print
(Video) Larisa Cervin: „Vinăria „Kara-Gani” este un exemplu despre cum tradiția și hobby-ul au fost transformate în mini-afacere”
28.07.2020
1518

Inițial, Larisa Cervin a activat în domeniul în care și-a realizat studiile - economie, după care treptat hobby-ul pentru producerea vinului hobby-ul s-a transformat într-o mică afacere de familie.

„Am început activitatea în anul 2006, anume în formatul pe care îl avem acum am deschis vinăria în 2017. Noi, ca alți producători e la sud, produceam vin în cantități reduse: pentru noi, pentru prietenii noștri, pentru oaspeții noștri. Participând la diverse expoziții, am înțeles că ne dorim vinurile îmbuteliate în sticle, astfel prima sticlă a fost împlută în 2017 și de atunci putem spune că a pornit activitatea „Kara - Gani”. ”, ne-a relatat Larisa Cervin.

„Kara-Gani” din găgăuză se traduce ca „Kara” - negru, „Gani” fiind numele stră-străbunelului familiei Cervin născut în anul 1863, vinificator despre care toți știau că produce cel mai gustos vin. După cum a menționat Larisa Cervin, vinăria nu este doar un hobby transformat în afacere, dar este vorba și despre tradiții și obiceiuri:

„Vinăria „Kara-Gani” este un exemplu despre cum tradiția și hobby-ul au fost transformate în mini-afacere și despre cum din începători am reușit să evoluăm la nivel de persoane competente în domeniu, mici producători de vin la etapa actuală. Noi producem zece mii de sticle de vin pe an, avem livezi de viță de vie și organizăm excursii pentru turiști.”

Conștienți de faptul că pentru a face un produs calitativ este nevoie de calificare corespunzătoare Larisa împreună cu soțul au apelat la ajutor:

„La momentul când am început nu eram nici tehnologi, nici vinificatori și am înțeles că avem nevoie cineva să ne consulte. În a treilea rând, trebui o persoană care să lucreze la crearea și promovarea brandului. Această susținere am obținută din partea USAID, din partea Uniunii Europene sub formă de granturi care ne-au permis să procurăm utilajul necesar de producere a vinului, panourile solare care sunt o sursă de obținere a energiei regenerabile și desigur consultanții care însoțeau beneficiarii grantului.”

Orice afacere pentru a se menține are nevoie să aibă ceva caracteristic, ceva care o diferențiază, lucru pe care îl confirmă Larisa Cervin:

„Noi am fost printre primii care am hotărât să ieșim pe piață cu o mică cantitate de vin produs acasă, cu istoria și tradițiile noastre, motiv din care noi am devenit interesanți. În al doilea rând, ceea ce ne-a permis să ne menținem este calitatea, care ține de tot ce am menționat mai sus: utilajul, consultanții și marea noastră dorință. Datorită acestor factori noi am reușit să producem un produs de calitate și în 2017, când a fost prezentată prima sticlă, noi am primit medalia de argint și anul următor am primit-o pe cea de aur, la concursuri internaționale. Turismul, la fel, a jucat un rol important în dezvoltarea afacerii noastre. Oamenii au devenit curioși, noi suntem la sudul Moldovei, Găgăuzia a devenit o „carte necitită” chiar și pentru locuitorii țării”.

Următorul pas în dezvoltarea vinăriei este lansarea pe plan internațional care nu era posibilă „din cauza că se producea o capacitate insuficientă de vin și totul se vindea aici”.

„Acum înțeleg că avem posibilitatea să producem vin de aceeași calitate în cantități mai mari și avem nevoie de noi piețe. Studiind noile piețe din Moldova, noi vrem să ieșim cu produsul nostru și peste hotarele acesteia, începând cu țările noastre vecine”, a precizat fondatoarea „Kara-Gani Winery”.

Larisa Cervin este persoană care cunoaște cum trebuie să fie un vin de calitate, însă întâmpină dificultăți când trebuie să aleagă unul preferat: „totul depinde de dispoziție, în general, cred că vinul preferat este cel pe care preferi să îl beai la cină împreună cu familia, Fetească Neagră este preferatul meu pentru astfel de eveniment”.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini video: Alexei Gurduza

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.