print
10 lucruri din Finlanda care pot inspira Moldova: Aurica Bogulean
27.06.2016
1230

Pentru Aurica Bogulean, Finlanda este țara care se asociază cu Nokia, Angry Birds și Moomins. Se învecinează la vest cu Suedia și la est cu Rusia, de aceea suedeza a devenit a doua limbă de stat, iar pe stradă este des auzită și limba rusă. Finlandezii sunt foarte educați, respectă părerea și identitatea fiecăruia.

asf

Aurica este mândră că locuiește în această țară, timp în care a reușit să descopere multe lucruri noi și interesante. Ea a povestit pentru Stiripozitive.eu 10 lucruri din Finlanda care pot inspira Moldova.

1. Respectarea legii

Primul lucru care m-a impresionat în Finlanda este respectarea legii. De exemplu la semaforul roșu, NU se va trece chiar și dacă nu circulă nici o mașina sau e liniște totala în stradă. Astfel dacă legea este respectată, nu există deloc corupție. Medicul, polițistul sau alt lucrător social își face demn meseria. Moldovenii ar putea să se inspire de la finlandezi să respecte legile și să profite de ele. Oamenii trebuie să-și cunoască drepturile. Și aici este vorba de educație și cunoștințe.

loiklhb

2. Onestitatea

În Finlanda, oamenii au încredere mare unul față de altul. Din start se simte o atitudine de respect. Finlandezii se stimează reciproc, indiferent de gen, vârstă, pătura socială, viziune sau politică. Un portmoneu cu bani pierdut în stradă va fi neapărat întors la proprietar. Astfel, pentru un finlandez este ceva firesc să nu profite de bunurile străine.

ug

3. Relații sociale

În Finlanda toți se adresează cu „Tu”, iar la școală, elevii le spun profesorilor pe nume. Respect acest lucru, căci subconștient se stabilește o legătura prietenoasă și mai apropiată de la bun început. Un finlandez este o persoana mai puțin sociabilă, are nevoie de spațiu personal, dar odată ce câștigi încrederea lui, atunci el devine pentru tine un prieten bun.

lșhno


4. Învățământul

Sistemul de învățământ finlandez este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Elevii nu sunt notați până în clasa a șasea și au teme pentru acasă relativ simple. Cei din clasele primare petrec mult timp la joacă, cei mai mari fac multe excursii și organizează cercuri de activități. Aici se pune accent pe individualitatea fiecărui copil. În Moldova elevii sunt supraîncărcați, mai ales cu temele pe care le au de pregătit pentru a doua zi. La acest capitol ar putea să se inspire Moldova, astfel că și elevii sa aibă parte de copilărie în timpul anului școlar. De asemenea, finlandezii de la mic la mare fac școală, fie școală primară, superioară sau profesională. La facultate pot sta într-o bancă un student de 20 de ani și un student de 60 ani. Statul îi sprijină pe cei care vor să facă studii acordându-le burse și cămine.

jkgv

5. Transportul public

Este un exemplu de urmat pentru Moldova. Transportul public are un orar bine definit și este foarte organizat. Atât autobuzele cât și trenurile au spațiu special pentru cărucioare. De menționat că persoanele care circula cu căruciorul nu achită tichetul de transport. Șoferul are o vestimentație de birou, cămașa albă și pantaloni clasici. Pasagerii în autobuz urca prin ușa din față și tradițional șoferul se saluta cu fiecare pasager.

6. Colectarea selectivă a deșeurilor

Aici oamenii sunt responsabili și au grijă de mediul înconjurător. Deșeurile sunt colectate separat. Sunt lăzi pentru deșeuri de natură biologică, hârtie, sticlă, metal și carton. La fel este bine organizată returnarea sticlelor contra cost la anumite centre.

7. Cultul sportului

Toata lumea de la mic la mare face sport în orice anotimp al anului și nu contează vremea de afară. Chiar și dacă plouă, oricum jogging-ul de seara nu va fi anulat. Finlanda este țara celor o mie de lacuri și aici oamenii se ocupă cu înotul încă de mici copii. Și la școală sunt ore obligatorii de înot. Iarna se merge la schiat pe pârtiile bine organizate, iar vara la înotat în unul din lacurile de aici sau la Marea Baltică.

sf

fxdh

8. Familia

Pentru finlandezi familia este foarte importantă, astfel că de zece ani încoace, bărbații se implică activ în educația copiilor. La nașterea unui făt în familie, statul plătește concediu paternal două luni. În Finlanda, deseori pe stradă poți vedea un tătic cu două sau trei odrasle în cărucior. Aici multe familii sunt numeroase, cu minim trei copii. Sunt foarte multe locuri de joaca în oraș unde părinții împreună cu picii săi își petrec timpul liber. La fel și vacanțele sunt planificate din timp și se petrec alături de familia.

df

9. Natura

Finlandezii sunt prieteni buni cu natura. O păstrează și totodată o admiră. Finlanda este o țară cu multe lacuri, păduri și râuri. Pădurile sunt imense și vara în Finlanda predomină un verde plin de viață. La fel, finlandezii se mândresc cu calitatea apei.

vcm

10. Arhitectura și designul

Orașul Helsinki a fost desemnat capitala mondială a design-ului pentru anul 2012. Atât arhitectura modernă cât și cea istorică sunt deosebit de frumoase. Plimbându-te prin oraș ești plăcut surprins de micile opere de artă, o stație cu un design drăguț, un monument impresionant sau o bancă frumoasă din parc.

hm

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Arhivă personală 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.