Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Naționala Moldovei de Robotică a câștigat 3 medalii de aur la olimpiada mondială „FIRST Global Challenge – 2019”

Naționala Moldovei de Robotică a câștigat 3 medalii de aur la olimpiada mondială „FIRST Global Challenge – 2019” imprimare

30.10.2019  

Echipa Națională de Robotică a Moldovei este campioana celei de-a treia ediții a olimpiadei mondiale specializate – „FIRST Global Challenge (FGC)– 2019”. Ghidați de mentorii Florin Cazac și Veronica Eșanu, cei șase membrii ai echipei – Andrei Copaci, Cristian Comendant, Elena Graur, Nicolae Mihalache, Cosmin Ciornă și Dorina Levca – au concurat alături de selecționatele altor 190 de țări și au reușit să-și adjudece 3 medalii de aur.

Dând dovadă de performanțe inginerești excelente și o strategie eficientă, echipa națională de Robotică a fost medaliată cu aur la 3 categorii:

 · Premiul „Grand Challenge” pentru cel mai mare punctaj cumulativ;

· Alianța Învingătoare „FIRST Global” – performanță obținută în colaborare cu echipele din Belarus, Norvegia și echipa „Hope” (formată din refugiați sirieni).

· Premiul „Ustad Ahmad Lahori” pentru Inovație în Inginerie.

 

Ediția din acest an a competiției s-a desfășurat cu tematica „Ocean Opportunities” („Oportunitățile Oceanului”), iar sarcina echipelor a fost să simuleze curățarea oceanelor de poluanți solizi de diferite dimensiuni, reprezentați prin mingi de cauciuc. Roboții participanților au concurat, în cadrul a 9 runde, scopul final fiind acumularea unui număr cât mai mare de puncte.

Echipele au putut face față acestei provocări doar prin conjugarea forțelor și coordonarea strategiilor de joc. În etapa de playoff, fiind în alianță cu echipele din Belarus, Norvegia și echipa „Hope”, selecționata țării noastre a devansat ceilalți concurenți, devenind campioană a ediției curente FGC. Tinerii ingineri în devenire au demonstrat că dețin cunoștințe complexe în domeniu, gândire strategică, voință enormă și spirit de echipă pentru soluționarea problemelor globale.

Cosmin Ciorbă, membru al echipei naționale de Robotică susține că: „FIRST Global Challenge este o competiție care ne ajută să conștientizăm importanța comunicării și puterea lucrului în echipă. Suntem foarte bucuroși pentru că am avut fericita ocazie să colaborăm cu reprezentanții mai multor țări, iar datorită eforturilor comune și a unei strategii ingenioase, am obținut într-un final rezultate extraordinare.”

Schimbul intercultural, dar și ideile preluate din cadrul olimpiadei au lăsat-o pe Elena Graur, membră a echipei naționale de Robotică cu o experiență de neuitat: „Olimpiada de Robotică din Dubai a fost pentru mine o inspirație și o experiență de neuitat. Am avut oportunitatea să cunosc și să interacționez cu tineri care reprezintă diverse culturi, dar împărtășesc cu noi aceeași pasiune pentru tehnologii.”

Încrezuți în forțele proprii, tinerii au reușit să-și facă recunoscut atât iscusința în domeniul ingineriei, cât și să promoveze Republica Moldova la nivel mondial. „Încă de acasă eram siguri că robotul nostru poate atinge cele mai înalte rezultate. Sunt extrem de fericit că efortul nostru a fost recunoscut în fața lumii întregi și am reușit să facem Moldova vizibilă pe harta tinerelor talente în inginerie” spune Cristian Comendant, membru al echipei naționale de Robotică.

Convins că tinerii ingineri sunt viitorul nostru, președintele Fundației U.S. FIRST, inginer și inventator prolific, Dean Kamen consideră că: „Acești tineri vor moșteni lumea noastră și este foarte important ca ei să conștientizeze puterea tehnologiei și colaborării pentru rezolvarea problemelor globale. La FIRST Global Challenge nu folosim copiii să construiască roboți, ci prin intermediul roboților „construim” copiii.”

Membrii echipei naționale de Robotică sunt cei mai buni discipoli ai programului de studiere a Roboticii educaționale, care a fost lansat în anul 2014 printr-un parteneriat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, USAID, Suedia, UKaid și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), având drept scop creșterea interesului tinerilor față de domeniul STEM (științe, tehnologie, inginerie și matematică) și dezvoltarea abilităților necesare pentru carierele viitorului. Datorită acestui program, 15 000 de elevi au beneficiat de lecții de robotică desfășurate în peste 140 de instituții educaționale.

 

Participarea echipei de Robotică în cadrul competiției internaționale a fost susținută de USAID, Suedia și UK aid, prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova, Centrul de Excelență în Domeniul TIC „Tekwill”, companiile IT „Codwer” și „Ellation”, Tekwill Academy Kids și FabLab Chișinău.

 

 

 

 

 

 

DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.