și Chișinău, au efectuat activități de salubrizare a unui spațiu din Ceadîr-Lunga împânzit de mizerie. Echipați cu saci și mânuși, pas cu pas fiecare membru a adunat mai mulți saci de gunoi, separând plasticul și materialele reciclabile. Timp de o ora echipa La La Play a adunat peste 20 de saci, transformând spațiul vizibil mai curat. Astfel,  Moldovan National Youth Orchestra alături de Kaufland Moldova dorește să promeze înlocuirea plasticului cu materiale și produse eco în societate. Scopul evenimentului este de a crea un mediu mai bun, exact cum urmărește și tânărul Nicolae Dișli, președintele ONG-ului „Pharos”. Activitățile de salubrizare au fost efectuate în colaborare cu Primăria Municipiului Ceadîr-Lunga și.Organizația Non-Guvernamentală „Pharos”.  

Una dintre cele mai marcante clipe ale zilei a fost vizita echipei La La Play la unica fermă de cai din Moldova care se ocupă de creșterea cailor de rasă, ”At Prolin”, din Ceadîr-Lunga. Ajunși, tânăra echipă a simțit forța și liberatea celui ce și-a dedicat viața dezvoltării crescătoriei de cai, transmisă în a 3-a generație, Constantin Cheleș, directorul fermei de cai. Gazda a făcut un tur muzicienilor în tărâmul cailor începând cu hambarele și țarcurile cailor, până la Muzeul Fermei, unde sunt regăsite poze de familie, unelte folosite de bunicul și tatăl lui. Strict de fire, domnul Constantin, emană prin fiecare gest, poveste și pictură realizată pasiunea și iubirea față de aceste animale majestice.

Concertul La La Play Green World din Piața Lenin a orașului Ceadîr-Lunga a adus o doză de artă și armonie, aranjată pe notele musicale înterpretate de către cei 8 muzicieni. Piesă cu piesă, publicul a fost conectat la diversele stiluri musicale și au aplaudat tinerii cu multă sinceritate.  Plăcerea muzicii live savurate din plin din moile beanbag-uri aduse de la fiecare concert de către organizatori, a fost împărtpșită după concert în discuții cordriale dintre artiști cei prezenți.  

Următorul eveniment din lista celor 10 concerte în 10 locații este La La Play Muzică pe Apă în ziua a 4-a a expediției naționale muzicale se va desfășura pe malurile lacului Beleu din satul Slobozia Mare. Evenimentul vine să promoveze locațiile nedescoperite din țară în figura rezervației naturale Prutul de Jos, dar și să aducă tribut ecosistemului, apei și al soiurilor rare de păsări din țară

Cea mai cool expediție din țară revine la a 3-a aniversare, cu 10 concerte în 10 locații deosebite, realizată de 18 tineri muzicieni, jurnaliști și producători media ce cutreieră 2000 km și aduc muzică de calitate acolo unde ea nu a fost auzită, pentru că #varanudorm și #implicareafacediferenta.Toate concerte sunt cu intrare liberă !

Partener General: Kaufland Moldova #implicareafacediferenta  #kauflandmoldova
Parteneri: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Suedia, Fundația Est-Europeană, Gas Natural Fenosa, Vasconi.
Parteneri Media: Diez.md, Agora.md, Unimedia.md, PentruEa.md, Noroc Media, Agro TV, Privesc.eu
Producători: Moldovan National Youth Orchestra și KINOM

Link Facebook MNYOrchestra: www.facebook.com/mnyorchestra  

Link Instagram MNYOrchestra: www.instagram.com/mnyorchestra  

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.