Prima pagină / Oameni / Business  /  Nelly Șargu, fondatoarea Mariko Linjerie: „Am învățat să fac totul fără să mă simt pregătită pe deplin”

Nelly Șargu, fondatoarea Mariko Linjerie: „Am învățat să fac totul fără să mă simt pregătită pe deplin” imprimare

31.05.2019  

Nelly Șargu, tânăra originară din Republica Moldova, își urmează pasiunea pentru cusut chiar și la mii de km departe de casă. Stabilită de câțiva ani în Chicago, Statele Unite ale Americii, tânără continuă să coase bralettele Mariko, pe care le vinde cu ajutorul unui magazin online. Despre cum a reușit să deschidă o afacere în SUA, provocări, cât și planuri de viitor, aflați în interviul de mai jos.

 Nelly, când te-ai îndrăgostit prima dată de modă și anume crearea lenjeriei pentru femei?

Am fost îndrăgostita de mode cândva demult, recunosc, dar acum nu mai sunt. Ceea ce fac eu acum sau ce aleg să port nu are nimic cu moda, doar cu gusturile mele la moment sau ceea ce mi se pare mie că mă reprezintă. Iată de cusut sunt îndrăgostită de mică, fiindcă cos de la vârsta de 13 ani aproximativ. Ideea cu lenjeria mi-a venit prin 2015, când bralettele deja erau peste tot pe internet, dar în Moldova abia apăreau.

Care au fost primele piese pe care le-ai  realizat? Ce amintiri îți trezesc acestea?

Primele piese au fost în 3 culori clasice: negru, alb și roșu. Erau doar o încercare și nici nu vreau să îmi aduc aminte cât de neglijent erau cusute. Am postat o poză pe Facebook și am spus că voi coase la comandă, dar nu m-am așteptat ca măcar cineva îmi va scrie. În rezultat am avut 10 comenzi din prima zi.

În momentul în care ai decis ca această pasiune să-ți devină o afacere, cât de pregătită te simțeai să faci acest pas?

Nu am simțit niciodată că sunt pregătită și acesta este motivul care mereu mă încetinește. În ultimul an am învățat să fac totul fără să mă simt 100% pregătită, pur și simplu să sar, să încerc, să vad ce va fi. Am înțeles că în viață nu ești niciodată perfect pregătit pentru ceva.

De ceva timp ești stabilită în SUA, cum este să fii creator de modă acolo?

Nu mă consider creator de moda. Nu am urmat facultatea de design, de aceea nu mi se pare corect să jignesc acei oameni care au făcut școală numindu-mă la fel ca și ei. Sunt creator de brand. În SUA este mult mai greu decât acasă să faci un brand, din cauza concurenței imense. Cât de paradoxal nu ar suna, așa e. Acasă dacă ai talent, ai cusut câteva piese și ai făcut câteva ședințe foto cu cine trebuie, mâine vei fi în toate știrile și toată Moldova va afla despre tine. Aici fiecare zi e luptă pentru clienti, pentru nume, pentru imagine pe Instagram, pentru tot. Daca te relaxezi un pic, afacerea nu merge nicăieri. Țin minte că acasa era mai ușor și drept dovadă este numărul imens de branduri și magazine autohtone pe care îl avem acum doar în Chișinău, ceea ce mă face foarte bucuroasă pentru talentele din Moldova.

 Cu ce provocări te-ai confruntat pe parcurs?

Încă mă confrunt cu înțelegerea marketingului de aici. O altă întrebare care mă macină este cât de mult rezistă aici un brand nou, dacă americanii sunt obișnuiti cu magazinele lor mari și producție în masă? Nu am cunoscuți care să aibă afaceri de succes aici și pe care să-i întreb cum se face, asa că tot absolut trebuie să învăț singură.

În acest moment, unde putem găsi brandul Mariko Lingerie?

La moment am un magazin online pe site-ul www.etsy.com. Aceasta este casa din SUA a celor care fac ceva handmade și am decis să mă alătur comunității. Prețurile sunt afișate per bucată, ca să-mi fie mai comod să cer măsurile de la clienți. Pe viitor sper să am un site doar al meu.

Care sunt planurile de viitor? Până unde ai vrea să duci această pasiune pentru lenjerie intimă?

Planul de viitor este să-mi duc pasiunile dincolo de lenjerie intimă, dar până când mă concentrez anume la asta. Vreau să cos haine și voi face asta pe parcurs, în același timp cu învățatul mai aprofundat al schemelor mai complicate de rochii și alte piese vestimentare. Nu știu ce să spun despre deschiderea unui magazin fizic. Cu cererea enormă de livrări online care este în SUA, nu mai cred că un magazin fizic își are rostul. În viitor totul va fi doar online. Deși mie mi-ar plăcea ca lumea să vină și să vadă în realitate ceea ce fac.

 

Reporter: Paulina Gușan

Imagini: Arhiva personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.