Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Pentru un viitor mai luminos, fii mai economicos! Săptămâna Europeană Energiei Durabile 2020 în Republica Moldova se încheie cu un spot social despre etichetarea energetică

Pentru un viitor mai luminos, fii mai economicos! Săptămâna Europeană Energiei Durabile 2020 în Republica Moldova se încheie cu un spot social despre etichetarea energetică imprimare

29.06.2020  

Săptămâna Energiei Durabile a UE (EUSEW), care este și cel mai mare eveniment dedicat energiei regenerabile și utilizării eficiente a energiei în Europa, a revenit pentru a 15-a ediție! Evenimentul s-a desfășurat în perioada 22-26 iunie și i-a provocat pe cetățenii UE să gândească dincolo de criză și să conștientizeze cum consumă energia și de unde pentru regenerarea resurselor.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) se alătură evenimentului cu un spot video dedicat etichetării energetice, care informează cum poate populația țării noastre să optimizeze utilizarea energiei electrice. Acesta are scopul de a-i comunica publicului posibilitățile de economisire a energiei electrice prin achiziționarea și folosirea conștientă a produselor de uz casnic. 

Casa noastră este echipată cu diverse produse electrocasnice care ne ajută în viața de zi cu zi. Toate consumă energie electrică. Nu întotdeauna înțelegem ce și cât consumă. Pentru a desluși, a economisi și a plăti mai puțin pentru energia electrică, trebuie să citim etichetele energetice.  

Încă din 2014, uscătoarele de rufe, aparatele de climatizare, cuptoarele și hotele de bucătărie, lămpile electrice și a corpurilor de iluminat, mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele TV, aspiratoare, instalațiile pentru încălzirea apei, instalațiile pentru încălzirea incintelor au etichete energetice. Sunt obligatorii! 

Etichetele energetice sunt pe o scară de la A la G, în funcție de consumul lor de energie. Clasa A (verde) fiind cea mai eficientă și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă! În prezent, dat fiind faptul că majoritatea aparatelor electrice de un anumit tip sunt clasa A, au fost adăugate și alte 3 clase: A+, A++ și A+++.  

De exemplu, un frigider de clasa A+++ va consuma anual cu cca. 160 kWh/an, în timp ce un frigider de clasa B va consuma cca. 434 kWh/an. - diferența fiind de aproximativ 274 kwh/an - adică 490 de lei anual economisiti. 

Dar tu știi cât plătești în plus pentru consumul aparatelor tale de uz casnic? Încurajează-i și pe ceilalți membri ai comunității din care faci parte să respecte câteva principii simple pentru a economisi energia consumată.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și al valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului înconjurător și al schimbărilor climatice.

Mai multe detalii pot fi obținute la: tel.:022 499 444 (ext.2) sau 022 310 0129 (ext.2) sau pe pagina Agenției pentru Eficiență Energetică 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.