Prima pagină / Oameni / Sport  /  (Foto) Vești bune de la școală de Jiu-Jitsu Brazilian BJJ Athletic Chișinău

(Foto) Vești bune de la școală de Jiu-Jitsu Brazilian BJJ Athletic Chișinău imprimare

27.01.2016  

La acest început de an am fost curioși să aflăm ce vești bune are Ion Vartic, cel care în anul 2013 a deschis prima școală de Jiu-Jitsu Brazilian din Republica Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Jiu-Jitsu Brazilian (BJJ) este considerat unul dintre cele mai eficiente stiluri de luptă din întreaga lume. Este un sport de contact care se bazează pe lupta la sol și care, prin folosirea tehnicilor articulare și a strangulărilor, îl forțează pe oponent să renunțe la luptă. Ceea ce îl face unic este atmosfera relaxată și calmă de la antrenamente, comunitatea extrem de prietenoasă. Acest aspect pozitiv este foarte rar întâlnit în artele marțiale tradiționale, vechi sau oricare alt sport de acest gen.

În anul 2013 acest sport a ajuns să fie practicat și în țara noastră datorită lui Ion VARTIC, co-fondator BJJ Athletic Chişinău, centură mov în Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian

„Noi ne-am pus un țel când am descoperit acest sport. Scopul a fost să popularizăm BJJ pe teritoriul Republicii Moldova. Am reușit. La moment avem patru cluburi la Chișinău, dintre care câteva sunt deschise de către elevii mei, care s-au regăsit în acest stil. Partea bună este că deja ai cu cine lupta la competiții, deoarece dacă este doar un club, atunci participă numai elevii tăi, iar când sunt mai multe cluburi metodele de antrenamente sunt diferite și ai o concurență sănătoasă. O altă veste bună este că am reușit să creștem două grupe de copii. Acum doi ani, ei aveau între patru și șase ani, majoritatea dintre ei sunt activi și astăzi”, zice Ion VARTIC, co-fondator BJJ Athletic Chişinău, centură mov în Jiu-Jitsu Brazilian.

Jiu-Jitsu Brazilian

Ultima Competiția Națională la Jiu-Jitsu a avut loc pe 6 decembrie 2015 și echipa BJJ Athletic se poate lăuda cu rezultatea foarte bune. Ei s-au întors cu două medalii de aur, trei de argint și patru de bronz. 

Jiu-Jitsu Brazilian

În acest sport nu există discriminare. Cel mai mic elev are 4 ani, iar cel mai mare are 50 de ani.

„Jiu-Jitsu Brazilian este considerat un sport nonviolent, astfel la Campionatul European, care s-a desfășurat în Portugalia au participat aproximativ 500 de femei. În fiecare an numărul femeilor interesate de această luptă marțială este în creștere. Recomand femeilor să-l practice”, povestește Ion VARTIC.

BJJ

Cristi ZMEU este elev la școala BJJ Athletic de acum un an și jumătate. În acest timp scurt, el a reușit să-i facă pe părinți și pe antrenor mândri de rezultatele pe care le-a obținut.

„De la prima competiție națională m-am întors cu locul 1, iar de la doua competiție, unde au participat doar echipe din Chișinău am fost calificat pe același loc. Am practicat și la alte tipuri de sport, dar acesta îmi place cel mai mult. BJJ nu este un sport agresiv. Aici nu este discriminare, îl poate practica orice dorește: fete sau băieți”, spune Cristi ZMEU.

Jiu-Jitsu Brazilian

Ion VARTIC compară BJJ cu jocul de șah. Pe lângă forță, tu trebuie să mai gândești. Dacă nu gândești, nu ai șanse. Fiecare acțiune ar fi ca o mișcare pe tabla de șah.

Pentru antrenor a fost o surpriză foarte frumoasă și a înțeles că își face bine meseria, atunci când cineva din elevi a spus: „Pe mine părinții mă pedepdesc, interzicându-mi să vin la antrenamente”.

Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian

„În orice stat care își respectă cetățenii va fi inclus un program riguros și bine gândit de educație fizică. În Marea Britanie orice bărbat trebuie să practice rugby. Sportul este foarte important, mai ales pentru tineri. În multe țări trebuie să ai motiv serios din cauza căruia să nu faci educația fizică. Nu este bine și nu trebuie să facem ore de matematică în locul orelor de sport. Și invers. Ele trebuie separate”, recomandă Ion VARTIC, co-fondator BJJ Athletic Chişinău, centură mov în Jiu-Jitsu Brazilian.

Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian

Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian Jiu-Jitsu Brazilian
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.