Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  ȘTIM Magie împreună cu cele 101 de biblioteci publice din Moldova!

ȘTIM Magie împreună cu cele 101 de biblioteci publice din Moldova! imprimare

15.07.2020  

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Fundația Progress din România și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” Chișinău, cu susținerea Deutsche Telekom Stiftung din Germania, celebrează rezultatele proiectului Ora să ȘTIM Moldova.

Cu suportul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” și al bibliotecilor implicate în proiect, evenimentul „ȘTIM Magie” va fi organizat în format online, pe aplicația ZOOM, cu transmisiune LIVE pe pagina https://www.facebook.com/orasastim și distribuită pe Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, la data de 16 iulie, cu începere de la ora 10:00.  

Bibliotecarii, în conlucrare cu partenerii, utilizatorii și susținătorii bibliotecii, vor lectura povești și vor demonstra experimente online în baza cărților citite, cărţi cu tematică ŞTIM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). În cadrul acestui eveniment, urmăritorii vor descoperi cum se află vârsta unui copac, cum se formează fagurii de miere, cum aducem curcubeul în farfurie sau fulgii de zăpadă în bibliotecă.  

Ca invitat special îl vom avea pe Ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Igor Șarov, care a susținut proiectul „Ora să ȘTIM” de la început și până acum, când îl încheiem prin acest eveniment deosebit. 

Alături de bibliotecari o vom avea și pe Stefanie Thate, responsabilă de relații publice la Deutsche Telekom Stiftung din Germania, care va împărtăși cu noi impresiile despre proiectul „Ora să ȘTIM” în Republica Moldova. La finalul evenimentului online, dna Stefanie Thate va fi la dispoziția dumneavoastră pentru a vă oferi răspuns la toate întrebările. 

Proiectul Ora să ȘTIM Moldova implică în acest moment 101 biblioteci din întreaga Republică. Aderând la această mișcare internațională, bibliotecile promovează lectura și stârnesc curiozitatea pentru domeniul STEM prin intermediul cărților pentru copii. Activităţile proiectului se desfășoară în bibliotecile publice din zonele rurale, sub îndrumarea bibliotecilor cu statut de centru de formare din Chișinău, Bălți, Orhei, Căușeni și Cahul și generează un interes deosebit față de diverse forme de comunicare și experimentare. Oferind o lectură interactivă, întrebând și căutând explicații, copiii descoperă noțiuni elementare despre lucrurile și fenomenele din jurul lor. 

Despre proiectul Ora să ȘTIM 

De la lansarea sa în Germania, în anul 2015, proiectul Volunteer Readers a fost derulat cu succes în Austria, Polonia și România, în conlucrare cu ONG-uri și parteneri locali. Proiectul se bazează pe studii științifice care arată că, în special la vârsta școlii primare, abordarea subiectelor și întrebărilor legate de știință, tehnologie, informatică şi matematică (ŞTIM) au 

impact asupra modului în care copiii se exprimă și a formării abilităților lor de lectură. Proiectul coordonat în Republica Moldova și România, de către Fundaţia Progress, beneficiază de sprijinul Deutsche Telekom Stiftung şi urmăreşte crearea unei oferte de servicii noi de bibliotecă pentru educația copiilor, în domeniile ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică. 

Despre Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) 

ABRM este o organizație nonguvernamentală care promovează biblioteca și informația în societate, susține activ bibliotecarul, acționând pentru dezvoltarea accesului egal la informații și cunoștințe pentru toți. Viziunea Asociației este de a avea o comunitate consolidată, vizibilă, cu potențial și impact durabil. Instituție recunoscută, cu influență de impact asupra dezvoltării comunității din Republica Moldova, ABRM lansează şi dezvoltă proiecte la nivel local și regional, care constituie un bun indicator al implicării bibliotecilor în viaţa comunităţii. 

 

DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.