Prima pagină / Oameni / Sport  /  Moldoveanca Elena Nemțanu a alergat 43 de km la BMW Marathon Berlin

Moldoveanca Elena Nemțanu a alergat 43 de km la BMW Marathon Berlin imprimare

03.10.2016  

Elena Nemțanu sau cum majoritatea o cunosc LeanKa ChoKolate sau ActiveMom LeanKa este bloggeriță și designer. Tot ea este cea care ne-a reprezentant țara la cea de-a 43-a ediție a cursei atletice BMW Marathon Berlin. Leanka a participat la zece competiții de atletism, deține nouă medalii și un trofeu. Reprezentanta țării noastre s-a numărat printre cei 41283 de alergători din 122 de țări ale lumii. Pentru Leanka este primul maraton alergat pe distanța de 42 kilometri 195 de metri. Participanta a reușit să ajungă la finiș cu succes și a adus acasă și o medalie.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Despre experiența în atletism a Elenei Nemțanu (Leanka) și despre rezultatul frumos obținut la BMW Marathon Berlin, aflăm în continuare.

qawsedf

Leanka este bloggeriță și designer, acum 14 luni a început să alerge, iar rezultatele începeau încet-încet să apară.  A participat la zece competiții de atletism în diferite țări precum: România (București, Mamaia, Iași), Turcia, Malta, Italia, Ucraina (Odessa), are în palmares nouă medalii și un trofeu. Însă maratonul de la Berlin a fost unul cu totul altfel, o adevărată provocare.

wert56y7u890-

„Este primul maraton de 42.195 km. Cred că a fost într-atât de emoționant, ca toate competițiile de până acum luate împreună”, spune Leanka.

În mod normal și corect, pregătirea pentru un maraton durează patru luni. Leanka s-a antrenat doar două luni, plus la asta a trecut și printr-o bronșita în a doua lună de antrenament și a fost foarte complicat, organismul fiindu-i slăbit, însă a reușit să ajungă cu succes la finiș.

awsertyuiop

„M-a ajutat sa mă pregătesc Vitalie Gheorghiță, câștigătorul Maratonului de la Chișinău, 2016, la distanța de 42 de km și de asemenea câștigătorul mai multor competiții sportive. M-am adresat pentru antrenamente prea târziu, cu două luni înainte de maratonul de la Berlin. Bineînțeles că Vitalie mi-a zis ca este prea puțin timp pentru pregătire și nu îmi recomanda să încerc, însă aveam deja aveam locul de participare, așa că altă nu era altă alegere, am muncit și am reușit”, afirmă Leanka.

Pentru reprezentanta Moldovei la BMW Marathon Berlin, alergatul este o meditație.

„Când am antrenamente și alerg în singurătate îmi fac regula în gânduri, planuri, structurez programul zilnic sau săptămânal. BMW Maraton Berlin a fost cu totul altceva,  40 de mii de „crazy”, mulți susținători, o atmosfera spectaculoasă, deosebită. Atunci îți joacă adrenalina în sânge și alergi cu zâmbetul pe fata mulți, mulți km. La mine a durat 33-34 km, apoi s-au început gândurile, durerile, convingerile și dubiile”, adaugă tânăra.

aserty7u8i90o

Leanka, chiar dacă aleargă numai de 14 luni, poate fi considerată o amatoare încăpățânată. La început, ieșea pentru 2-3 km la alergat împreună cu cățelușele sale, se întâmpla în iulie, 2015. În septembrie 2015, a început să alerge deja la primul semimaraton, iar peste un an la maraton.

„Sincer, planul meu era să ajung cu bine la final și să mă încadrez în timpul oferit, șase ore și să-mi iau medalia bine meritată. Rezultatul a fost mult mai bun decât puteam să mi-l doresc. Sunt printre 5000 din 40.000. Respectiv, adversarii au fost și ei mulți amatori și mai puțini profesioniști”, spune Leanka.

QAWERTYU

Finalul a fost foarte așteptat, după km 38 Leanka era prea obosită, îi părea mult prea mult încă patru km, dar s-a luat în mâini sau mai bine zis „în picioare” și a mai alergat doi km.

La km 40 am mers și părea că așa și voi finisa, că mă încadram în timp, dar era mult prea mult și din nou am început să alerg , peste puteri, durere, extenuare fizică și morală, lacrimi și de durere, și de fericire, și de realizare! Când am terminat de alergat nu aveam puteri să zâmbesc. Ciudat fapt, căci și basarabenii care deja terminase de alergat, mă felicitau și îmi ziceau că n-au mai întâlnit așa reacție după finiș”, spune Leanka.

ASWERTYUI

Pentru cei care sunt la început de cale în acest tip de sport, Leanka vine și cu unele sugestii:

„Întâi de toate trebuie să se echipeze cu adidași pentru alergat și sa combine antrenamentele cu alimentele sănătoase și somn regulat!  Nu contează daca alergați sau înotați, dacă mergeți cu bicicleta. Felicitări și tărie de caracter, antrenamentele regulate și corecte duc la o viață lungă și sănătoasă , povestește Leanka pentru Stiripozitive.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: arhivă personală

Leanka Leanka Leanka Leanka Leanka Leanka Leanka Leanka Leanka Leanka Leanka
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.