Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  A fost lansat un nou concurs de finanțare a ideilor inovatoare pentru Chișinău

A fost lansat un nou concurs de finanțare a ideilor inovatoare pentru Chișinău imprimare

07.07.2020  

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) lansează un nou program de granturi cu genericul „Fast Track Challenge”, pentru a susține soluții inovatoare de dezvoltare urbană modernă și prietenoasă mediului ambiant. Competiția se desfășoară în cadrul proiectului „Orașe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Primăria municipiului Chișinău este partenerul principal al proiectului.

Valoarea totală a grantului este de maxim 8.000 USD fiecare. Inițiativele urmează a fi depuse de entități juridice înregistrate în R. Moldova. Participanții la concurs trebuie să asigure minim 30% contribuție proprie din valoarea totală a proiectului depus. Propunerile de proiect acceptate în concurs vor acoperi domeniile:

  1. Mobilitatea urbană
  2. Gestionarea deșeurilor
  3. Eficiența energetică și valorificarea surselor de energie regenerabilă
  4. Planificarea urbană durabilă

Proiectele depuse vor fi realizate într-o perioadă de maxim 9 luni. Co-finanțarea poate fi nemonetară sau monetară și urmează a fi oferită de compania sau consorțium-ul solicitante de grant. De asemenea, parteneriatele cu ONG-urile, companiile sau instituțiile publice vor fi considerate un avantaj.

Propunerile de proiect vor fi evaluate de o comisie de experți în baza criteriilor de eligibilitate: relevanța; inovația; impactul social, economic și de mediu; durabilitatea; gradul de replicare/extindere a inițiativei; acoperirea teritorială și perioada de implementare. Evaluarea va avea loc în două etape: examinarea dosarelor depuse conform criteriilor de eligibilitate și prezentarea proiectului inovator în fața comisiei de evaluare.

Condițiile detaliate de participare și ghidul de aplicare pot fi accesate aici. Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 3 August 2020.

Programul „Fast Track Challenge” a fost pentru prima dată lansat în anul 2019 și atunci au fost selectate patru propuneri de proiecte:

·         Reciclarea deșeurilor vegetale și animale (compostarea anaerobă după metoda Bokashi).

·         30 scutere integrate într-un serviciu de public sharing.  

·         Instalarea senzorilor de măsurare a calității apei din râul Bîc și o platformă on-line pentru vizualizarea datelor. 

·         O nouă utilitate pentru bateria uzată de la vehiculul electric. 

În 2020, alte patru inițiative de proiect vor beneficia de finanțare, iar programul va continua și în 2021.

Proiectul „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln. USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordați de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și 80.000 USD – de PNUD Moldova.


Pentru informații suplimentare, contactați:
Anastasia Taburceanu, specialistă comunicare și media, Green City Lab
telefon: +373 79658841
e-mail: anastasia.taburceanu@undp.org

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.