print
10 lucruri din Cehia care pot inspira Moldova: Daniela Moisei
13.05.2016
1251

Daniela Moisei studiază Economie și Finanțe la Universitatea Carolină din Praga, cea mai veche universitate din lume. Sistemul de învățământ competitiv și exigent, dar și diversitatea disciplinelor studiate au stat la baza deciziei sale de a-și continua studiile de masterat în Cehia. Pe lângă aceasta, Daniela se implică în diverse evenimente extracurriculare ca: Ziua Interculturală, unde a reprezentat Moldova prin gastronomie și dansuri sau Conferința Europeană a Studenților care a avut loc în Praga.

njgd

hk

Mulțumită de țara care-i va oferi o diplomă europeană, Daniela Moisei a împărtășit cu noi 10 lucruri din Cehia care pot inspira Moldova.

Politețea

În ce privește națiunea, cehii sunt onești, direcți, calmi, pe alocuri chiar timizi și extrem de politicoși. Respectă regulile în orice domeniu și le urmează întru totul, ceea ce le evidențiază corectitudinea, calitate pe care indubitabil trebuie să o preluăm și noi. Comparativ cu poporul nostru, nu își deschid sufletul și casa imediat, însă dacă le e câștigată încrederea, o acordă în totalitate și sunt foarte ospitalieri.

gnj

Patriotismul

Admir abilitatea cehilor de a-și iubi sincer și necondiționat țara, limba, cultura și tradițiile. În același timp, nu transformă acest patriotism într-o mândrie excesivă sau orgoliu neîntemeiat, ci îl manifestă prin respectul față de istorie, obiceiuri și elemente definitorii, precum ar fi coroana cehă, care în timp a devenit un simbol distinctiv al acestui stat, ba chiar și moneda națională numindu-se astfel.

Păstrarea și menținerea locurilor istorice

Cehia este un cufăr plin de comori arhitecturale, istorice și artistice. Cehia e țara celor peste 2000 de castele și toate aceste monumente cu o istorie de secole sunt bine conservate și mereu restaurate, fiind menținute nu doar în patrimoniul cultural al statului, ci devenind în timp și importante obiective pe lista patrimoniului UNESCO. Un exemplu elocvent ar fi Castelul Praga, una dintre cele mai vechi fortărețe din lume, reprezentând esența orașului Bohemian și principala atracție turistică. În prezent castelul este sediul președinției Republicii Cehe. Aici și-au avut birourile regii cehi, împărații Imperiului Roman, precum și președinții Cehoslovaciei. Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise nu doar obiectivele din Praga, ci și localități întregi din Republica Cehă, precum: Český Krumlov, Telč, Kutná Hora, peisajul cultural din Lednice-Valtice.

Turismul

Deși nu are ieșire la mare, Cehia a devenit una dintre țările cele mai vizitate din Europa în ultimii ani. Arhitectura clasică, imensul patrimoniu cultural, bucătăria tradițională și serviciile turistice de clasă sunt cele mai importante argumente pentru a atrage numeroși vizitatori. În topul atracțiilor se regăsește Praga, una dintre principalele capitale culturale ale Europei, supranumită și ,,Diamantul de pe Vltava” sau „Orașul de aur”, ce poartă în spate o fabuloasă istorie de peste 1000 de ani. Printre cele mai frumoase locuri din Cehia, de neratat într-o călătorie sunt orașele Český Krumlov cu aspect medieval ce pare să nu se fi schimbat prea mult din secolul al-XVIII-a, Kutná Hora, care în secolul al-XII-a a fost un important depozit de argint al Europei și în care se află capodoperele arhitecturale, Karlovy Vary- orașul apelor termale cu miraculoase proprietăți curative sau Plzen, renumit în întreaga lume pentru berea Pilsner, care se produce anume aici.

yhk

ghki

Cultura

Cultura cehă are rădăcini adânci în trecutul său bogat. Muzica a fost întotdeauna o componentă naturală a vieții cehilor, iar o dovadă este Festivalul Internațional de Muzică ,,Pražské jaro”, care anul acesta a sărbătorit 60 de ani de la constituire. Teatrul, de asemenea are o semnificație deosebită pentru societatea cehă. Două forme tipice de teatru ceh sunt cel de umor negru și spectacolele de marionetă. Odată la patru ani, în orașul Praga se organizează concursul internațional de scenografie și arhitectură de teatru, cunoscut sub numele de Cvadrienala de la Praga, singura manifestare de această amploare din lume. Un eveniment important în domeniul cinematografiei din Cehia, dar și din întreaga lume îl reprezintă Festivalul Filmului de la Karlovy Vary, care din 1950 se organizează odată la doi ani. Acesta a devenit renumit la fel ca cele de Cannes, Berlin, Veneția și Tokio. 

j

jl

Simțul umorului

Cehii au un simț al umorului extrem de dezvoltat, mereu fac glume cu o ironie subtilă, ce creează o bună dispoziție. Această calitate le garantează optimismul și pofta de viață.

O capitală frumoasă

Așezată între dealurile Boemiei, străpunsă de râul Vltava, Praga - numită și ,,Orașul magic”, ,,Orașul de aur” sau ,,Orașul celor o mie de turnuri” e pur și simplu fermecătoare. Praga este unul dintre principalele obiective turistice din lume, fiind pe locul șase dintre cele mai vizitate capitale. De altfel, Praga a fost atât capitala Boemiei, cât și a Imperiului Roman, dezvoltându-se ca un oraș arhitectonic și cultural. Sunt multe de vizitat în Praga: orașul vechi, Castelul Praga, Catedrala Sf Vittus, Podul Carol, Ceasul Astronomic, casa dansatoare, Petrinska rozhledna - copie a Turnului Eiffel din Franța. Un oraș romantic, care nu încetează să surprindă cu atracțiile sale de poveste.

bhj

uo

Gastronomia

Bucătăria cehă pune accent pe mâncarea cu carne, fiind raiul gastronomic pentru amatorii acesteia. Mâncare tradițională cehă este: carnea de porc cu colțunași de pâine și varză călită, mușchi de vită cu colțunași, o varietate de gulaș de vită și porc, cașcavalul prăjit sau clătitele cu cartofi. Brutăria e o altă atracție gastronomică a acestei țări, aici găsind tot felul de chifle, copturi, biscuiți, checuri, aroma cărora nu te lasă să treci pe alături. Evident și berea cehă, ce are o întreagă istorie care în timp a devenit nu doar o tradiție, ci un produs de export cu cel mai mare consum din lume. În toate regiunile Cehiei se produce bere, iar cele mai recunoscute fiind: Pilsener din Plzeň și Budweiser Budvar. La sud, în podgoriile Moravei se produce vin, iar alte două băuturi alcoolice exclusiv cehe sunt Fernet Stock și Becherovka.

Sportul

Sportul joacă un rol deosebit în această societate. Acesta se practică atât la nivel profesional, cât și individual. Vara cehii adoră ciclismul, având și infrastructură dezvoltată în acest sens cu piste și locuri pentru parcare, iar iarna preferă să schieze. Oricând, însă poți observa persoane care aleargă sau practică jogging-ul. Principalele sporturi populare din Cehia sunt fotbalul și hocheiul pe gheață, ambele atrăgând o atenție sporită din partea mass-media și a suporterilor. Tenisul este și el un sport foarte urmărit în Cehia. Printre alte sporturi care au ligi și structuri profesioniste în țară se numără baschetul, voleiul, handbalul, atletismul și hocheiul în sală. 

Oportunități ieftine pentru călătorii

Fiind amatori de călătorii, cehii utilizează orice weekend pentru a se relaxa în mijlocul naturii, fie a vizita unul dintre castelele sau orașele de poveste. În acest sens, aici există un sistem de prețuri bine gândit, cu diverse oportunități, facilități și reduceri pentru a călători ieftin nu doar în țară, ci și peste hotare. Călătoriile în grup pot asigura o reducere de până la 50% a prețului biletului, de asemenea opțiunea două tichetele la preț de unul este frecvent întâlnită, biletele „avia low cost” sau alte promoții îți pot permite să descoperi orice destinație la un preț redus. 

jhlș

Autor: Cristina DUDUCIUC
Foto: Arhivă personală  

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.