print
10 lucruri din Olanda care pot inspira Moldova: Livia Țurcanu
07.04.2016
1951

În Olanda, Livia Țurcanu și-a făcut Studii Europene în Societate, Ştiință și Tehnologii, la Universitatea din Maastricht. Astăzi Livia lucrează la Centrul de Guvernare Electronică, instituție responsabilă de implementarea agendei de transformare a Guvernului Republicii Moldova.

Livia Țurcanu a împărtășit cu echipa Stitipozitive.eu 10 experiențe fascinante din Olanda care pot inspira Moldova. 

10 lucruri din Olanda

„1. O experiență artistică

Una dintre experienţele artistice memorabile pentru mine a fost vizitarea casei-muzeu unde a locuit pictorul olandez Rembrandt. Interiorul casei a fost restaurat aşa cum era în perioada sa de glorie din secolul al XVII-lea, iar camerele au fost renovate cu opere de artă, mobilier și alte obiecte din vremea lui Rembrandt. Pe lângă operele de artă pe care le putem admira acolo, istoria acestei case este şi ea una interesantă. Din cauza că pictorul a ajuns la un moment dat în incapacitatea de a-şi achita ratele rămase pentru procurarea acestei case, care pe atunci costa enorm de mult, creditorii i-au confiscat-o. Mulţi ani la rând în ea au locuit diferite familii, ca mai apoi casa să fie reîntoarsă statului care cu ajutorul unei fundaţii a restaurat-o, iar în anul 1911, Regina Olandei Wilhelmina să inaugureze deschiderea casei-muzeu Rembrandt.

10 lucruri din Olanda

2. O experiență culinară

Olandezii au produse de patiserie foarte gustoase. Nu pot să nu menţionez tarta cu mere sau Appeltaart şi napoletanele cu caramelă sau stroopwafels. Stroopwafels sunt rotunde şi se servesc cu băuturi calde. Dacă le laşi un pic pe ceaşca de ceai sau cafea, aburii vor topi umplutura de caramelă şi vor da un gust intens acestui desert. O altă atracţie pentru mine au fost dulciurile care se pregătesc în sezonul rece şi se servesc în iarmaroacele de Crăciun sau la diferite festivaluri. Acestea se numesc Oliebollen şi reprezintă varianta olandeză a gogoşilor, şi Poffertjes care sunt asemenea unor clătite americane, doar că au o textură mai uşoară.

10 lucruri din Olanda

3. O experiență oenologică

Deşi industria vinicolă nu are o pondere foarte mare în economia Olandei, totuşi sunt câteva vinării comerciale, iar majoritatea dintre ele se află în provincia Gelderland şi provincia Limburg, regiune în care se află oraşul Maastricht. În oraş există un local dedicat acestei băuturi, local cu tradiţii de producere şi îmbuteliere de peste 300 de ani. În Thiessen Wijnkoopers, numit cel mai frumos magazin de vinuri din Maastricht am avut ocazia să degust o selecţie de vinuri produse în Olanda, dar şi în ţările din vecinătate.

4. O experiență memorabilă

Totuşi cea mai memorabilă experienţă a fost cea organizată de comunitatea de moldoveni „Noroc Olanda”, atunci când ne-am alăturat campaniei de susţinere a vinurilor din Republica Moldova în perioada embargoului impus de Rusia în anul 2013.

5. O experiență sportivă

Dat fiind faptul că Olanda este ţara bicicletelor, cred că pentru mine cea mai memorabilă experienţă sportivă a fost anume ciclismul. Olandezii au o zicală care spune că dacă pentru un străin parcurgerea a 50 de metri de drum fără bicicletă devine o problemă, atunci acest străin se transformă treptat într-un olandez. Confirm veridicitatea acestei afirmaţii. Cu bicicleta mergeam la universitate, la bibliotecă, la cumpărături şi chiar în club. Astfel de transport îţi asigură deplasarea mai rapidă prin oraş şi te scuteşte de ambuteiaje, în plus mediul înconjurător este protejat de gazele de eşapament. Olandezii de mici sunt antrenaţi să meargă pe bicicletă, iar regulile de securitate sunt principiale, casca de protecţie, becurile, clopoţelul pentru a semnala participanţii la trafic şi lanţul pentru parcare fiind obligatorii. Dacă unul dintre aceste echipamente lipseşte, poliţia are voie să te amendeze cu cel puţin 40 de euro.

10 lucruri din Olanda

6. O experiență culturală

În anul 2013, mai multe oraşe din Europa se luptau pentru titlul de Capitală europeană a culturii. Din Olanda erau două candidaturi, oraşul Leeuwarden şi oraşul Maastricht. Conform procedurii de concurs, o comisie urma să se deplaseze în aceste oraşe pentru a evalua caracterul cultural al acestora. Primăria din Maastricht a organizat atunci multiple demonstraţii culturale de teatru, dans, arte plastice în stradă pentru a impresiona juriul, dar a încurajat şi cetăţenii să participe la aceste manifestaţii. Practic, tot centrul oraşului se transformase într-o scenă. Din păcate, atunci oraşul Leeuwarden a fost cel desemnat drept capitala europeană a culturii pentru anul 2018.

7. O experiență inedită

Este un eveniment cultural important pentru cei din Maastricht este Carnavalul care are loc în luna februarie. Carnavalul din Maastricht are origini religioase şi dovedește că petrecerile pot fi inspirate de sărbători religioase tradiționale. „Carne vale” din latină înseamnă adio carne, iar Carnavalul din Maastricht anticipează începutul Postului Mare. Pe parcursul acestor trei zile de sărbătoare, toată lumea se adună împreună, indiferent de vârstă sau naționalitate, pentru una dintre cele mai mari carnavaluri din Olanda.

8. O experiență turistică

La prima vedere s-ar părea că Olanda nu are un potențial turistic major. Nu are un Turn Eiffel care să atragă turiştii, sau un Big Ben. Din acest motiv, poţi face primblări prin oraşe fără a avea un plan bine definit a locurilor care merită vizitate. Practic, la fiecare colț poţi întâlni clădiri cu arhitectură impresionantă, străduţe înguste cu pavaj, biserici cu ornamente în stil gotic şi altele. Din aceste considerente, oraşele olandeze îţi oferă posibilitatea să te poţi simţi ca un localnic, şi nu un turist tipic care aleargă într-un timp restrâns să viziteze cele mai renumite atracţii. Am încercat să vizitez cât mai multe oraşe din Olanda şi am observat că ele diferă un pic de la Nord la Sud, în mare parte prin arhitectură. Amsterdamul de exemplu arată ca un oraş care păstrează stilul şi arhitectura, dar în acelaşi timp se modernizează ca să devină accesibil pentru cetăţenii săi. Iar Maastricht, este un oraş cu un aer de societate burgheză, unde istoria poate fi citită în pereţii care serveau în trecut drept sistem de apărare.

9. O experiență intelectuală

Universitatea din Maastricht în care am învăţat este una relativ tânără, dar care a reuşit să se claseze în top 100 cele mai bune universităţi din lume. Cred că această realizare se datorează metodelor inovative de predare, care o diferenţiază de alte universităţi europene. Problem based learning, sau învăţarea bazată pe problemă este un concept implementat de către această universitate prin care studenţii învaţă despre un subiect prin experienţa de rezolvare a unei probleme. Acest concept se bazează pe principiul de învăţare prin aplicarea în practică, şi dezvoltă gândirea critică. Pe lângă aceasta, Universitatea din Maastricht are o infrastructură prietenoasă studentului, începând cu facilităţile de printare disponibile în facultăţi şi finalizând cu biblioteca care lucrează până seara târziu, unde ai acces la internet şi poţi lucra în grup.

10. O experienţă de cetăţean

Olandezii sunt foarte buni la planificare urbană şi infrastructură. Când mergi prin oraş ai impresia că fiecare lucru stă la locului lui, nimic nu lipseşte şi nimic nu este în plus. Deşi Olandei i se mai spune ţara cu cele mai multe reguli, şi s-ar părea că acest titlu nu este unul favorabil, totuşi aceste reguli setează şi clarifică modul de organizare a societăţii, astfel că unui străin proaspăt-venit îi este foarte uşor să se acomodeze. Cred că administraţia oraşului Chişinău ar avea multe de învăţat de la olandezi, pentru a crea din oraşul nostru o adevărată capitală europeană”, povestește Livia Țurcanu pentru Stiripozitive.eu.

・ ・ ・

Acest subiect este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.