Prima pagină / Lucruri / Cărți  /  (Vox) ,,Cartea face sensul, sensul face viața". Află ce citesc tinerii în timpul carantinei

(Vox) ,,Cartea face sensul, sensul face viața". Află ce citesc tinerii în timpul carantinei imprimare

13.05.2020  

Din luna martie, când s-a instituit starea de urgență și până în prezent, tinerii din țară, dar și de peste Prut găsesc tot felul de ocupații care i-ar ajuta să-și petreacă util timpul. În acestă perioadă, aceștia nu uită să se mai delecteze din când în când și cu câte o carte. Cu acest scop, am întrebat 6 tineri care studiază în Republica Moldova și în România ce au citit sau ce citesc în timpul carantinei.

Cristina Blaga - elevă în clasa a XII-a la Liceul „Grigore Antipa” din Bacău, România

„Recunosc faptul că stând în carantină, dispun de foarte mult timp liber și încerc să-l folosesc rațional. Dacă până acum găseam scuze că „nu am destul timp liber", acum nu am așa problemă. Ținând cont de faptul că sunt clasa a XII-a, am destulă materie de Bac de studiat și totuși mi-am propus să savurez măcar câteva lecturi pe care tot le amânam. Simțeam nevoia să parcurg ceva ușor și totuși plin de esență și l-am ales pe Gabriel García Márquez. Am mai lecturat, din propria plăcere, cărți scrise de către acest autor și sincer m-am îndrăgostit. Are un stil original și incomparabil. Scriitura lui Marquez are ceva de poveste în ea. Descrierile lungi și generoase te fac să simți că ești acolo, să simți și tu ceea ce simt personajele, fie că este vorba despre gustul unei mâncări, un miros sau o inimă frântă. Márquez surprinde încă o dată idea că iubirea nu are vârstă și ce poate fi mai spectaculos decât lecturarea unui altfel de roman, lecturarea unui roman care captivează și nu lasă loc de plictiseală, fiind nu doar despre iubire, ci despre mai mult de atât...perfect pentru personalitatea mea.”

Emma Subțirelu – studentă în ultimul an la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, România

Fiind doar acasă pe timp de pandemie, am mai mult timp să lecturez cărțile necitite din biblioteca personală. Cu excepția literaturii pentru lucrarea de licență, îmi aleg 5 cărțile aleatoriu. Din romanele pe care le recomand se numără "Idiotul" de Feodor Dostoievski, pe care demult doream să-l lecturez și "Arsă de vie" de Souad, o carte autobiografică care m-a cucerit. În continuare mă așteaptă mai multe lecturi care cred că le voi aprecia.

Alexandru Morozan – student în anul II la Universitatea de Vest din Timișoara, România

Ultima carte citită de mine este ”Flori pentru Algernon/Flowers for Algernon” de Daniel Keyes. Un roman SF de o simplitate deosebită, dar care reușește totuși să îți răstoarne întregul sistem de valori pe dos și să îți amintească despre lucrurile importante cu adevărat - iubirea aproapelui și empatia. Scris sub forma unui jurnal, te trezești deodată în pielea lui Charlie Gordon, un retardat mintal, care reușește să ajungă unul dintre cei mai inteligenți oameni de știință. Analogia dintre retardatul Charlie Gordon și Algernon, un șoarece de laborator, ambii subiecții unui experiment științific, are o singură morală: toată știința din lume nu valorează nici doi bani fără sentimentele omenești. Recomand această carte în special tinerilor impulsivi, celor care adesea sunt furioși și supărați pe cei din jur, celor care le este greu să își ceară scuze atunci când este cazul și desigur tuturor celor care mai caută să găsească binele în oameni.

Valeria Minciuna – studentă în anul II la Universitatea de Stat din Moldova

Am început să citesc cartea „Coco Chanel” de Edmonde Charles-Roux. Mi se pare o carte destul de captivantă, deoarece descrie viața unei persoane renumite, cu toate momentele grele prin care a trecut. De fapt, cred că în această perioadă trebuie să citim, pentru a ne dezvolta și pentru a nu ne plictisi stand acasă. Recomand ca tinerii să lectureze cărțile care îi vor schimba ca personalități, cărțile cu un sens și un mesaj puternic, din care vor putea lua o lecție. Din scriitori le-aș recomanda pe Dan Brown și Paulo Coelho, pentru că au scris într-adevăr niște romane fantastice și cu sensuri adânci.

Ana-Maria Zbîrnea - studentă în primul an la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

„Cartea face sensul, sensul face viața". Pe timp de pandemie, eu stau acasă cu sens, citind. Chiar din momentul când am înțeles că această stare de urgență va dura mult timp, am decis să citesc și recitesc cărțile din mica mea bibliotecă. Fiind poreclită de către prieteni ca „fata îndrăgostită de Drumeș", am hotărât să încep cu el, și anume cu operele sale „Invitație la vals"; „Scrisoare de dragoste"; „Elevul Dima dintr-a șaptea" și „Cazul Magheru". Drumeș m-a fermecat prin faptul că ştie să capteze atenţia cititorului prin intensificări ale actelor şi trăirilor generatoare de dramatism şi tensiuni, creând cu abilitate un fel de miraj al nefericirii implacabile „Și această tinerețe și fericire ne cere să râdem fără a conteni, să comitem orice prostie, să ne afirmăm cu toată obrăznicia, călcând peste reguli, să ne risipim ridicol energia care numai încăpeau în ființele noastre" (Invitație la vals). Următorul care așteaptă cuminte pe raft să fie recitit este Druță, scriitor ce își iubește cu toată sinceritatea personajele sale. Cu ajutorul lui Onache Cărăbuș din „Povara bunătății noastre " sau Ecaterina cea Mică din „Biserica Albă" descoperi trecutul național din prisma țărănimii. Recomand că în timpul pandemiei să citiți orice va cade în mână.

Ion Taran - activează la Academia de Științe a Moldovei

Ultima carte pe care am citit-o în acestă perioadă a fost Autobiografia lui Benjamin Franklin. Cartea descrie istoria vieții lui, peripețiile, cum el a ajuns la succes. Acesta descrie toate deciziile pe care le-a luat și toate greșelile comise. O carte foarte interesantă, din care ai ce învăța și care te motivează la fapte.

 

     Márquez, Gordon, Drumeș, Charles-Roux sunt doar o parte din scriitorii pe care îl aleg tinerii în perioada carantinei pentru a se delecta cu operele lor. Voi cu ce recomandări veniți?

Fotografii: Arhiva personală

Eliza Balițchi, stagiară

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.