Prima pagină / Oameni / Sport  /  Update | Moldoveanul stabilit în Irlanda, Ion Lazarenco Tiron, trece înot astăzi Canalul Mânecii

Update | Moldoveanul stabilit în Irlanda, Ion Lazarenco Tiron, trece înot astăzi Canalul Mânecii imprimare

18.09.2014   Rodica Socolov

Ion Lazarenco Tiron, moldovean stabilit in Irlanda, a trecut înot Canalul Mânecii, la 18 septembrie 2014, pentru a spune lumii că în Republica Moldova copiii au nevoie de terenuri sportive. Ion a înotat 13 ore şi 34 de minute fără întrerupere şi a traversat astfel peste 34 de kilometri.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Update 
Ion Lazarenco Tiron a reușit să cucerească Everestul apelor! Alegerea lui a fost să traverseze Canalul Mânecii în variantă solo. Pilotul Anastasia a anunțat pe twitter că Ion a traversat Canalul Mânecii în 13 ore și 34 minute. Ion a fost unul dintre puținii norocoși care a fost însoțit pe o porțiune de traseu de delfini.

Cucerirea Everestului apelor 

Cucerirea Everestului apelor pentru Ion a început în dimineața zilei de 18 septembrie la 3:06, ora Londrei. Înotul a început de pe plaja Shakespeare în apropiere de stâncile Dover cu destinația Cap Gris Nez, Franța. Pilotul de pe Anastasia, corabia care îl însoțește, a anunțat înainte de start condiții meteo favorabile: temperatura apei - 17.9°C, temperatura aerului - 18°C, vânt - 6.7kn, starea mării – calmă.

Ion Lazarenco Tiron trece înot astăzi Canalul Mânecii

Ion înaintează constant. Fiind un înotător amator moldovean și totodată irlandez, Ion este determinat să traverseze Canalul Mânecii pentru a promova imaginea Republicii Moldova și a sensibiliza opinia publică asupra situației copiilor din familii defavorizate în viitorul cărora ar vrea să investească, contribuind la edificarea terenurilor sportive, care, în opinia lui, sunt absolut necesare pentru a-i feri pe tinerii de astăzi de baruri și droguri și a le oferi un viitor mai bun.

Ion a avut de așteptat să fie chemat la start trei zile. El a sosit din Irlanda în Anglia duminică, 14 septembrie, împreună cu soția și fratele său. Ion a fost programat să traverseze Canalul între 15 și 22 septembrie.

Într-o convorbire telefonică marți, 16 septembrie, el ne-a mărturisit că Așteptarea e insuportabilă, condițiile climaterice fiind destul de schimbătoare. Aș fi vrut să înot miercuri, dar direcția vântului s-a schimbat brusc.

Ion era intenționat să facă tot ce-i va sta în puteri, înțelegând foarte bine toate riscurile posibile.

Un enorm obstacol pentru traversarea Canalului Mânecii, care reuneşte Marea de Nord cu oceanul Atlantic pe o porţiune de 560km şi care în strâmtoarea Dover marchează o distanță de 34km din Anglia până în Franţa, de la mal la mal, sunt curenții de aer și fluxurile şi refluxurile. Cea mai potrivită condiție este să fie o difrență cât de mică posibilă între flux și reflux. Așa numitul în engleză neap tide, care se produce doar de două ori pe lună în prima și a treia faze ale lunii.  

Înotătoarea Sally Goble, care în 2005 a avut nenorocul să înoate peste 21 de ore fără a ajunge la destinație și care și-a atins scopul peste un an în 2006 în cea de-a doua încercare, traversând Canalul Mânecii în 18 ore şi 52 de minute și ajungând pe o plajă franceză pe la ora 3 dimineaţa, susține că competiţia necesită cugetare individuală, concentrare de sine, inspiraţie şi încăpăţinare”. 

Riscurile pe care trebuie să și le asume orice înotător sunt enorme. Până în prezent în varianta solo Canalul a fost traversat cu succes doar de peste 1400 de persoane sau aproximativ de 3 ori mai puține decât au reușit să cucerească adevăratul Everest.

Din păcate, unii au plătit cu viața din cauza temperaturii joase a apei, antrenamentului neadecvat, unui grad exagerat de încredere în sine, lipsă de experiență și neînțelegere corectă a gradului de deficultate a provocării acceptate. Alții au fost pescuiți din apă iar altora le-a trebuit să înoate până în pânzele albe să atingă malul opus.

Potrivit Channel Swimming & Pilots Federation, organizație specializată implicată în asistența și monitorizarea înotătorilor în Canalul Mânecii, astăzi timpul mediu de traversare a Canalului este de 14 ore.  

Primul care a dat start acestui sport a fost căpitanul Matthew Web, care în vara anului 1875 a depăşit apele zbuciumate ale strâmtorii Dover în 21 de ore şi 45 de minute. Până în prezent cei mai rapizi au fost Trent Grimsey din Australia şi Yvette Hlavacova din Cehia. Trent a travestat canalul în 6 ore şi 55 de minute în 2012 iar Yvette – în 7 ore şi 25 de minute în 2006.

Cel mai îndelungat înot până în prezent îi aparține englezoaicei Jackie Cobell. În 2010 ea şi-a încheiat traseul în 28 de ore şi 44 de minute, fluxurile şi refluxurile apelor forţâd-o să parcurgă 105 km în loc de 34 km, cea mai mica distanță de la Shakespeare Beach, Dover, până la Cap Gris Nez.

Pentru a dovedi imposibilul

În preajma primei sale încercări de a confrunta muntele de apă din Canalul Mânecii Ion Lazarenco Tiron şi-a reafirmat intenţia cu o doză de nelinişte, care nu putea trece neobservată. Of, nu am nici antrenor, nici echipă”, îmi mărturisi el într-o convorbire telefonică.

Era absolut de înţeles. Cum să nu te nelinişteşti în faţa unui astfel de obstacol, pentru care unii au plătit cu viaţa iar cei de au reuşit au fost mai puţini la număr decât cei care au cucerit adevăratul Everest?

Canalul Mânecii e ceva extraordinar”, mi-a spus în continuare Ion, adăugând cu o voce mult mai optimistă De mic am fost antrenat în diverse probe sportive”.

O perioadă mai îndelungată din viața sa Ion Lazarenco Tiron s-a ocupat de lupte. El, însă, susține că a încercat de toate. Sunt moldovean şi irlandez”, îmi mărturisi Ion. Am făcut sport de mic, iar după câteva operaţii la genunchi am început să merg să înot în apă rece în Marea Irlandeză, care e la vre-un kilometru depărtare de unde locuiesc în Bray, Irlanda. De la început înotam cum înoată la noi oamenii în baltă şi am observant că mă simt mai bine. Astfel, m-am lăsat de alte probe sportive şi am început să mă ocup doar de înot”.

În scurt timp după aceasta Ion a hotărât să facă sport de performanță și a aderat la câteva cluburi și asociații de înotători, printre care International Ice Swimming Association și Irish Long Distance Swimming Association.

Idea de a traversa în înot Canalul Mânecii mi-a venit, privind o emisiune la ProTV Chișinău. Era o relatare în care se menţiona numărul impunător de mare al copiilor rămași acasă fără supravegherea unui părinte sau ambilor părinți, plecați la muncă în stăinătate. Ori unul e în America, ori la Moscova, ori e alcoholic...”, mi-a destăinuit Ion.

„M-am gândit că trebuie să  fac un lucru enorm, ca să sensibilizez opinia publică asupra acestei situații din țara noastră și să încerc concomitent să investesc în viitorul acestor copii”.

În ajunul traversării Canalului Mânecii spiritul sportiv al lui Ion conta mai mult decât orice donație. Și totuși un gust amărui de regret nu-l lăsa să se împace cu realitatea. 

Avuția, goană după vânt

La doar 36 de ani Ion a renunţat să-şi irosească viaţa pentru avuţie, căci o consideră goană după vânt.

„Ați văzut câți bani am reușit să adun”, îmi spuse Ion. „Din păcate, lumea la noi nu-i receptivă. Doar în Irlanda cunosc 6-7 moldoveni care-s milionari. Cheltuielile mele pentru participare la competiție sunt aproximativ de 4000 de lire sterline. I-am rugat să facă o donaţie de vre-o 500-600 de euro fiecare şi au zis că asta-i prea mult”.

În Moldova sunt mulți cei care se ceartă de la avere. Lumea uită că pe drumul de la A la Z noi toți suntem pasageri. M-am săturat să explic, dar n-am să mă opresc aici, chiar dacă ar trebui toată viaţa să mi-o dedic pentru a schimba această mentalitate prostească: garduri de 10 mii de euro şi case de 45 de dormitoare, dar dorm într-o cocioabă. Vreau să investesc în copii, pentru ca ei să nu stea prin baruri cu droguri, etc., dar să facă sport și ajunși la 20 de ani să nu se întrebe ce le-a dat ţara lor. De aici vine ura de țară, care este inadmisibilă”.

Pe unul dintre site-urile dedicate colectării de fonduri Ion a anunțat că ar vrea să contribuie la renovarea facilităților sportive din satul lui natal Brăviceni, Orhei. „Autoritățile locale ne-au promis susținere. Costul Proiectul e de 50 mii de euro”, a informat Ion.

Intenția era să înceapă cu satul lui natal și să continue cu multe alte sate de-a lungul Nistrului, ca să antreneze copii din familii social vulnerabile ori cu părinți plecați peste hotare în activități sportive, pentru ai pregăti de viață și a le oferi un viitor mai bun.

La început de septembrie anul curent pe Gofundme erau adunați doar 280 de euro.

Canalului Mânecii nu-i scop în sine

 Ion n-a renunțat la provocare.  

„În satul meu natal vreau să le construiesc copiilor trei lucruri: un teren de joacă pentru copii mici, un teren cu instalații pentru antrenament sportiv pentru adolescenți şi un teren artificial de fotbal”, mi-a dezvăluit Ion, specificând că e gata să lucreze singur la edificarea lor pentru a demonstra oamenilor de la noi că „multe lucruri sunt posibile pe faţa pământului”.

„Dacă oamenii ar avea curaj am face mai multe lucruri bune”, a repetat Ion. Și pentru a preciza că nu e dotat cu calități supraumane Ion a afirmat: „Sunt precum e și soția mea: moldovan cu călcâile crăpate şi umerii bătuţi de sapă, vorba bunelului meu, Dumnezeu să-l ierte”.

„În Irlanda nu ştiu un moldovean care să urce ca mine, aşa un prostălan, să cheltuie 2-3 mii de euro, să umple busul cu de toate și să se ducă acasă, să ia de la primărie lista de oameni săraci, bolnavi, invalizi și să meargă la fiecare acasă, să-l îmbrace, să-l încalţe. Eu şi şofer... şi hamal... Dar am făcut-o și pe asta”, a adăugat el.

Din 1997 de când a plecat din Moldova viața i-a dat lui Ion lecții nenumărate. „N-a fost ușor să mă stabilesc cu traiul în Irlanda, dar am reușit. Principalul lucru pe care l-am înțeles, însă, e că trebuie să tragem mai mult la viaţă decât la avuţie”.

„Toți se jeluie că-n Moldova e rău, că-i corupţie, că-i ceea, că-i cealaltă, dar nimeni nu face nimic. Dar caritatea, de exemplu, după cum îmi zic irlandezii cărora le cer ajutor să ne susțină, începe acasă”.

„Avea dreptate Dalai Lama când a spus if you can’t help them don’t hurt them. Suntem daţi pe pământ ca să ne ajutăm unul pe altul. Corect? Dar noi nu ne ajutăm unul pe altul, noi ne hămăim, ne îngropăm, ne săpăm şi ne împedicăm unul pe altul”.

Obosit să-i audă pe compatrioții săi din Irlanda că Moldova e „așa și pe dincolo”, Ion și-a cumpărat casă  și în Moldova și a deschis un ONG pe care l-a denumit „Nistru unește Moldova”.

„Mulți nu înțeleg în ce fel Nistru ar putea să unească Moldova”, spune Ion. „Știu un pic de geografie și istorie și nu mă refer la o unire cu Transnistria literalmente, nu vreau să fac politică, dar oamenii nu înțeleg.”  În opinia lui Ion, Nistru unește Moldova este proiectul pe care și l-a propus să-l realizeze, aduncând în salele Moldovei de-a lungul Nistrului un viitor mai fericit pentru copii din familii vulnerabile.

Pregătiri pentru Everestul apelor

Pentru a-și atrage suporteri Ion a anunțat pe Gofundme că printre acțiunile sale deja realizate se numără: 240km în înot pe Nistru de la Soroca la Dubăsari, traversarea în înot a strâmtorii Gibraltar din Spania în Maroco. Am mai putea adăuga competiția Ice Mile într-un lac din munții Wicklow din Irlanda, unde s-a calificat al 67-lea din lume la înot în apă de geață de minus 3°C.

Ice Mile Swim - the second year. from Vanessa Daws on Vimeo.

 

Multe ar mai fi de povestit despre 8 zile de înot pe Nistru și despre așteptările interminabile pentru a i se permite să treacă strâmtoarea Gibraltar, despre ciață și curenți puternici de apă chiar și despre Ice Mile, unde nu toți participanții au fost învingători.

Toate au fost date la o parte când a venit timpul să se arunce în apă Canalului Mânecii de pe plaja Shakespeare. Ion a ales să înoate în stil liber. Un pic îl mai dureau umerii după traumele pe care le-a căpătat anul trecut după 8 zile în înot pe Nistru. „Am muncit mult pentru aceasta. M-am antrenat zilnic. Am înotat câte 30-40km pe săptămână în apă deschisă. Am fost și la bazin pentru a lucra asupra vitezei”.

Ion recunoaște că înotul în apă deschisă îi place mai mult. „Acolo nu-s linii, doar eu şi natura”.

Fiind un mare amator de libertate, Ion totuși este și susținător al disciplinei de sine, așa cum i se cade unui sportiv. În locul fotografiei sale de profil pe Facebook Ion a plasat maxima jucătorului de fotbal american Vince Lombardi: „Învintătorii niciodată nu renunţă iar cei ce renunţă niciodată nu înving”.

„Pentru a traversa Canalul Mânecii sunt o gămadă de reguli. Nu ai dreptul să încalci nici una. Nu ai voie să înoţi în costum și nici să te atingi de corabie, și nici să înoți mai mult de 10 m în altă poziţie decât cea pe care ţi-ai ales-o... ”.

Înot în variantă solo

 Participarea la traversarea Canalului Mânicii a fost destul de costisitoare. Ion Lazarenco Tiron a achitat suma aproape integral din buzunarul său. Dar această condiție a meritat să fie respectată, pentru că, de fapt, Canalul Mânecii este astăzi unul dintre cele mai aglomerate culoare de transport maritim din lume

Sau găsit și oameni receptivi. Cineva a venit să-i fie de gardă în caz de necesitate din Irlanda de Nord, altcineva de la 180 km departare de Dover fără nici un fel de recompensă.

Anume de aceea Ion recunoaște că primește o mare plăcere să comunice cu înotători din întreaga lume fie pe Google international swimming chat room, fie pe Did you swim today? pe Facebook.

„Am anunțat că vin cu soţia şi cu fratele şi nu am înotători cu experienţă și în 10 min am primit două răspunsuri. Vă închipuiţi ce oameni avem noi în comunitatea noastră?”

Video AICI.

 

Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor Ion Lazarenco Tiron traverseaza Everestul apelor
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.