Prima pagină / Oameni / Sport  /  Maestrul despre dame. Ion Dosca

Maestrul despre dame. Ion Dosca imprimare

Campionul jocului de dame Ion Dosca

27.02.2012  

A adus acasă, în Moldova, toate titlurile posibile ale jocului de dame. Despre aceste trofee dar şi despre damele lui din familie – soţia şi fiica – a vorbit campionul Ion Dosca în această partidă în care toate figurile sunt pozitive.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Damele sunt un joc popular în Moldova, iar campionul lor poartă numele, în rusă, al tablei pe care se joacă damele - Ion Dosca. El este cel care a dus faima Moldovei în toate colţurile lumii, în cercurile celor mai influenţi jucători de dame şi a ajuns Preşedinte al Clubului Campionilor Mondiali la Jocul de Dame.

Istoria acestui campion a început astfel. În timp ce juca finala unui turneu de şah, la o vârstă fragedă, organizatorii şi-au pierdut răbdarea. Au încercat prin mai multe modalităţi să-l convingă să cedeze, însă Ion Dosca răspundea prompt şi încrezător în forţele proprii: „Nu, eu vreau să închei jocul, pentru că ştiu cum să câştig". Arbitrul, însă, a decis că timpul său e mai preţios decât al tinerilor potenţiali campioni şi a dat toate piesele de şah jos, pe podea. Supărat, Ion Dosca a decis să joace dame şi în viaţa sa sportivă a urcat în ritm impresionant până a ajuns Campion Mondial în 2009.

„Impresionantă pentru mine, la Campionatul Mondial de Dame din 1999 din Brazilia, a fost tocmai partida decisivă, când am fost împotriva celui mai mare jucător al secolului XX, Iser Kuperman, care reprezenta atunci Statele Unite. După ce l-am învins pe marele Kuperman, el m-a felicitat şi mi-a spus: „A fost un joc frumos, eşti un adevărat campion. Te felicit!" Recunoaşterea celui mai mare jucător al secolului - acest lucru m-a fascinat cel mai mult".

Altă dată în China, jucătorii moldoveni de dame au reuşit să-şi impună personalitatea şi ţara timp de cinci zile. Performanţa i-a făcut pe ceilalţi peste 3000 de concurenţi să simtă puterea unui stat mic european.

„A fost o sărbătoare, de fapt, acolo, pentru că sunt Jocurile Olimpice ale Jocurilor Minţii. Peste 134 de ţări au participat la cele patru jocuri oficiale ale minţii: şah, dame, bridge go şi şahul chinez. Deşi o parte din ţări erau mici precum Zimbabwe, Republica Moldova sau Congo, noi am reuşit să demonstrăm că suntem cei mai buni. Am adus acasă două medalii de argint şi una de bronz", povestește campionul. Premianți ai acestor Jocuri Olimpice au fost Ion Dosca la bărbaţi şi Elena Miscova şi Iulia Romanskaia la femei. „După cinci runde, eu şi Elena Miskova eram lideri detaşaţi în clasament. Doar imaginaţi-vă că în aceste cinci zile 3000 de participanți și milioane de spectatori vedeau Moldova în top... Din păcate, am pierdut ambii în finală".

„Mâine trebuie să fim mult mai buni, pentru a rezista tuturor lucrurilor negative"

Ion Dosca, care este campion al Uniunii Sovietice (1991) şi campion al Statelor Unite ale Americii (2000), crede că „gândirea pozitivă, perseverenţa şi ambiţia ne ajută, totuşi, să trecem peste orice greutate. Astfel...

„Trebuie să-ţi urmezi calea pe care ţi-a scris-o Dumnezeu şi să ajungi la perfecţiune. Trebuie să gândim  că, dacă astăzi am fost buni, dar n-am reuşit să demonstrăm, mâine trebuie să fim mult mai buni, pentru a rezista tuturor lucrurilor negative".

Moldoveanul Ion Dosca recunoaște că au fost și încercări din partea altor ţări de a-l invita să evolueze pentru ele. A rezistat şi, chiar în momentele grele pentru sportul moldovenesc, tot aici rămâne şi reprezintă Republica Moldova peste hotare.

„Prima dată am fost invitat în 1986. Au fost ţări mari, cu influenţă: SUA, Brazilia, Rusia şi, recent, China. Eu consider că mi-am îndeplinit misiunea istorică față ce concetățenii mei, aducând toate premiile posibile: titlul mondial, cel de campion al Uniunii Sovietice, chiar şi de campion al SUA - unicul campion străin. Întotdeauna am considerat că îmi reprezint ţara şi neamul, completând tezaurul nostru şi întărind încrederea în propriile forţe. Noi suntem în rând cu lumea şi eu asta am demonstrat".

„O dată am avut o întâmplare foarte interesantă în timpul unei vizite la un om de mare valoare, Vladimir Salinski, care a trăit 96 de ani. El mi-a spus: „Dosca, eu ştiu că eşti un om mândru, dar ascultă ce-ţi spun. Eu am rezervat pentru tine, din pensia mea, o sută de lei. Eu înţeleg că nu sunt bani mulţi, dar te rog să-i iei, pentru că ei reprezintă respectul meu. Tu ai demonstrat că un moldovean poate fi deştept".

Ion Dosca este singurul cetăţean străin care a reuşit să câştige campionatul naţional american, fiind inclus, în 2005, pe locul 4 în lista celor mai buni jucători de dame din toate timpurile.

„Am câştigat titlul cu o diferenţă record de 6 puncte, ceea ce i-a şi făcut să mă includă în acel top. Consider că nu merit acea poziţie, însă asta demonstrează cât de mult i-a impresionat faptul că i-am bătut la ei acasă", recunoaște Ion Dosca.

Dacă nu era soţia..."

„Cum şi se cuvine unui campion mondial, am o familie excepţională. Soţia mea - antrenorul meu - e campioana Sindicatelor Sovietice, are grijă de mine, dar şi de tot ce ţine de sport. O importanţă colosală are factorul psihologic din familie, precum şi regimul alimentar, pentru că mi-am creat o dietă care mă menţine în formă. Am ajuns departe datorită familiei, pentru că suportul ei m-a ajutat şi motivat", povestește campionul mondial.

Şi fiica...

„În această atmosferă competitivă din familie a crescut şi fiica noastră, Anastasia, care se află acum la Universitatea Tehnică din Massachusetts, care se află în top 4 la categoria universităţilor de prestigiu. Anastasia a adus mai multe medalii de la olimpiadele internaţionale de matematică şi chimie. Ne onorează familia".

Unii campioni au visat o viaţă întreagă să trăiască momente de succes. În timpul somnului îşi imaginează cum participă la concursuri, sunt cei mai buni, sunt aplaudaţi şi, în final, premiaţi. Este maestrul Dosca. „În ultimii ani nu mai visez, însă în tinereţe se întâmpla foarte des. Visam şi lupte, pentru că îmi plăceau artele marţiale. Uneori îmi veneau idei prin somn şi, deseori, aceste mişcări pe care le făceam în vis m-au ajutat".

 

Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010 Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010 Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010 Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010 Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010 Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010 Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010 Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010 Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010 Ion Dosca la Grădinița de la Pănășești, 26 martie 2010
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.