Prima pagină / Oameni / Sport  /  Lecţia incredibilă de viaţă a Elenei Răducan, atleta noastră specială din Rho, Milano

Lecţia incredibilă de viaţă a Elenei Răducan, atleta noastră specială din Rho, Milano imprimare

12.01.2018  

O tânără de 25 de ani originară din Chişinău, Elena Răducan, a fost convocată pentru a participa în cadrul echipei naţionale a Italiei la un eveniment mondial - Special Olimpics Word Summer Games 2019, din Abu Dhabi. Este primul caz de acest gen din istoria participării Italiei la Jocurile Mondiale Special Olimpics.

Elena Răducan a aflat decizia conducerii Special Olimpics Italia cu câteva zile în urmă. În scrisoarea Special Olimpics Italia, adresată tinerei, se menţionează: „un eveniment atât de important va încorona parcursul desfăşurat în aceşti ani de către atletă şi va fi un motiv de imensă mândrie pentru întreaga echipă". Recent, familia a fost înştiinţată că şi echipamentul de care are nevoie Elena va fi asigurat de echipa Sesamo Rho, din care face parte deja de câţiva ani.

Este prima oară când Elena Răducan a fost convocată în calitate de membru titular la Jocurile Mondiale Special Olimpics, deşi în 2013 a fost confirmată în cadrul rezervei echipei Italiei pentru ediţia desfășurată la Los Angeles, SUA. „Atunci putea să plece doar dacă renunţa vreun membru titular sau din alte motive cineva nu putea să meargă. De data asta a avut norocul să fie nominalizată ca atlet în echipa Italiei", a spus Maia Ţurcanu, mama Elenei.  

Când te încăpăţânezi să trăieşti, atunci când nimeni nu-ţi dă nicio şansă

Istoria emoţionantă a Elenei Răducan este cea a unui copil incredibil care a luptat pentru fiecare zi de viaţă. S-a născut la Chişinău, în 1993. Din cauza unor traume suportate la naştere, a ajuns în secţia de reanimare, apoi au urmat luni întregi prin spitale, tratament, investigaţii. A suportat 6 intervenţii neurochirurgicale, i s-au stabilit 8-9 diagnoze foarte grave, printre care hidrocefalie, epilepsie etc.

A supravieţuit, deşi medicii nu-i dădeau nicio şansă. Au sfătuit-o pe mama ei să o lase în spital. Elena a mers împreună cu mama ei, de mână, primii 7 ani de viaţă, luptând pentru fiecare clipă. La 4-5 a învăţat să meargă şi să vorbească. Pentru că nimeni nu o accepta în vreo grădiniţă, din cauza problemelor de sănătate, mama ei s-a angajat lucrător la o grădiniţă, pentru face imposibilul posibil. A urmat şcoala, până la 16 ani, în Republica Moldova. O parte din ei a trebuit să stea departe de mama ei, plecată în Italia să muncească pentru a sigura toate costurile medicale, de întreţinere, de reabilitare. 

În Italia a ajuns în 2009, când avea 16 ani. În oraşul Rho, aproape de Milano, şi-a continuat studiile timp de un an, ultima din ciclul de studii medii, conform programului şcolar din peninsulă. „Între timp, am apelat la Serviciul sanitar din Italia, i-a fost recunoscut handicapul şi statul italian îi acordă o pensie de invaliditate. Am avut posibilitatea de a fi integraţi într-un proiect pentru adolescenţii cu handicap. Aici sunt structuri diurne susţinute financiar de stat, cu profil şi program individual. Pentru fiecare adolescent în parte. Deja de 7 ani Elena face parte din acest program. Acolo, de două ori pe an se întruneşte o echipă de medici, specialişti, asistenţi sociali şi educatori pentru a face „planul individual de dezvoltare". Acolo, consultaţiile care se fac totalizează nivelul de dezvoltare şi încep să lucreze cu partea mai puţin dezvoltată. Din fericire, în regiunea Lombardia, unde suntem noi, acest serviciu activează foarte bine", spune mama Elenei Răducan.

Acolo, la Serviciul de formare al autonomiei personale, Elena s-a împrietenit cu alţi tineri de vârsta ei, care fac parte din alte asociaţii pentru persoane cu handicap şi care se ocupă cu sportul sau activităţi creative. Aşa a început să meargă la antrenamentele de bowling. Apoi au venit primele rezultate, chiar dacă a fost greu.

O concluzie amară a mamei Elenei: „E curios cum se întâmplă. În pofida faptului că medicii nu ne-au dat nicio şansă, sau puţine şanse de viaţă, iar direcţiile de învăţământ şi ministerul nu ne-au oferit nicio soluţie pentru încadrarea ei - statul în genere puţină grijă a avut... Am plecat în altă ţară, am găsit soluţii, am fost înţeleşi, primiţi, ajutaţi. Ca peste câţiva ani, Elena să reprezinte o ţară care nu este baştina ei, la un eveniment mondial".

Membru activ al comunităţii sale

Elena Răducan este un membru activ al comunităţii cetăţenilor moldoveni din regiune, participă la activităţile Asociaţiei culturale „Vatra Neamului", mama sa numărându-se printre membrii fondatori.

„Elena participă întotdeauna la activităţile noastre, se dedică foarte mult sportului, a fost la campionate naţionale, regionale şi internaţionale şi întotdeauna a revenit cu diplome şi medalii. Eu o cunosc pe Elena Răducan de vreo 7 ani. Face şi gimnastică, dar are şi un hobby - confecţionează bijuterii", a spus Angela Anisei Chilat, preşedinta asociaţiei.

În articolele publicate de www.stiripozitive.eu am mai scris despre maratonistul moldovean Constantin Bostan, din Rho (Milano), reprezentant al aceleiaşi comunităţi a cetăţenilor moldoveni, despre Vitalie Spânu, pugilistul din oraşul Parma, Italia, un tânăr surdo-mut originar din Republica Moldova etc.

Mai multe informaţii despre activitatea Special Olimpics Italia şi Asociaţia Sesamo Rho pot fi citite pe http://www.specialolympicsitalia.org/ şi http://www.sesamorho.it/

Ecaterina Deleu 

Elena Răducan: Reportaj foto
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.