print
Anna Gabur, Bread Journey: „Pâinea gustoasă necesită timp”
10.06.2019
1283

- Anna, povestește-ne ce înseamnă pentru tine acasă? Cu ce ți se asociază termenul de acasă?

- Răspunsul e complicat. Am reușit să locuiesc în 3 țări, înconjurată de oameni diferiți și, negreșit, venea momentul când locul nou devenea acasă. Acum sunt departe de Moldova și, deși mi-e dor de părinți, prieteni și tot ce am lăsat când am plecat, acasă e acolo, unde eu și soțul ne simțim bine. Acum acasă e aici. Apoi mai vedem.

- Cum a început pasiunea ta pentru a coace pâine artizanală?

- În familia mea nu se cocea pâine și, deși în copilărie mâncam franzele întregi, mai târziu aprecierea mea pentru pâine de orice fel s-a cam stins. Aproape trei ani în urmă însă am citit o carte care descria procesul de fermentare a aluatului atât de frumos, încât am simțit nevoia să încerc și eu.


- De la cine ai învățat să pregătești pâinea?

- Am parcurs această cale singură. După ce am izbutit să coc o pâine satisfăcătoare am început să conversez online cu brutari din toată lumea, care m-au inspirat nespus. De la noi aș remarca-o pe Natalia Matiescu care mi-a alinat dorul de discuții despre făină și maia.

- Care este povestea din spatele paginii Bread Journey?

- Inițial îmi părea ridicol să-mi fac blog despre pâine. Îmi părea că toate au fost spuse și explicate de sute de ori și că eu nu prea aveam cu ce să contribui. Totuși, dat fiind faptul că sunt brutar autodidact, am conștientizat că nu toți fac pâinea așa cum o fac eu și că metoda mea de decorare este, de fapt, inedită. Am început să primesc tot mai multe întrebări din toate colțurile lumii și am decis să-i fac pâinii mele o casă virtuală care să adăpostească tot ce știu.

- Unde ai mâncat cea mai gustoasă pâine?

 - Cea mai gustoasă pâine am copt-o împreună cu celebra Kristin din Chicago, în bucătăria ei. Era o pâine cu germeni de grâu, extrem de aerată și delicioasă.

- Ai putea să împărtășești cu cititorii stiripozitive.eu câteva secrete pentru o pâine gustoasă?

- Pâinea gustoasă necesită timp. Rețetele care promit pâine caldă peste 3 ore vă vor dezamăgi. Pâinea bună este una 100% naturală, fermentată ore în șir și coaptă cu aburi la temperaturi mari. Dacă preferați simplitatea rețetelor cu drojdie din comerț, încercați să reduceți cantitatea de drojdie și să extindeți perioada de fermentare. Crusta pâinii va fi mai caramelizată iar gustul mai bogat.

 

Paulina Gușan 

Fotografii: Arhiva personală 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.