Prima pagină / Oameni / Sport  /  Mihai Burciu, tânărul promotor al sportului feminin în Republica Moldova

Mihai Burciu, tânărul promotor al sportului feminin în Republica Moldova imprimare

12.04.2013  

Toți oamenii sunt marcați mai devreme sau mai târziu de o primă iubire pe care o poartă în gând ca pe un talisman norocos şi Mihai Burciu este unul dintre aceşti oameni.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

Veronica Vladei | Stiripozitive.eu

Mihai Burciu are o iubire mai puţin obişnuită. Este vorba de sport şi tot ce înseamnă acesta.

La 26 de ani, atunci când unii abia îşi făceau planuri „schiţate în creion subţire”, el devenea fondatorul primului club sportiv din Republica Moldova, dar şi din Europa dedicat în exclusivitate fetelor, „CS Femina”.

femina

La „Femina” sunt înscrise echipe de handbal, baschet, rugby şi volei de plajă, toate aceste echipe fiind antrenate de tehnicieni buni care pun mult suflet în tot ceea ce fac.

Ceea ce e de apreciat la Mihai e faptul că, deşi nu e cetăţean al aceste ţări, nu i-a fost frică să creadă în talentul oamenilor de aici.

Provine din Horodnicul de Jos, Suceava, şi deşi a avut ocazia de a-şi face o carieră frumoasă în ţări mai însorite, a decis să-şi întărească rădăcinile aici.

Tot el spune că: „La început am luat totul ca pe o provocare, dar după primele reuşite, am înţeles că deși părea la început un hobby, a devenit în timp o mare responsabilitate pentru fetele din echipe și pentru părinții acestora”.

femina

Şi apropo de reuşite. Echipele din cadrul clubului „Femina” chiar pot fi lipsite de modestie, căci toate premiile pe care le-au cucerit nu ies din categoria locurilor de frunte, adică: I, II, III.

Printre titluri se numără: Echipa de handbal - VICECAMPIOANĂ a Moldovei 2011-2012, Echipa de baschet - CAMPIOANĂ a Moldovei 2011-2012, trofeul Cupa Federaţiei la baschet, ş.a.

„Sportul din Republica Moldova are potenţial, însă el necesită mai mult decât investiţii materiale, pentru că fără voinţă nu reuşeşti nimic”, mărturisește Mihai.

Este de admirat şi faptul că reuşeşte să îmbine mai multe lucruri odată şi chiar le face bine. Îmbină profesoratul cu mass-media şi, bineînţeles, nu îşi trădează marea iubire, căci tot de sport ţine şi activitatea sa de acolo.

femina

Faptul că natura femeilor e uneori cam neînţeleasă nu-l împiedică pe Mihai să fie în afară de şef şi un bun prieten al fetelor de acolo. Acesta povesteşte cu zâmbetul pe buze: „Deja suntem cu toţi o mare familie, ieșim la picnic împreună, ne sărbătorim zilele de naștere, căci până la urmă prin venele noastre curge un singur sânge: sportul”.

În cadrul grupului „Femina” lucrează şi voluntari, care fac ceea ce fac doar pentru că respectă eforturile pe care Mihai şi ceilalţi membrii ai clubului le depun pentru a face un lucru frumos pentru Republica Moldova.

femina

În cadrul Proiectului „FEMINA-Sport” funcţionează un Departament Special, care se va ocupa de ajutorul şi monitorizarea fetelor, doamnelor, cu disabilităţi fizice, care doresc să practice sportul de performanţă în regim special. Mihai mai spune: „Pe lângă faptul de a le readuce zâmbetul pe faţă, aceste activităţi ar putea să ne facă să reuşim chiar să le calificăm să reprezinte Moldova la diferite competiţii internaţionale paralimpice”.

Planurile de viitor sunt mari, iar dorinţa de a reuşi e şi mai mare, aşa că în anii următori e gata să facă şi mai multe pentru ca acest proiect să devină mai mult decât un proiect de succes: un exemplu şi pentru ceilalţi cărora uneori le e frică să creadă că „şi în Republica Moldova se poate!”

femina

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.