Prima pagină / Oameni / Business  /  Lucia Cristea. Afacerea unei moldovence pe placul europenilor

Lucia Cristea. Afacerea unei moldovence pe placul europenilor imprimare

01.08.2018  

Voglia di Caffe este un local care inspiră comunitatea din localitatea rurală italiană Canterano din Provincia di Roma, care este situată în Alta Valle dell'Aniene, la graniță cu Subiaco și Munții Simbruini, pe o coastă a Munților Ruffi, acoperită de măslini și de scrumiera mediteraneeană. Iar inspirația se datorează și localului, deschis aici de către Lucia, Cristea, originară din Republica Moldova.

Canterano din Provincia di Roma este unul magnifică, situat la o altitudine de 600 de metri. Populația din acest sat este de 390-400 de locuitori, care își petrec timpul prin practicarea agriculturii, oferirea serviciilor și menținerii patrimoniului într-o formă atractivă și splendidă. Însă cel mai frumos lucru care se poate întâmpla aici sunt Munții Appenini, care oferă o panoramă de o grandoare nemaivăzută în alte părți ale lumii. Astfel în această armonie a naturii și arhitecturii italiene se înscrie localul Luciei Cristea, Voglia di Caffe, care de zece ani este un punct forte al acestui sătuc prin atmosfera sa.

Cum s-au născut și dorința de a pune pe picioare acest local într-un stat din Uniunea Europeană?

- În sinea noastră, fiecare dintre noi dorește să fie independent și să își croiască singur viața. Toți au tendința de a aspira spre un ideal și de a se afirma prin diverse moduri posibile. Pentru mine a fost dorința de a fi independentă, care m-a determinat să ajung la această etapă a vieții, când am deschis propriul local într-o țară străină precum Italia.

La fel îmi ziceam că este nevoie să ofer ceva acestei lumi și nu doar ea mie, simțeam că e o datorie de a ajuta pe cei din jur fără a cere ceva în schimb. Astfel, deschiderea localului a oferit o nouă lumină acestui sătuc.

Fiecare din noi la o anumită vârstă are diverse idei și intenții de a crea ceva ce poate să ne aducă beneficii. Oricât de bună ar fi ideea, oricum există un scepticism ce ne oprește de a pune în aplicare anumite idei.

Mulți, când ajung într-o țară străină, se confruntă cu probleme, obstacole chiar și dezamăgiri, care ne fac să gândim dintr-o altă perspectivă și de a schimba ceva în viață. Această idee mi-a apărut la vârsta de 37 de ani, dar prin multă muncă și, în special, curaj, această idee a fost vizibilă la vârsta de 40 de ani.

Nu v-a fost frică, nu ați avut temeri de a pune o afacere pe roate?

- Pe parcursul vieții frica dăinuie în noi ca o emoție care este omniprezentă practic în fiecare zi. Pentru a începe ceva nou sau grandios, este nevoie să înlăturăm această emoție și să mergem pe calea soluțiilor și să gândim pozitiv.

Chiar dacă în viață m-am confruntat cu obstacole, uneori chiar eșecuri, în special când doream să mă afirm în domeniul ingineriei într-o țară străină și nu a mers, am abandonat această idee și am inițiat alta - ca a deschiderii unui Bar-Pub care să fie unic prin felul său.

La fel practica și lucrul în acest domeniu m-au ajutat să creez ceva nou și divers pentru o societate străină.

Au fost și dificultăți într-o țară străină pentru a fonda un asemenea bar?

- În Italia, atunci când ai în plan de a elabora ceva, statul te susține în mai multe feluri. Practic, este necesar să manifești îndrăzneala de a întâlni persoane care să te încurajeze de a merge mai departe și să nu cedezi.

Ca să nu apară obstacole, trebuie să realizezi totul la timp și să urmezi instrucțiunile necesare. Statul nu încearcă să îți pună anumite obstacole și nu este prezent fenomenul corupției, ceea ce te motivează să mergi mai departe.

- Care este specificul localului? Ați optat pentru anumite elemente tradiționale moldovenești?

- În acest sătuc montan localul este unul care oferă o atmosferă plăcută și este un loc de recreere pentru majoritatea oamenilor. Este admirat pentru mai multe beneficii și se remarcă printr-o gamă de condiții, printre cele de bază se numără: internetul gratuit la care au acces toți clienții sau cei care intră în local, sunt amenajate spații de joacă pentru copii, ceea ce le permite părinților să uite de rutina zilei și să se odihnească, pentru adulți sunt instalate diverse aparate de joc pentru ca cei prezenți să organizeze diverse concursuri între ei.

Însă punctele forte care fac ca acest local să fie special sunt: terasa și organizarea diferitelor evenimente, această construcție deschisă oferă o panoramă de nedescris care este un loc perfect de a te regăsi pe tine și de a cunoaște splendoarea naturii.

Organizarea diverselor evenimente, în special pe parcursul verii, face ca acest sătuc să fie mai atractiv, unde oamenilor le place să sărbătorească până dimineață.

Acest Bar-Pub Pizzeria conține și un specific moldovenesc, de care clienții rămân încântați: covorul tradițional moldovenesc și pâinea tradițională moldovenească. Astfel datorită acestor beneficii localul și-a câștigat un nume frumos în comunitate.

Prin ce elemente localul dumneavoastră este mai atractiv și cum a fost la început să atrageți clienții într-un restaurant cu specific moldovenesc?

- Atunci când deschizi ceva nou, majoritatea oamenilor sunt interesați să vadă ce reprezintă localul în cauză. Primul element care a atras atenția localnicilor a fost chiar intrarea localului prin draperia de stil moldav care practic nu este prezentă în alte localuri din societatea italiană, la fel amabilitatea și interacțiunea cu clienți a dus la crearea a unui nume pozitiv a Bar-Pub-lui.

Organizarea unui eveniment sau celebrarea unei sărbători unde toți aveau acces gratuit au făcut ca acest local să își câștige faimă atât în localitatea rurală, cât și vecinătate. Atunci când promovezi ceva nou și organizezi diverse evenimente, lumea se simte atrasă și are dorința de a reveni aici.

Cum vă caracterizați clienții?

- La acest capitol, într-o într-o țară străină, cerințele sunt mai mari. Persoanele sunt diverse și fiecare este în lumea sa, iar pentru a fi îndrăgit de clienți este nevoie să te adaptezi la lumea lor, la tema lor, plus să fii și un bun ascultător.

Un alt element pe care îl adoră clienții este să fii modest și să nu afișezi aroganță. Amabilitatea este punctul forte pentru a fi iubit de clienți, odată ce ei se simt neglijați sau tratați cu indiferență există posibilitatea să îi pierzi pentru totdeauna. Astfel succesul unui local depinde de felul în care te comporți cu clienții , cum îi primești și petreci.

Care este secretul succesului într-o țară din Uniunea Europeană?

- Într-o țară străină secretul succesului este prezentat printr-o atitudine bine definită, este nevoie ca să fii o persoană modestă cu aptitudini multiple și profunde și cu interes în ceea ce faci.

În marea parte, succesul este conceptualizat datorită unor abilități și felul de a fi. Ești asigurat cu succes, dacă ai un comportament bine ajustat normelor de conduită, este necesar să fii o persoană ascultătoare, sigură de ceea ce faci, însă cel mai important lucru e să nu fii arogant într-o societate dacă dorești să te admire lumea și să ai succes.

De ce vă este cel mai mult dor din Republica Moldova?

- Pentru noi, moldovenii aflați peste hotare, Moldova este un loc al amintirilor, al trecutului care ne-a definit ca persoane și a momentelor de luare a deciziilor. Chiar dacă au trecut mulți ani de când nu am vizitat Moldova, există acel gând de a mai vizita unele locuri, în special casa. În rest, aici totul este ca o nouă casă, unde am totul necesar lângă mine.

Acum mai aveți vreun proiect în derulare sau ceva planuri de viitor?

- În noua eră a tehnologiilor, se schimbă și statutul întreprinderilor, astfel apar două tipuri: cel clasic și network. Este necesar ca cei care au o întreprindere să colaboreze cu alte persoane prin intermediul internetului și de a se susține reciproc.

Datorită noului sistem de network care a apărut în domeniul business-ului, se poate crea un lanț între fondatori pentru a dezvolta o societate, de a contribui la valorificarea unui lucru și de a ajuta o mulțime de oameni. Este un lucru benefic care te face să pleci la muncă cu dragoste și să contribui pozitiv la schimbarea acestei lumi.

Orice persoană care dorește să reușească, trebuie să fie mereu în plină schimbare și să aspire la ceva frumos. Prin diverse schimbări noi creștem și ne formăm ca persoane cu caracter puternic, ceea ce ne ajută să atingem noi culmi ale succesului. Doar o schimbare puternică te face să privești viața dintr-un unghi pozitiv și cu perspectivă.

Interviu de Andrei Rotaru

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.