Prima pagină / Lucruri / Cărți  /  TOP 10 cărți de citit într-o vară recomandate de studenți

TOP 10 cărți de citit într-o vară recomandate de studenți imprimare

23.05.2019  

Căldurile verii mereu ne fac să dorim să stăm la umbră, dar dacă mai avem și o carte cu noi, trecem mai ușor peste caniculă și petrecem timpul cu folos.

Am întrebat studenții anului întâi, de la mai multe facultăți și universități, ce cărți ne recomandă să citim vara, la umbră. Iată care sunt cele mai recomandate 10 lecturi.

1. Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez
Un roman superb a cărui acțiune se derulează pe parcursul a o sută de ani și prezintă dezvoltarea, viața și prăbușirea dinastiei Buendia din satul columbian Macondo.
Acest roman nu are un subiect principal, în schimb are un scop, autorul folosește romanul pentru a ilustra ideea că este foarte important ca oamenii să-și amintească de propria istorie.

2. Bel-Ami
de Guy de Maupassant
Roman clasic francez cu un antierou în rolul principal. Tânărul jurnalist
Georges Duroy încearcă să se facă cunoscut în Paris, el nu este defel talentat în ceea ce face, este zgârcit, fricos și agramat, dar foarte frumos. O istorie despre femei deștepte și talentate care se las orbite de frumusețea tânărului Duroy. Acest roman este o adevărată lecție pentru femei.

3. Marele Gatsby de
Francis Scott Fitzgerald
Este unul dintre romanele care nu au fost acceptate la momentul apariției. Este o istorie despre ispita banilor, dorința de a fi bogat și frica de a nu fi acceptat în societate. Temele acestui roman sunt iubirea neîmplinită și indiferența oamenilor bogați.
În rolul principal este Jay Gatsby, un om cunoscut în Long Island doar după numele său și petrecerile de milioane care le organiza, însă nimeni nu știa cum arată cu adevărat acest Gatsby care suferea din dragoste și aștepta ca la petrecerile lui să apară însfârșit Daisy.

4. Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne
Istoria văzută prin ochii unui băiețel german de noua ani pe nume Bruno a cărui viață se schimbă radical după ce el și toată familia sa se mută
departe de oraş, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinţă adevarată şi unde în spatele unor garduri nesfârşite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcaţi în pijamale în dungi. Într-un moment dat Bruno întâlnește un băiețel evreu și atunci este lovit de realitatea dură care îl înconjoară.

5.
451˚ Fahrenheit de Ray Bradbury
Romanul prezintă o societate în care cărțile sunt interzise, iar pompierii au rolul de a găsi și arde cărțile. Întorcându-se acasă de la lucru, pompierul Guy Montag își întâlnește noua vecină, o tânără de 17 ani pe nume Clarisse McClellan. Aceasta este o idealistă atrasă de activitățile intelectuale, cu totul deosebită de societatea dominată de divertismentul ieftin, care o și marginalizează din acest motiv.
O carte care chiar merită să fie citită.

6. Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov
Binele și răul se întâlnesc în acest roman. Este o istorie despre cum diavolul a făcut o vizită în Uniunea Sovietică. Romanul începe cu o confruntare între capul ateist al birocrației literare, Berlioz, și un gentilom străin care se prezintă drept profesorul Woland la tema existenței lui Hristos, Woland îî prezice moartea lui Berlioz și peste câteva pagini aceasta se înfăptuiește, prezent la această scena este Ivan, un tânăr prieten al lui Berlioz care în scurt timp ajunge la casa de nebuni unde îl întâlnește pe Maestru.
O carte care dezvăluie adevărata natură umană.

7. Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson
Romanul
relatează o strânsă legătură dintre o mamă și copilul ei, o relație care aș zice eu că s-a transformat într-una puțin bolnavă, care a lăsat amprente în inimile personajelor.
Romanul începe cu o scrisoare a unei mame internate la un spital de psihiatrie din Anglia, pe nume Deborah, adresată fiului ei de 7 ani, Elijah. Băiețelul se află de ceva timp în grija asistenților sociali și pretinde că în interiorul său se află un vrăjitor. El spune că toți cei care îl înconjoară suferă din cauza lui, pentru că „e plin de răutate” și nimeni nu poate să-l ajute. În spatele acestui titlu se află ceva profund ce te face să dorești să nu se termine cartea.

8. Alchimistul de Paulo Coelho
Povestea gravitează în jurul călătoriei unui ciobănaș andaluzian numit Santiago. Crezând că un vis repetitiv pe care îl avea denumește o profeție, Santiago stă de vorbă cu o ghicitoare despre semnificația acestui vis. Femeia îi profețește că el va găsi o comoară în preajma piramidelor din Egipt, și astfel începe aventura.

9. Ana Karenina de Lev Tolstoi
Este un roman despre dragostea tragică dintre dama căsătorită Ana Karenina și  ofițerul Vronskii.  Temele acestui roman sunt
sensul și scopul vieții, condițiile morale ale căsătoriei și vieții de familie, relația dintre viața și moarte, dintre iubire și fericire.
„Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei.” Astfel începe romanul, scris și editat cu minuțiozitate, reflectând modul în care autorul percepea 
dragostea și tragedia.

10. Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde
Personajul principal este Dorian Gray, în jurul căruia este construit conflictul major al romanului: promisiunea sufletului acestuia în schimbul tinereții veșnice și încercarea lui de a se împăca cu propria conștiință reflectată în portretul său.
Un roman cu multe urcușuri și coborâșuri, cu conflicte și personaje deosebite.

 

Autor: Irina Bantuş

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.