Luna fără alcool imprimare

29.10.2019  

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale organizează și desfășoară, în scopul prevenirii riscului asociat consumului de alcool și întru realizarea deciziei Consiliului național pentru securitatea circulației rutiere din 10 octombrie 2019, în perioada 1-30 noiembrie 2019, acțiuni de comunicare și conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool.

Scopul acțiunilor de  conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool este reducerea impactul consumului de alcool în rândul populaţiei din Republica Moldova prin:

-      informarea populaţiei;

-      schimbarea percepţiilor şi atitudinilor faţă de consumul de alcool;

-      adoptarea unor noi comportamente.

Anual, la nivel global se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor.

Consumul nociv de alcool este responsabil de declanșarea a peste 200 de afecțiuni și boli. În general, 5,1% din povara globală a bolilor și traumelor este cauzată de consumul nociv de alcool.

Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lumeConform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016 Republica Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani, din care bărbaților le revine 25,2 litri alcool pur/locuitor, iar populației feminine 6,1 litri alcool pur/locuitor.

Situaţia existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât crește riscul de a suferi de alcoolism la vârsta adultă. La nivel global circa 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20 – 39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă grupul vulnerabil, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

Numeroase cercetări naționale și studii populaționale denotă că în Republica Moldova:

-        circa 19% dintre persoanele de 16 – 65 ani care au consumat alcool nu au fost în stare să-şi amintească a doua zi ce s-a întâmplat seara trecută, din cauza dozei excesive de alcool consumate;

-        80% din populaţia generală cred că abuzul de alcool provoacă boli grave;

-        32% dintre consumatori nu sunt îngrijoraţi că aceasta le va înrăutăţi starea de sănătate în viitor;

-        81% dintre consumatori de alcool nu intenţionează să reducă consumul de alcool;

-        13% dintre consumatori au accidentat pe cineva sau au fost ei însăşi accidentaţi în urma consumului de alcool.

Spoturile sociale sunt disponibile în 2 limbi (română și rusă) și le puteți descărca la: http://ansp.md/index.php/spoturi-video-2/


 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.