print
VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din Belgia care pot inspira Moldova: Svetlana Scutelnic
25.05.2016
4890

Tânăra din Moldova Svetlana Scutelnic a descoperit că Belgia are o suprafață aproape egală cu cea a Moldovei – de peste 30 de mii de kilometri pătrați – iar felul în care se întâmplă lucrurile acolo poate inspira în multe privințe țara noastră. Iată cele 10 lucruri din Belgia care pot inspira Moldova. 

Mobilitatea
Poți ajunge în orice colț al Belgiei în maxim două ore cu trenul la un preț acceptabil, povestește Svetlana Scutelnic. Aceasta mobilitate încurajează atât cetățenii cât și turiștii să călătorească mai mult. 

----- 

Activitățile culturale
Doar într-un singur an în Belgia pot fi organizate 517 festivaluri, plus multe alte evenimente. În Belgia nu ai cum sa te plictisești: din toată oferta de evenimente culturale neapărat găsești ceva pe placul tău.

 

-----

Orașele atracțiile turistice ale Belgiei sunt extraordinare. De exemplu, Bruges este orașul supranumit Veneția de Nord, datorită canalelor și aerului romantic de aici. Nu întâmplător simbolul orașului sunt două lebede. Anvers este orașul diamantelor. Dinant este un oraș mic așezat la poalele unei stânci si despărțit de răul Meuse. Acesta oferă o priveliște impresionantă datorită îmbinării reușite dintre natură și civilizație.

 

-----

Belgia oferă și experiența diversității. Aici poți cunoaște istoria, cultura, economia și mentalitatea mai multor țari de pe diferite meridiane ale globului. Astfel îți îmbogățești cultura generală și interacționezi cu toată lumea, fără să părăsești Belgia. 

 

-----

Moldova poate învăța multe și din experiența Belgiei de promovare a produselor de calitate - cele mai cunoscute fiind berea și ciocolata. În Belgia există aproximativ 500 de mărci de bere: printre cele mai apreciate se numără berea fabricată la mănăstiri de către călugări. Iar producătorii de ciocolată belgieni activează atât aici in țară, cât și peste hotarele ei promovând ciocolata belgiană.

 

-----

Svetlana Scutelnic povestește că sistemul de securitate socială din Belgia e atât de dezvoltat, încât nimeni nu are frică să-și piardă serviciul. Dacă ești o perioadă de timp șomer, aici serviciile sociale îți asigură un venit minim ca să trăiești decent. Iar asigurarea medicală este rambursată în proporție de 80 la sută din costul unei consultații la medic.

 

-----

Organizarea numeroase campanii de informare
Dat fiind faptul că Bruxelles este numit și capitala Europei. Dacă treci prin Bruxelles, nu ezita să vizitezi gratuit Parlamentarium - muzeul Parlamentului European, ce explică în oricare dintre limbile țărilor membre ale Uniunii Europene, istoria și actualitatea UE.

 

-----

Separarea deșeurilor este o regulă de aur în Belgia. Colectarea acestor categorii de deșeuri se face diferit și variază ca preț. De exemplu, un sac de resturi biodegradabile te costă mai ieftin decât unul cu resturi nedegradabile. Cartonul și sticla se colectează gratis dacă le pui în locuri special amenajate pentru asta. Această separare a deșeurilor are ca scop tratarea lor diferită și în cele din urmă contribuie la reducerea poluării.

 

-----

Informarea populației este un element esențial pentru viața cotidiană în Belgia. Există canale tradiționale: TV, radio și presă scrisă. În plus, cetățenii și turiștii se pot informa prin intermediul ziarelor puse la dispoziție lor gratuit în tren, metrou și pe ecrane în săli de așteptare.

----- 

Este minunat să fii consumator în Belgia. De exemplu, sunt efectuate periodic teste pentru a verifica dacă caracteristicile și efectele unui produs corespund cu cele menționate în inscripțiile care îl însoțesc. Astfel consumatorul devine regele care decide ce cumpără și ce nu. O astfel de inițiativă ar fi mai mult decât binevenita în Moldova, mărturisește Svetlana Scutelnic în cele 10 lucruri din Belgia care pot inspira Moldova.

-----

Acest videografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova. 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.