Prima pagină / Oameni / Sport  /  Jiu-Jitsu Brazilian la Chişinău cu Ion Vartic

Jiu-Jitsu Brazilian la Chişinău cu Ion Vartic imprimare

Interviu pozitiv cu Ion Vartic, co-fondator BJJ Athletic Chişinău, centură albastră Jiu-Jitsu Brazilian

15.02.2013  

„Pentru noi, dezvoltarea Jiu-Jitsu Brazilian pe teritoriul Republicii Moldova este mai mult decât popularizarea unui stil de luptă. Este un proiect social”, spune Ion Vartic, co-fondator BJJ Athletic Chişinău. „Prin intermediul acestuia tindem să schimbăm felul de a gândi și de a face față încercărilor de zi cu zi a oamenilor spre unul mai pozitiv, mai optimist”, mărturiseşte deţinătorul centurii albastre Jiu-Jitsu.

Votează: 5.0/5 (7 Voturi )

Chiar dacă sună puțin comic, poate chiar straniu pentru unii, prioritatea numărul 1 a unui instructor BJJ Athletic este să-l facă pe cel care vine prima dată la antrenament să se relaxeze, în primul rând, să zâmbească, să conștientizeze ce face.

- De ce Jiu-Jitsu Brazilian?

- Jiu-Jitsu Brazilian (BJJ) este considerat unul dintre cele mai eficiente stiluri de luptă din întreaga lume. Este un sport de contact care se bazează pe lupta la sol și care, prin folosirea tehnicilor articulare și a strangulărilor, îl forțează pe oponent să renunțe la luptă. Ceea ce îl face unic este atmosfera relaxată și calmă de la antrenamente, comunitatea extrem de prietenoasă și însuși felul optimist de a fi al practicanților. Acest aspect pozitiv este foarte rar întâlnit în artele marțiale tradiționale, vechi sau oricare alt sport de acest gen.

Ion Vartic

Este o evoluție (și chiar o revoluție!) a abordării luptelor în general, filozofia acestei arte axându-se pe evitarea, cu orice preț, a oricărui conflict pe stradă sau în societate și lupta doar în cadrul antrenamentelor sau la competiții. Țelul Jiu-Jitsu Brazilian nu este numai de a produce luptători și campioni, ci de a schimba viețile oamenilor spre mai bine, prin promovarea unui mod de viață sănătos, reflectat atât în comportamentul fiecăruia dintre noi, cât și în felul cum gândim.

Jiu-Jitsu Brazilian

- Când v-a venit ideea și cum ați transformat-o în ceva care atrage lumea?

- Majoritatea celor care fac Jiu-Jitsu Brazilian în cadrul clubului nostru au practicat, inițial, alte lupte sau arte marțiale. Ce anume i-a convins să-și dedice timpul pentru sport BJJ-ului este atât specificul deosebit, foarte pozitiv al antrenamentelor, cât și timpul scurt în care început să apară rezultate, în special atunci când conștientizezi, că trebuie să faci ceea ce faci cu plăcere. Altfel nu are rost.

Christian Graugart la trainingul din Chisinau

Totul a început în primăvara anului 2011, în ziua în care am avut ocazia să organizez și să asist la un antrenament de Jiu-Jitsu Brazilian în Chișinău, condus de danezul Christian Graugart din Copenhaga, centură neagră în BJJ, cel care, văzând că se afla în fața a 70+ copii și maturi care așteaptă, serioși (unii chiar încruntați!), într-o atmosferă relativ tensionantă, să li se arate tehnici de luptă feroce, a decis să renunțe la tehnici, să facă câteva jocuri exclusiv întâlnite doar în Jiu-Jitsu Brazilian, foarte amuzante și comice, având un singur scop la acel moment - să aducă zâmbetul pe buze și să-i facă să râdă pe toți cei care erau prezenți în sală. Și a reușit. Și a fost ceva deosebit. Mulți au rămas nedumeriți, unii cu gura căscată, dar la sigur tuturor le-a plăcut!

Jiu-Jitsu Brazilian

A fost într-adevăr o experiență care ne-a marcat. Am simțit că anume societatea noastră, în mare parte morocănoasă, pesimistă și uneori chiar agresivă, are nevoie de această nouă abordare a unei discipline sportive, și de atunci am îmbrățișat-o cu mult drag.

Experiența de la Chișinău a danezului Christian Graugart este descrisă amănunțit în capitolul „Moldova" (pagina 55) din cartea sa "The Brazilian Jiu-Jitsu Globetrotter", publicată la scurt timp după finalizarea călătoriei sale în jurul lumii, ce a durat 140+ de zile, timp în care a reușit să ajungă și pe la noi, și devenită în scurt timp un Best Seller.

Anume schimbarea atmosferei din sală în una cât mai pozitivă, a metodelor de predare, chiar și gi-urile (kimono-urile) foarte deosebite, cu o mulțime de simboluri și reclame din industrie și nu în ultimul rând eficacitatea deosebită a tehnicilor de BJJ în lupta la sol este ceea ce atrage tot mai multă lume la antrenamentele noastre, la moment având peste 90 de membri oficial înregistrați în cadrul clubului, iar numărul acestora este în continuă creștere.

BJJ Athletic

- Şi semnificația logo-ului?

- Emblema noastră reprezintă ruperea de la ideea tradițională de a include hieroglife asiatice în logo, care inspiră deseori prea multă seriozitate, în majoritatea cazurilor inutilă. Chiar dacă BJJ-ul nu este o artă marțială provenită direct din Asia, scopul numărul 1 care l-am avut la crearea emblemei "BJJ Athletic Chișinău" a fost reprezentarea cât mai sugestivă a noii abordări din cadrul antrenamentelor, al atmosferei pozitive, relaxate și în majoritatea cazurilor amuzante (da, se fac foarte multe glume, dar numai de bun gust, în cadrul lecțiilor de Jiu-Jitsu Brazilian).

Culorile principale ale emblemei noastre sunt albastru, galben și roșu, eventual un pic de alb și puțin negru, utilizat pentru a contura creveta, anume vietatea de la care, cei care au pus bazele BJJ-ului, s-au inspirat mult atunci când au inventat una dintre mișcările fundamentale, care trebuie să le cunoască orice practicant de Jiu-Jitsu Brazilian, "the shrimp", termenul des întâlnit în comunitatea de BJJ fiind „shrimping" (vezi "bjj shrimping" pe YouTube). Unul din specificele acestei discipline sportive este existența unui număr mare de exerciții, în special practicate la încălzire, care sunt inspirate de la animale. Din toate acestea, creveta ne-a părut cea mai originală, unică (nimeni în comunitatea BJJ nu are o crevetă în logo!), iar felul cum am desenat-o, zâmbind, dar într-o poziție gata de luptă, denotă eficiență și rezultate bune prin intermediul unor antrenamente practicate într-o atmosferă cât mai pozitivă și jucăușă.

 Jiu-Jitsu Brazilian

- Ce înseamnă "oss"?

- „Oss" este o expresie moștenită din școlile tradiționale japoneze de arte marțiale, care este din ce în ce mai rar utilizată în cadrul antrenamentelor de Jiu-Jitsu Brazilian, în majoritatea cazurilor având o încărcătură glumeață, comică, dar și semnificând respectul care îl are comunitatea de BJJ pentru stilurile de luptă nipone, pentru istoria și evoluția acestora, pentru maeștrii care și-au dedicat viața practicii și popularizării lor. În realitate, inițial, acest „Oss" era utilizat de către discipolii unei anumite școli de arte marțiale în loc de „Da", atunci când erau fie corectați, ajutați sau mustrați de Sensei. „Oss" de asemenea  poate semnifica atingerea unui scop prin muncă asiduă și dedicație.

 Jiu-Jitsu Brazilian

- Echipa: cine sunteți și ce faceți?

- Echipa BJJ Athletic Chișinău are parte și de recunoaștere internațională, în special datorită prezenței atleților noștri la competiții de nivel European.

Echipa BJJ Athletic Chișinău este la fel de tânără ca și Jiu-Jitsu Brazilian în Republicii Moldova. Majoritatea celor care se antrenează la noi, circa 80% o fac pentru a fi sănătoși, pentru a slăbi, pentru a avea o condiție fizică mai bună, pentru a se familiariza cu tehnicile BJJ. Ulterior însă, un număr foarte mare dintre aceștia pur și simplu se îndrăgostesc de acest mod de viață, începând să practice Jiu-Jitsu Brazilian la nivel semi-profesional, uneori chiar profesional, participând la competiții și campionate internaționale.

Jiu-Jitsu Brazilian

Foarte specific BJJ-ul este și termenul de part-time grappler, care presupune faptul că majoritatea dintre cei care fac Jiu-Jitsu Brazilian nu sunt sportivi profesioniști, având un serviciu sau chiar poate un business, dar acest lucru nu îi împiedică să se antreneze zilnic, să aibă performanțe, să-și reprezinte țara la competițiile de nivel European și chiar Mondial. Eu, de exemplu, am făcut arheologie și istorie, lucrez în domeniul IT, dar am o pasiune mare pentru BJJ. Majoritatea prietenilor, chiar și mulți membri de familie au început practica acestui sport fiind inspirați de rezultatele bune care le am în toate celelalte domenii ale vieții, in special datorită la ceea ce facem pe tatami, zilnic, în cadrul antrenamentelor de Jiu-Jitsu Brazilian. Echipa noastră este foarte unită, iar BJJ-ul a fost recunoscut oficial unul dintre cele mai bune unelte de networking în lumea reală de către practicanții acestui sport, nivelul de respect și prietenie între cei care fac Jiu-Jitsu Brazilian fiind deosebit. O adevărată echipă de BJJ nu este unită doar de antrenamente, ci de toate celelalte aspecte alte vieții. Suntem prieteni la început, mulți devenim chiar frați ulterior.

Jiu-Jitsu Brazilian

Spre deosebire de convingerea tradițională ce ține de afilierea mai strictă a organizațiilor din lumea artelor marțiale, și chiar a BJJ-ului, noi pledăm spre o abordare mai liberă, mai democratică. Toți ne pot fi mentori, și în același timp nimeni. Uneori ai ce învăța chiar și de la un începător. Există desigur, persoane care ne ajută să dezvoltăm Jiu-Jitsu Brazilian pe teritoriul Republicii Moldova, cum ar fi același Christian Graugart din Danemarca, de la care am obținut centurile albastre, sau Robson Barbosa (originar din Brazilia, locuiește in Suedia acum), care planifică să vină în Moldova pentru un seminar în aprilie 2013. Noi însă tindem să prietenim cu toți, indiferent de afiliere, stil practicat sau viziuni asupra antrenamentelor. We are all one.

 Jiu-Jitsu Brazilian

- Ce spune lumea despre asta?

- Lumea este foarte bucuroasă că în sfârșit a fost deschis și un gym dedicat practicării exclusive a BJJ-ul în Chișinău, iar toți cei care vin la noi la antrenamente sunt profund impresionați de atmosfera din sală, de nivelul înalt de pregătire a practicanților, rezultat obținut, desigur, prin multă muncă, dar și abordarea care am descris-o mai sus, una într-u totul pozitivă. Suntem felicitați zilnic de oameni pentru ce am reușit să realizăm și multe posturi TV ne invită la emisiunile lor, fac reportaje și își exprimă interesul deosebit față de această nouă artă care doar începe să se dezvolte pe teritoriul RM. Acestea fiind spuse, noi continuăm să facem antrenamente zilnic, lucrăm mult, pentru ca la anul să ajungem și la Campionatul European de Jiu-Jitsu, din Lisabona, și la cel Mondial, din California și Abu Dhabi.

Jiu-Jitsu Brazilian

Expresii de genul „Jiu-Jitsu mi-a schimbat viața!" le auzim din ce în ce mai des,  spuse de cei care se antrenează zilnic printre noi. BJJ-ul reprezintă o experiență pozitivă, sănătoasă și un sport foarte exotic și interesant pentru această bucată de pământ, care va „stoarce", garantat, tot ce este negativ și răutăcios din fiecare dintre noi. Mai în glumă, mai în serios, noi câteodată spunem: „Toate problemele societății noastre apar din simplul motiv că cetățenii Republicii Moldova nu practică Jiu-Jitsu Brazilian". Vă întrebați de ce? E simplu. Oare cei doi șoferi de taxi care s-au luat la pumni două zile în urmă ar fi recurs la așa ceva, ar mai fi avut puteri pentru un conflict, pe stradă, după un antrenament bun la sală?

Jiu-Jitsu Brazilian

Și indiferent dacă veți face sau nu BJJ vreodată, să știți că soluția la orice problemă în viață este ascunsă în atitudinea Dvs. Respectiv, faceți totul posibil să fie una cât mai pozitivă, indiferent de realitatea din jur. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi!

Osss!

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.