Prima pagină / Oameni / Sport  /  O moldoveancă scrie istorie în sportul italian: Alexandrina Mihai

O moldoveancă scrie istorie în sportul italian: Alexandrina Mihai imprimare

28.09.2017  

Istoria italiană a familiei Mihai, originară din Republica Moldova, începe în 2003, atunci când soțul a plecat mai întâi pentru șase luni, care s-au transformat în 14 ani. Acum familia Mihai locuiește în orașul Soave, provincia Verona, iar Alexandrina, care a ajuns în Italia când avea cinci ani, a câștigat la vârsta ei de adolescentă mai multe competiții de atletism și scrie istorie în sportul italian.

După șase ani consecutivi de înot și dans, Alexandrina Mihai a hotărât să facă atletism în cadrul școlii în care studia.

A fost o elevă exemplară, având 10 pe linie la toate materiile. Iar faptul că la educația fizică avea note mai puțin satisfăcătoare a motivat-o să se înscrie la atletism, pentru ca mai apoi antrenorul să-i propună să practice acest sport la nivel profesionist.

La doar două luni de antrenamente Alexandrina a participat la campionatul provinciei Verona, a urcat pe locul întâi pe podium, devenind campioana acestei provincii italiene.

Apoi a participat la Campionatul regional din Veneto. A devenit la fel campioană pe distanța de 2000 de metri, la categoria junioare. Acum aleargă 3000 de metri în categoria cadete.

În această vară Alexandrina Mihai a devenit campioană în cadrul Ligii regionale Veneto, iar recent a ajuns prima la linia de finiș în campionatul regional individual. În palmares are și cel mai bun rezultat în competiția regională de atletism în sală, desfășurată în februarie anul trecut.

Și toate aceste performanțe tânăra originară din Moldova, Alexandrina Mihai, le-a obținut în Italia în mai puțin de trei ani.

„În toți acești ani am avut parte de multe emoții pozitive, bucurie, lacrimi și mândrie. Dar cel mai emoționant pentru noi a fost acest ultim campionat, deoarece s-a calificat pentru Campionatul național al Italiei. A fost o luptă grea și un rezultat  foarte mult dorit", povestește Victoria Mihai, mama Alexandrinei.

La 7 și 8 octombrie 2017, tânăra campioană Alexandrina Mihai va participa  la Campionatul național al Italiei, ce se va desfășura în orașul Cles.

Mama Alexandrinei, Victoria Mihai, mărturisește că „emoțiile de mamă sunt de nedescris, învinge - bucurie, dar atunci când îți vezi copilul că ajunge distrus fizic, cade la pământ - mă întristez".

„Toate fac parte din drumul spre succes, unde este nevoie mai ales multă muncă și efort fizic constant. Acesta se cheamă sport și cere nu doar forță fizică, ci și putere mentală. Antrenorul Alexandrinei mereu îmi spune: „Fata dumneavoastră c'è l'ha la testa", adică are o inteligentă de care sportul are foarte nevoie", spune mama campioanei.

Tânăra campioană din Italia Alexandrina Mihai nu uită de unde a pornit și de fiecare dată se întoarce cu drag în vacanță în Moldova. A participat la tabăra de vară din cadrul Programului guvernamental DOR - Diaspora * Origini * Reveniri.

Aliona PURCI

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.